News

Bani falși scoși la vânzare pe internet: ”Puteți cumpăra 120.000 de lei cu doar 2.500 de lei”

Poliția Română a fost sesizată după ce o serie de bani falși au fost scoși la vânzare pe internet. Cu doar 2.500 de lei, infractorii vând sume uriașe.
27.09.2023 | 23:17
Bani falsi scosi la vanzare pe internet Puteti cumpara 120000 de lei cu doar 2500 de lei
Bani falși depistați la vânzare pe internet. A fost alertată Poliția Română. Sursa foto: captură Digi24 / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Bani falși au fost scoși la vânzare pe internet. Mai multe oferte au fost publicate pe un grup deschis pe un canal de comunicare criptat. Aici, administratorul anunță că vinde bancnote false, unu la unu cu cele reale.

Bani falși depistați la vânzare pe internet. A fost alertată Poliția Română

Potențialii clienți sunt asigurați că banii pot fi folosiți fără probleme la magazine sau chiar la bancomate. Banii ar fi falsificați atât de bine încât nimeni nu-i poate depista.

ADVERTISEMENT

Mai exact, bancnotele au toate elementele de siguranță. Ele sunt fabricate din materiale identice cu cele reale și fiecare ar avea o serie diferită, astfel încât falsurile să nu fie identificate nici măcar cu ajutorul luminilor speciale.

Pe internet există un grup denumit chiar ”bani falși”. Din el fac parte peste 1.000 de utilizatori către care administratorul trimite oferte de vânzare a bancnotelor false. De 50, 100 și chiar 500 de lei.

ADVERTISEMENT

Pagina de internet vine și cu oferte extrem de ”atrăgătoare” pentru cei interesanți. Cu ”doar” 2.500 de lei se pot cumpăra 120.000 de lei falși. Poliția Română a fost sesizată de televiziunea Digi24. Autoritățile au anunțat că se fac deja cercetări.

Pentru a fi convingători, infractorii postează pe grup capturi cu presupuse conversații cu foști clienți mulțumiți de afacere, care le-ar fi transmis că vor reveni cu alte comenzi.

ADVERTISEMENT

Banii falși puși în circulație, depistați foarte ușor

Reprezentanții BNR spun că banii falși puși în circulație pot fi depistați foarte ușor. ”Banca Națională a României depistează frecvent falsuri pentru că în fiecare seară când băncile vin și depun banii la BNR pe facilitatea de depozit, mașinile care procesează banii dau la o parte falsurile”, spune Adrian Vasilescu, Consultant de strategie al Băncii Naționale, conform sursei citate.

Potrivit art. 310 Cod penal, falsificarea de monedă cu valoare circulatorie se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

ADVERTISEMENT

Cu aceeași pedeapsă se sancționează falsificarea unei monede, emise de către autoritățile competente, înainte de punerea oficială în circulație a acesteia, se arată pe site-ul Lege5.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: