News

Beijingul a blocat un comunicat G20 ce critica invazia declanșată de Vladimir Putin. „China nu vrea să condamne războiul rus”

Miniștrii de finanțe ce participă la întrunirea G20 din India nu au reușit să ajungă la un acord privind un comunicat de condamnare a războiului rus
25.02.2023 | 15:13
Beijingul a blocat un comunicat G20 ce critica invazia declansata de Vladimir Putin China nu vrea sa condamne razboiul rus
Președintele Chinei la întrunirea G20 din Bali. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit mai multor surse citate de Reuters, delegațiile statelor G20 nu au reușit să ajungă la un acord privind o declarație comună de condamnare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, în urma opoziției Rusiei dar și a Chinei.

China nu vrea să condamne războiul declanșat de Rusia

Liderii din domeniul finanțelor de la cele mai mari economii ale lumii nu au reușit să rezolve sâmbătă divergențele legate de războiul din Ucraina și au avansat în ceea ce privește măsurile de restructurare a datoriilor națiunilor aflate în dificultate, a transmis Reuters, citând mai mulți delegați ce participă la această întrunire.

ADVERTISEMENT

Reuniunea miniștrilor de finanțe și a șefilor băncilor centrale din cadrul Grupului celor 20 (G20), găzduită de India, avea toate șansele să se încheie mai târziu în cursul zilei fără un comunicat comun, deoarece nu a existat un consens cu privire la modul în care să descrie conflictul din Ucraina.

Statele Unite și aliații săi din Grupul celor șapte puteri industriale (G7) au fost fermi în a cere ca acest comunicat să condamne în mod categoric Rusia pentru invazia Ucrainei de acum un an, dar delegațiile rusă și chineză s-au opus unui astfel de limbaj. Rusia și China au fost deranjate de utilizarea platformei G20 pentru a discuta chestiuni politice, au declarat doi dintre delegați.

ADVERTISEMENT

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat anterior că era “absolut necesar” ca în comunicat să existe o declarație de condamnare a Rusiei. “Și cred că G7 este cu siguranță unit în această privință, așa că este ceva la care mă aștept și cred că este necesar și adecvat”, a spus ea.

Rusia, membră a G20, dar nu și a G7, se referă la acțiunile sale în Ucraina ca la o “operațiune militară specială” și evită să o numească invazie sau război. India face presiuni asupra reuniunii pentru a evita folosirea cuvântului “război” în orice comunicat, au declarat anterior oficiali ai G20 pentru Reuters.

ADVERTISEMENT

India, care deține președinția G20 din acest an, a păstrat o poziție în mare parte neutră în privința războiului, refuzând să dea vina pe Rusia pentru invazie, căutând o soluție diplomatică și sporindu-și puternic achizițiile de petrol rusesc. India și China s-au numărat printre națiunile care s-au abținut joi, când ONU a votat cu o majoritate covârșitoare pentru a cere Moscovei să își retragă trupele din Ucraina și să înceteze luptele.

Liderii europeni au criticat deschis agresiunea Rusiei

În contextul în care Beijingul vrea să atenueze termenii folosiți în declarația comună a G20, cei mai mulți participanți au declarat că probabil nu va mai exista o astfel de declarație. ”China nu vrea să condamne războiul rus”, a declarat un delegat pentru AFP, care a precizat că negocierile au durat până la ora 02.00 dimineața.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai importante opoziții a venit din partea Chinei, țară care nu a susţinut şi nici nu a criticat în mod public ofensiva rusă, însă şi-a exprimat în mai multe rânduri susţinerea faţă de Moscova împotriva sancţiuinilor care i-au fost impuse de Occident.

Germania şi Franţa au pledat vineri în favoarea înscrierii cuvântului ”război” în ”Comunicatul final” al G20. ”Este vorba despre un război. Iar acest răboi are o cauză, o singură cauză, iar aceasta este Rusia şi Vladimir Putin”, a spus ministrul german al finanţelor, Christian Lindner.

”Noi ne vom opune oricărui pas înapoi, în Comunicatul Comun, faţă de Declaraţia făcută la Bali cu privire la Războiul din Ucraina”, a declarat într-o conferință de presă și ministrul francez al finanţelor, Bruno Le Maire, făcând referire la poziția comună a G20 în care războiul Rusiei a fost condamnat.

ADVERTISEMENT