News

Berlinul, răspuns negativ pentru Marcel Ciolacu. Premierul român a cerut trupe germane permanente în România

Marcel Ciolacu a primit un răspuns negativ de la Berlin, la o zi după ce a cerut ca trupe germane să fie permanente în România.
05.07.2023 | 19:02
Berlinul raspuns negativ pentru Marcel Ciolacu Premierul roman a cerut trupe germane permanente in Romania
Marcel Ciolacu dorește trupe germane permanente în România. Ministerul Apărării de la Berlin oferă răspunsul. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aflat într-o vizită oficială în Germania, premierul Marcel Ciolacu a declarat, la o conferință de presă comună cu cancelarul Olaf Scholz, că speră ca România să găzduiască trupe permanente germane.

Marcel Ciolacu dorește trupe germane permanente în România. Ministerul Apărării de la Berlin oferă răspunsul

România este un stat extrem de important în contextul conflictului din Ucraina. În țara noastră se află amplasat un Grup de Luptă al NATO, alcătuit din soldați proveniți din mai multe state occidentale și din SUA.

ADVERTISEMENT

Noul șef al Guvernului de la București, Marcel Ciolacu, a afirmat, marți, la Berlin, că speră ca țara noastră să găzduiască și trupe permanente germane. Acesta consideră că războiul din Ucraina va fi de durată.

”Eu sper ca pe teritoriul României, cât de curând, să avem militari germani permanenți. Este evident că va fi un conflict de lungă durată. Mai mult, cu toţii ne-am fi aşteptat, poate, să se închidă acest conflict din această ofensivă a Ucrainei, dar cu toţii ştim că nu se putea acest lucru.

ADVERTISEMENT

Datele care sunt publice poate nu sunt atât de încurajatoare, dar sunt ferm convins că lucrurile în teatrul de operaţii, în acest moment, arată cu totul altfel.

Da, cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente şi sper ca, împreună cu domnul cancelar, să luăm deciziile cât mai rapid în acest sens şi în acest demers”, a spus Ciolacu.

ADVERTISEMENT

La 24 de ore distanță de la această declarație, Marcel Ciolacu a primit un răspuns de la Berlin. Guvernul german a respins cererea părții române de a staţiona trupe pe teritoriul României, notează Agerpres.

Ministerul german al Apărării a emis un comunicat în care explică faptul că Germania consideră că “nu este obligată” să trimită o brigadă a Bundeswehr-ului în România. Asta pentru că Berlinul menţine o cooperare militară cu Lituania în cadrul NATO, în timp ce Franţa cooperează cu România.

ADVERTISEMENT

În toamna anului trecut, în România s-a constituit primul Grup de Luptă sub comanda NATO. Din el fac parte sute de soldați americani, francezi, dar și olandezi.

ADVERTISEMENT