Sport

Barcelona, pusă la zid de preşedintele lui PSG din cauza datoriilor: “Nu este normal!”

Deși Barcelona a impresionat în această vară prin mutările perfectate, formația condusă de Xavi s-a confruntat cu probleme financiare. Al-Khelaifi, preşedintele celor de la PSG, a criticat strategia catalanilor.
06.09.2022 | 13:22
Barcelona pusa la zid de presedintele lui PSG din cauza datoriilor Nu este normal
Nasser Al-Khelaifi, preşedintele lui PSG, critică Barcelona din cauza datoriilor. FOTO: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Barcelona a adus în această vară nu mai puțin de 7 jucători, însă se confruntă cu mari probleme din punct de vedere financiar. Situația catalanilor nu a trecut neobservată, iar conducătorii marilor echipe au reacționat.

Al-Khelaifi, critici la adresa Barcelonei

Al-Khelaifi, preşedintele lui PSG, a taxat-o pe Barcelona, comparând situația spaniolilor cu managementul din capitala Franţei.Unele cluburi au o datorie de 1,8 miliarde de euro. Nu este normal! Slavă Domnului, ceea ce facem noi este să avem datorii zero. Desigur, am pierdut bani, pe vremea Covid, dar nu avem nimic de ascuns. Alte cluburi au datorii mari. Și acesta este un risc, un pericol pentru fotbal”.

ADVERTISEMENT

Președintele din Qatar este recunoscut pentru investițiile masive pe care le-a realizat la PSG și crede că situația Barcelonei dăunează fotbalului european. “Unii au rămas președinți mulți ani și au lăsat datorii succesorilor lor. Și așa s-a întâmplat de ani și ani.

Este un pericol pentru fotbalul în care cred. Trebuie să fim atenți și să ne îngrijorăm în privința asta, pentru că este un mare pericol care poate distruge fotbalul. Avem nevoie de reguli pentru a proteja cluburile, pentru a proteja fotbalul din Europa de dezastre, de aceste datorii ale acestor cluburi”.

ADVERTISEMENT

Barcelona i-a transferat în această vară pe Robert Lewandowski, Jules Kounde, Raphinha, Marcos Alonso, Hector Bellerin, Andreas Christensen şi Franck Kessie. Primii trei au costat-o 153 de milioane de euro, ceilalţi fiind aduşi liberi de contract.

Strategia Barcelonei descoperită de UEFA. Ce au spus oficialii de la Nyon

Pandemia i-a pus mari probleme de cap Barcelonei, care a încercat să facă mai multe sacrificii pentru a-și recăpăta echilibrul financiar. Potrivit presei spaniole, Barcelona a contactat UEFA pentru a primi în avans veniturile din drepturile TV ce vizau Champions League. Toate acestea pentru ca Barcelona să poată plăti împrumutul unui jucător.

ADVERTISEMENT

Artificiul încercat de Barcelona a avut loc în perioada în care la cârmele formației spaniole se afla Josep Maria Bartomeu. Organizația care conduce fotbalul european a reacționat prompt și a refuzat-o pe Barcelona, susținând că nu se pot oferi bani în avans din moment catalanii nu își pot garanta prezența în Champions League an de an.

Joan Laporta a reușit să redreseze situația financiară a Barcelonei, care are un început bun de sezon. Formația antrenată de Xavi a adunat 10 puncte în 4 meciuri în La Liga și se află pe locul 2, la 2 puncte de Real Madrid. Omul care l-a urmat pe Bartomeu și a venit la președinția Barcelonei, Joan Laporta, a accesat nu mai puțin de patru paliere financiare și a obținut aproape 800 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Laporta, salvatorul Barcelonei

Revenit la Barcelona în 2021, Joan Laporta a găsit soluția pentru redresarea financiară a Barcelonei. Catalanii au cesionat 25% din drepturile TV din La Liga către terţi, pentru suma de 100 de milioane de euro. N-a fost prima dată când au recurs la acest artificiu, după ce, anterior, cedaseră în două tranşe câte 25%, respectiv 24,5%, din drepturile tv către alte companii.

Barcelona și-a diminuat considerabil cheltuielile, după ce datele financiare au prevăzut ieşiri în valoare de 900 de milioane de euro. Dintre aceștia, 620 de milioane de euro reprezintă salariile jucătorilor. Din această perspectivă Barcelona a reușit să reintre în grafic, având în vedere că La Liga are stabilit un plafon maxim al salariului în valoare de 680 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT
Tags: