News

Bani destinați refugiaților ucraineni, deturnați în România. Percheziții DNA la Predeal, la solicitarea Moldovei

DNA a efectuat, marți, percheziții în stațiunea Predeal. Există suspiciuni că bani destinați refugiaților ucraineni ar fi fost deturnați în România.
26.09.2023 | 17:00
Bani destinati refugiatilor ucraineni deturnati in Romania Perchezitii DNA la Predeal la solicitarea Moldovei
DNA, percheziții la o vilă din Predeal: bani destinați refugiaților ucraineni ar fi fost deturnați în România. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La solicitarea Republicii Moldova, procurorii DNA au efectuat, marți, percheziții la Predeal. Există suspiciuni că doi cetățeni ar fi deturnat în România bani destinați refugiaților ucraineni.

DNA, percheziții la o vilă din Predeal: bani destinați refugiaților ucraineni ar fi fost deturnați în România

Fondurile europene destinate a ajuta cetățenii din Ucraina refugiați în țara noastră reprezintă o sursă de ”aprovizionare” pentru unele persoane. Un cuplu din Republica Moldova este suspectat că ar fi deturnat sume de bani și provizii.

ADVERTISEMENT

Marți, 26 septembrie, procurorii DNA au făcut percheziții în Predeal, județul Brașov, la o casă aflată în proprietatea a doi cetățeni ai Republicii Moldova. Verificările au avut loc în cadrul unei anchete deschise la solicitarea Consiliului Național de Anticorupție (CNA) din Republica Moldova.

Aceste percheziții au fost confirmate într-un comunicat al DNA, care nu a făcut însă publice numele celor doi cetățeni. ”Ca urmare a unei cereri de asistență judiciară internațională în materie penală, formulată de autoritățile din Republica Moldova – Procuratura Republicii Moldova – Procuratura Anticorupție, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au desfășurat mai multe activități într-o cauză ce vizează săvârșirea de către funcționari publici din Chișinău a unor infracțiuni de „abuz de putere și delapidarea mijloacelor din fonduri externe” comise în legătură cu gestionarea fondurilor obținute din surse externe, destinate refugiaților din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Concret, printre altele, în baza unui mandat de percheziție domiciliară, emis de judecătorii Tribunalului Brașov, a fost efectuată și o percheziție domiciliară la un imobil din orașul Predeal, județul Brașov, deținut de doi cetățeni moldoveni, ocazie cu care au fost ridicate mai multe documente.

Ulterior, toate înscrisurile au fost transmise de către procurorii din cadrul DNA – Serviciul de Cooperare Internațională și Programe autorităților din Republica Moldova pentru continuarea cercetărilor”, anunță DNA.

ADVERTISEMENT

Cine sunt suspecții în acest dosar

Presa de peste Prut scrie că vizați de anchetă sunt Gîlcă Boris și soția sa, Rotaru Felicia. Conform HotNews, care citează surse judiciare, vila din Predeal la care au fost făcute percheziții ar fi fost construită din bani obținuți prin delapidarea fondurilor pentru refugiații din Ucraina.

Se pare că banii și proviziile destinate refugiaților ar fi fost tăinuiți și depozitați parțial la imobilul din Predeal. Fondurile erau destinate să ajungă la cetățenii ucraineni. Cei doi suspecți urmăreau însușirea ilegală a fondurilor.

ADVERTISEMENT

Boris Gîlcă a fost șeful Direcției de Sănătate a Primăriei Chișinău. El e considerat un apropiat al primarului pro-rus Ion Ceban. Gîlcă este vizat de o anchetă și în Republica Moldova. În mai 2023, el a fost reținut de procurorii moldoveni, scriu cei de la Newsmaker.

ADVERTISEMENT
Tags: