News

Belgia înlătură genul din cărțile de identitate pentru a înregistra persoanele ”non-binare”

Guvernul Belgiei anunță că vor renunța la introducerea genului pe cărțile de identitate pentru a face posibilă înregistrarea persoanelor ”non-binare”.
30.11.2021 | 22:13
Belgia inlatura genul din cartile de identitate pentru a inregistra persoanele nonbinare
ADVERTISEMENT

În Belgia, autoritățile vor renunța la introducerea genului pe cărțile de identitate pentru a face posibilă înregistrarea persoanelor ”non-binare”, informează RTBF.

Se vor înregistra persoane ”non-binare” pe cărțile de identitate

Intenția guvernului federal din Belgia este de a elimina orice mențiune despre sex de pe cărțile de identitate. Cu toate acestea, asociația de apărare a drepturilor LGBTQI+ regretă faptul că nu au fost consultate și organizațiile din comunitate.

ADVERTISEMENT

În 2019, Curtea Constituțională a Belgiei a anulat prevederile legii transgender din 25 iunie 2017, care au fost considerate a nu fi rezonabile și discriminatorii.

Ce sunt persoanele ”non-binare”

În continuare, Curtea Constituțională a țării din Occident, este de părere că această lege nu le permite persoanelor ”non-binare”, să se înregistreze ca atare în cărțile de identitate fiind incompletă, conform De Standaard.

ADVERTISEMENT

Persoanele non-binare sunt oamenii care nu se identifică nici ca bărbați, dar nici ca femei.

Guvernul federal condus de Alexander de Croo s-a angajat să lupte împotriva ”inegalităților de gen” prin a renunța la menționarea genului în cărțile de identitate.

De asemenea, tot Guvernul lui de Croo a vrut să rezolve acest aspect considerat neconstituțional, dar nu era clar cum va proceda în această etapă.

ADVERTISEMENT

Însă guvernul discută și alte variante, precum introducerea celui de-al ”treilea sex”, precum cel ”non-binar”.

Încă din anul 2018 persoanele transsexuale din această țară își pot modifica în mod oficial sexul, dar și prenumele, fără a fi constrâns de lege sau să răspundă unor condiții medicale.

ADVERTISEMENT

„Pentru a-şi modifica sexul civil, este de ajuns ca persoana transsexuală să fie intim convnsă de faptul că sexul său de la naştere nu corespunde felului profund în care îşi simte genul”, precizează serviciul public federal belgian.

Varianta genului ”X”

O altă opțiune a autorităților belgiene a fost introducerea unui nou sex sub semnul ”X” pe cărțile de identitate pentru persoanele non-binare.

Însă această opțiune a genului ”X” nu a rezistat în timp, aceasta fiind uitată din anul 2003 când figurase pe cartea de identitate.

Miniștrul Justiției Vincent Van Quickenborne și al Afacerilor Interne Annelies Verlinden, dar și secretarul de stat pentru Egalitatea de șanse Sarah Schlitz, au pregătit împreună un proiect de lege în acest sens.

Vor să ascundă genul de pe buletine

Conform informațiilor, autoritățile din Belgia cred că este doar o chestiune de invizibilitate a genului celui care are cartea de identitate și este non-binar, deoarece este considerată a fi o informație personală.

Însă din registrul național genul nu va dispărea, dar poate fi modificat cu ușurință dacă o anumită persoană are o tranziție de gen.

„De îndată ce ultimele aspecte tehnice sunt clarificate, dorim să implementăm acest lucru rapid”, asigură Jessika Soors, purtătorul de cuvânt al secretarului de stat pentru Egalitatea de Șanse Sarah Schlitz.

ADVERTISEMENT