News

Băuturile energizante, interzise minorilor. Proiectul de lege a trecut de Parlament și merge la promulgare

O lege prin care băuturile energizante nu vor mai fi accesibile minorilor a trecut de votul final al Camerei Deputaților, forul decizional.
19.02.2024 | 18:43
Bauturile energizante interzise minorilor Proiectul de lege a trecut de Parlament si merge la promulgare
Alfred Simonis, unul dintre inițiatorii legii prin care băuturile energizante sunt interzise minorilor/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
20-02-2024
14:38

Legea, adoptată cu o largă majoritate

Proiectul de lege a fost adoptat cu votul favorabil a 238 de deputați. S-au înregistrat 12 abțineri, un vot împotrivă, iar un deputat, Ludovic Orban, nu a votat. Abținerile și votul împotrivă au venit din partea deputaților neafiliați, majoritatea lor de la Forța Dreptei.

După adoptarea în Camera Deputaților, legea va fi trimisă la Palatul Cotroceni pentru promulgare. Președintele are posibilitatea să o promulge, să ceară reexaminarea legii în Parlament sau să ceară Curții Constituționale să examineze constituționalitatea actului normativ.

În cazul în care șeful statului va merge pe varianta promulgării legii, aceasta va intra în vigoare odată cu publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

Intenția de a restricționa comercializarea băuturilor energizante datează de câțiva ani însă pasul decisiv va fi făcut marți, în ședința de plen a Camerei Deputaților când intră la vot final proiectul prin care comercializarea acestora către minori devine contravenție, având același regim precum băuturile alcoolice sau tutunul.

Băuturile energizante, asimilate celor alcoolice

Comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante; băuturi energizante sunt băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central”, prevede proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Prevederea este introdusă în Legea 61/ 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, act normativ în care sunt inclus o mare parte din contravențiile prevăzute de către legislația românească.

Contravenienții ar fi riscat amendă între 100 și 500 de lei, în forma inițială a proiectului, însă Comisia juridică a Camerei Deputaților a propus, în raportul privind acest proiect de lege, ca pedepsele să fie mult mai severe, amenzile fiind fixate între 5.000 și 20.000 de lei. Profitând de această ocazie, deputații juriști au introdus aceleași limite ale amenzii și pentru două fapte care erau deja sancționate, dar cu amendă mult mai mică, anume între 100 și 500 de lei. Este vorba de servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor, precum și de comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor alcoolice către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturile alcoolice.

ADVERTISEMENT

În cazul în care băuturile energizante sau alcoolice sunt vândute sau oferite minorilor în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane, sancțiunile aplicabile sunt amenzile de la 10.000 lei la 30.000 lei. Prin simetrie cu sancțiunile deja existente care vizează consumul de alcool, în cazurile în care un agent economic recidivează în ce privește interdicția care vizează băuturile energizante se instituie și posibilitatea suspendării activității localului pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

Inițiative nefinalizate la Ministerul Sănătății

Șansele ca proiectul să treacă în plenul de marți sunt foarte mari ținând seama că unul dintre cei doi inițiatori este chiar președintele Camerei, Alfred Simonis, iar raportul Comisiei juridice a fost adoptat cu unanimitate de voturi, ceea ce indică faptul că și partidele de opoziție par înclinate să voteze proiectul. În plus, avizele Consiliului Legislativ și Consiliului Economic și Social au fost favorabile inițiativei.

ADVERTISEMENT

Blocarea accesului minorilor la băuturile energizante a fost preconizată de mai multă vreme, Ministerul Sănătății începând un asemenea demers în anul 2018, demers care însă nu a fost dus până la capăt. Doi ani mai târziu, în septembrie 2020, MS a pus în discuție un proiect de hotărâre de Guvern prin care comercializarea băuturilor energizante către minori era sancționată cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, iar în cazul în care fapta era comisă în interiorul școlilor sau spitalelor s-ar fi ajuns chiar la 25.000 de lei.

Efecte ale consumului de băuturi energizante: inducerea stării de anxietate, tulburări de somn, palpitații, creșterea tensiunii arteriale, amețeli, stare de greață, deshidratare, creșterea riscului de apariție a diabetului, iar abuzul poate poate conduce la moarte subită. De asemenea, s-a observat că nivelul ridicat de aciditate al acestor băuturi duce la erodarea smalțului dentar și la reducerea abilităților cognitive și tulburări comportamentale (la un consum cronic de peste 2-3 porții pe zi)”, preciza ministerul.

ADVERTISEMENT

Până la urmă s-a renunțat la această inițiativă de la MS și s-a preferat un proiect de lege adoptat de Parlament, fiind un act normativ cu o putere juridică mai mare. Astfel, băuturile energizante capătă același tratament juridic precum alcoolul sau tutunul atunci când este vorba de consum în rândul minorilor. Proiectul de lege îi are ca inițiatori pe deputații PSD Alfred Simonis și Ciprian-Constantin Șerban.

ADVERTISEMENT