News

Bacalaureat 2022 toamnă. Barem la română și rezolvarea subiectelor

Bacalaureat 2022 toamnă. FANATIK îți prezintă cum trebuiau rezolvate subiectele la română în funcție de baremul postat pe site-ul Ministerului Educației.
16.08.2022 | 14:02
Bacalaureat 2022 toamna Barem la romana si rezolvarea subiectelor
Subiecte română Bacalaureat 2022 toamnă. Examen. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
16-08-2022
12:19

Baremul și rezolvarea subiectelor, publicate de Minister

Ministerul educației a publicat baremul și rezolvările subiectelor pentru profilul real și uman.

Barem Real Romana by Fanatik.ro on Scribd

Baremul pentru subiectul primit de elevii de la uman e următorul:

Barem Uman Romana by Fanatik.ro on Scribd


 

16-08-2022
10:56

Subiecte pentru elevii de la profilul real Bac 2022

Au apărut primele subiecte pe care le-au primit elevii la proba de limba română la Bac 2022, sesiunea de toamnă. Este vorba de subiectele pentru profilul real. Așadar, elevii au primit o poezie scrisă de Agatha Grigorescu-Bacovia (Poezie sau destin), o poezie de Mihai Eminescu și un text argumentativ care făcea referire la anumite evenimente din viața elevilor.

”A picat poezia lui Mihai Eminescu și am scris despre Luceafărul. La alt subiect am avut un text argumentativ în care să spunem dacă anumite evenimente din viața noastră ne dau anumite idei. A fost totul ok, cred că voi trece cu brio”, a explicat o elevă ziarulunirea.ro.

Elevii au avut de realizat un eseu de minimum 400 de cuvinte prin care să prezinte ”particularitățile unui text poetic studiat”.

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2022 începe marți, 16 august. Candidații susțin proba scrisă la limba și literatura română.

Subiecte română Bacalaureat 2022 toamnă

Așa cum v-a obișnuit și la sesiunea I, din vară, FANATIK prezintă în timp real baremul de corectare și rezolvarea subiectelor la română de la Bacalaureat, imediat după ce acestea vor fi publicate pe pagina Ministerului Educației dedicată acestui examen: subiecte.edu.ro.

ADVERTISEMENT

Subiectele pe care elevii le au de rezolvat la această probă sunt diferențiate în funcție de profil: cel uman, respectiv cel real.

La fel ca la sesiunea din iunie, foaia de examen la limba și literatura română va fi constituită din trei părți.

ADVERTISEMENT

Dacă ne uităm pe cea mai recentă sesiune, trebuie să spunem că elevii au avut de rezolvat varianta 6. Conform metodologiei, subiectele primite de candidați s-au pliat pe profil, cu cerințe diferite pentru profilurile teoretice/vocaționale față de cele umaniste.

La ”real”, Subiectul I a constat într-un text al lui Nicolae Iorga – ”Doamna Elena Cuza”. La rândul său, acest subiect a fost divizat în două părți. La I.A., elevii au avut de rezolvat 5 itemi.

ADVERTISEMENT

Apoi, la I.B., absolvenții de liceu au avut de alcătuit un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte. Ei trebuiau să argumenteze ”Dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.

În ceea ce privește subiectul al II-lea, unde elevii puteau obține un maxim de 10 puncte, acesta a fost alcătuit dintr-o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – ”Întunecare”.

ADVERTISEMENT

La Subiectul al III-lea, candidații au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte. Aici, elevii trebuiau să scrie particularitățile unei comedii studiate. Dacă subiectul era unul perfect, absolvenții de liceu puteau primi 30 de puncte.

În vară, primele două subiecte de la Bacalaureat la proba la limba română au avut rezolvări similare. Doar la Subiectul al III-lea, între ”real” și ”uman” au existat diferențe.

Astfel, la filiera teoretică – umanistă, elevii au avut de alcătuit un eseu de minimum 400 de cuvinte. Candidații trebuiau să prezinte particularitățile unui personaj dintr-o comedie studiată.

Barem subiecte română Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă

Conform tradiției ultimilor ani, Ministerul Educației va publica, la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro, baremul de corectare de la proba de limba română de la BAC 2022, sesiunea toamnă, susținută de absolvenții de clasa a XII-a.

Potrivit metodologiei prezentate de edu.ro, notele obținute la proba scrisă de limba română se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire.

În cazul deosebit în care un candidat ajunge să aibă o medie generală de 5,99, aceasta se va rotunji la 6,00.

Calendar pentru Bac 2022 toamnă

Elevii care nu au promovat examenul de Bacalaureat 2022 în sesiunea de vară, dar și cei din alte promoții, au putut să se înscrie la sesiunea de toamnă a examenului de BAC 2022.

E important de subliniat că, în august, spre deosebire de prima sesiune, probele scrise sunt susținute înaintea celor orale.

Așadar, în intervalul 18 – 25 iulie 2022 a avut loc înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen.

Emoțiile cele mai mari încep de marți, 16 august. Atunci are loc proba scrisă la limba și literatura română.

Pe 17 august 2022, elevii revin în bănci pentru proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie, iar pe 18 august 2022 are loc proba la alegere a profilului și specializării.

Probele scrise se încheie pe 19 august 2022, atunci când elevii minorităților naționale susțin examenul la limba și literatura maternă.

De luni, 22 august, încep probele orale, după următorul program:

  • 22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 26 – 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C

Finalul lunii august, chiar data de 31, aduce cele mai mari emoții. Au loc atunci afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)

În primele două zile ale verii calendaristice, pe 1 și 2 septembrie 2022 are loc rezolvarea contestațiilor, iar pe 3 septembrie 2022 sunt afișate rezultatele finale.

ADVERTISEMENT