News

Bani gratis de la stat ca să-ți faci casă. Poți să învestești și într-o afacere și nu ești obligat să-i dai înapoi

Bani gratis oferiți de statul român. Mai multe categorii de români pot beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei
07.10.2023 | 18:29
Bani gratis de la stat ca sati faci casa Poti sa investesti si intro afacere si nu esti obligat sai dai inapoi
Mai multe categorii de români pot beneficia de o primă de 12.500 de lei / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT

Guvernul României a prezentat noi măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă. Pachetul include mai multe categorii de beneficiari, nu numai persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, dar și românii din diaspora care doresc să se întoarcă acasă.

12.500 de lei

În special este vorba de o primă de 12.500 de lei (aproximativ 2.500 de euro) de care pot beneficia mai multe categorii de români. „Din informațiile disponibile până la această oră cu privire la acest program de sprijin, se pare că banii vor intra în conturile beneficiarilor în două tranșe”, potrivit Playtech.ro.

ADVERTISEMENT

„Prima tranșă de bani o vei primi la revenirea în țară, când îți vei găsi un loc de muncă aici, ca să demonstrezi faptul că ai gânduri serioase de a rămâne în România, nu că vii doar temporar, pentru a pune mâna pe niște bani.

Ulterior, cea de-a doua tranșă de bani îți va fi virată în conturi după ce rămâi la locul de muncă o perioadă mai îndelungată, de câteva luni de zile”, potrivit sursei citate. „A doua tranșă o primește dacă lucrează cel puțin 12 luni în țara noastră. Pe lângă bani, ANOFM oferă și consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă, dar și în vederea deschiderii unei afaceri dacă un cetățean român este interesat de acest lucru”, a precizat secretarul de stat Cristian Vasilcoiu.

ADVERTISEMENT

Prima de instalare

„Între măsurile concrete incluse în noul pachet se găsesc măsuri active destinate ocupării ce încurajează mobilitatea lucrătorilor prin acordarea unor prime (de activare, de încadrare sau de instalare) sau decontarea navetei. Spre exemplu, șomerii care decid să își schimbe domiciliul la o distanță mai mare de 50 kilometri, pentru a deveni angajați, vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei. Finanțarea acestor măsuri active se va face, pentru prima dată, din fonduri externe nerambursabile și din fondurile publice naționale aprobate în bugetul asigurărilor pentru șomaj”, arată Guvernul României.

Potrivit executivului privind schimbarea cuantumului și modalității de acordare a primei de instalare, „aceasta se acordă persoanelor înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care îşi au domiciliul sau reședința şi ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia.

ADVERTISEMENT

Cuantum diferențiat

Prima de instalare se acordă în cuantum diferențiat:
a)   12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul;

b)   15.500 lei pentru persoanele care sunt însoțite de membrii familiei care își schimbă domiciliul;

ADVERTISEMENT

c)    în cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei;

d)   în situația în care persoanelor care îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare li se asigură de către angajator sau autoritățile publice locale sau centrale, locuință de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, acestea beneficiază, fiecare, doar de o primă de instalare în cuantum de: 3.500 lei pentru situațiile prevăzute la punctele a) și c); 6.500 lei pentru situația prevăzută la punctul b).

„Noul pachet reprezintă concretizarea demersurilor, asumate la începutul mandatului, prin care fonduri europene și cele de la bugetul de stat sunt îmbinate și direcționate, în mod coerent, pentru susținerea măsurilor active de ocupare. Practic, aceste măsuri au fost regândite și includ mai multe categorii de beneficiari, astfel încât să aibă efecte reale în piață”, mai precizează executivul.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: