News

“Biciul lui Putin” se ascunde în Elveţia. Un oligarh ucrainean pro-rus participă regulat la liturghie, într-o biserică din Zurich

De la începutul lunii aprilie, Novinski a apărut la aproape fiecare predică din altarul bisericii din Zurich, oficiind inclusiv ca protodiacon în timpul slujbei de Paşte.
25.04.2023 | 18:00
Biciul lui Putin se ascunde in Elvetia Un oligarh ucrainean prorus participa regulat la liturghie intro biserica din Zurich
Vadim Novinski, în Biserica Ortodoxă Rusă din Zurich
ADVERTISEMENT

Vadim Novinski, unul dintre cei mai puternici oligarhi ai Ucrainei, care a fost căutat de forțele de ordine de la Kiev după începutul războiului Rusiei în Ucraina, s-a ascuns de atunci şi a fost de negăsit vreme de mai bine de un an, dar recent ar fi apărut în public la Zurich.

Novinski era omul lui Putin în parlamentul Ucrainei

După cum relatează publicaţia elveţiană „SonntagsZeitung”, Novinski este prezent în mod regulat la Liturghie în Biserica Ortodoxă Rusă din oraşul elveţian. De la începutul lunii aprilie, Novinski a apărut la aproape fiecare predică din altar şi a fost văzut inclusiv în timpul slujbei de Paşte stând în picioare în altar, ca protodiacon.

ADVERTISEMENT

Presa elvețiană scrie că nu întâmplător Novinski s-a ascuns de autorităţi. Până în anul 2014, oligarhul de origine rusă a activat ca deputat pentru Partidul Regiunilor, pro-rus, de la Kiev. El este văzut ca omul din umbră care „trage sforile” și se asigură că parlamentarii urmează linia partidului pro-rus. De aceea, presa i-a dat porecla „biciul de la Kremlin” sau „biciul lui Putin”.

Potrivit „SonntagsZeitung”, Novinski a fondat și diverse companii offshore în străinătate. Printre altele, se spune despre el că deține mai multe companii în Insulele Virgine Britanice. În plus, a fost și coproprietar al fabricii de oțel Azov, care a devenit cunoscută pe tot parcursul războiului ca fortăreața ultimilor apărători ucraineni din orașul Mariupol.

ADVERTISEMENT

Public, Novinski este de partea ucrainenilor. Cu toate acestea, a fost membru al opoziției pro-ruse până la demisia sa, în vara anului 2022. Autoritățile ucrainene au declanșat mai multe anchete împotriva lui, inclusiv una pentru „ajutor acordat unui stat agresor”.

Serviciile secrete ucrainene au efectuat în data de 10 aprilie percheziții la sediul central companiei lui Novinski, iar trei zile mai târziu, fondurile oligarhului au fost înghețate. Oligarhul plecase însă de mult din Ucraina, iar videoclipurile publicate de „SonntagsZeitung” îl arată pe Novinski la târgurile din Zurich, la începutul lunii aprilie.

ADVERTISEMENT

Potrivit ziarelor ucrainene, este posibil ca oligarhul pro-rus să fi ales în mod deliberat Elveția ca loc de a se ascunde. Biserica Ortodoxă Rusă din Elveția are legături strânse cu Rusia, conexiunile ajungând până la capul bisericii, Patriarhul Kirill, care a predicat, printre altele, la Geneva. În plus, se spune că acesta ar fi spionat pentru serviciul secret KGB rus din această țară.

Kirill este considerat un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, iar mesajele sale, întotdeauna în conformitate cu politica Kremlinului, sunt citite cu regularitate în cadrul slujbelor ce se săvârşesc la biserica din Zurich.

ADVERTISEMENT

Oligarhul pro-rus Novinski a declarat pentru „SonntagsZeitung” că dorește să se întoarcă în țara sa „de îndată ce circumstanțele sunt bune”, dar nu a spus exact ce înseamnă asta. În plus, acesta a declarat înainte că se află în trecere prin Elveţia, deși această afirmaţie nu se potrivește cu multele apariţii pe la târgurile în care a fost văzut.

Potrivit materialelor Serviciului de Securitate al Ucrainei, instanța a confiscat o parte din proprietatea oligarhului ucrainean Vadym Novinsky, căruia autoritățile i-au impus sancțiuni încă din decembrie 2022. Bunurile ce i-au fost confiscate se ridică la aproximativ 3,5 milioane de euro, dar oligarhul reuşise să scoată din ţară cea mai mare parte a activelor înainte de a intra sub incidenţa sancţiunilor.

ADVERTISEMENT