News

Vești excelente pentru milioane de români. Facturi mai mici de la iarnă

Românii s-ar putea bucura de facturi mai mici în această iarnă. Prețul gazelor naturale a scăzut în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut
07.10.2023 | 17:39
Vesti excelente pentru milioane de romani Facturi mai mici de la iarna
Românii ar putea plăti facturi mai mici la gaze naturale Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Specialiștii sunt de părere că tendința de scădere a prețului pentru gazele naturale se va menține și în perioada următoare, ceea ce ar însemna că facturile vor scădea comparativ cu cele din iarna trecută.

Vești excelente pentru milioane de români

În acest moment, prețul maxim al unui kilowatt oră este de 0,31 de lei. Este un preț plafonat, iar autoritățile au asigurat faptul că va rămâne așa până în primăvara anului 2025.

ADVERTISEMENT

Acesta este prețul maxim, pentru că legislația prevede că se va plăti cel mai mic preț dintre acest preț maxim și prețul rezultat din suma dintre costul de achiziție al gazului, tarifele de rețea și marja de furnizare, explică Economica.net.

Aceeași legislație prevede că furnizorii clienților casnici primesc gaze din producția internă la 150 de lei/MWh, preț reglementat, adică 0,15 lei/kWh pentru a asigura consumul acestor clienți.

ADVERTISEMENT

În prezent spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut când criza energetică a obligat furnizorii să achiziționeze gaz scump din import, cantitatea de gaze importate și înmagazinate de furnizori la prețul mare este tot mai mică.

Crește în același timp cantitatea de gaze pe care furnizorii o achiziționează la prețul mic plafonat al gazelor din producția internă, cel de 0,15 lei/kWh.

ADVERTISEMENT

Asta face să fie mai mic costul de achiziție al gazelor și să se situeze sub prețul maxim plafonat, de 0,31 lei/kWh, chiar și adăugând la el tarifele de distribuție și transport și marja fixă de furnizare, de 0,012 lei/kWh și TVA.

Specialiștii estimează că prețul final facturat va rămâne cel mai probabil sub prețul maxim plafonat în lunile de iarnă. Este foarte posibil ca tot consumul populației, oricum în scădere, să fie acoperit exclusiv din gaze interne, mai spun aceștia.

ADVERTISEMENT

Tariful final va depinde însă de cât de rece va fi această iarnă, dacă și câtă nevoie va fi de gaz de import suplimentar și la ce preț va fi cumpărat.

ADVERTISEMENT
Tags: