Life

Bilete de tratament balnear 2023. Patru stațiuni balneoclimaterice sunt disponibile. Cine poate merge fără să plătească

Tichete balneare 2023. Patru baze de tratament încă au locuri libere perioada aceasta. Care persoane pot apela la ele.
25.09.2023 | 17:53
Bilete de tratament balnear 2023 Patru statiuni balneoclimaterice sunt disponibile Cine poate merge fara sa plateasca
Tichete balneare 2023. Patru baze de tratament încă au locuri libere perioada aceasta. Care persoane pot apela la ele. Sursa foto: rador.ro
ADVERTISEMENT

Bilete de tratament balnear 2023. Patru staţiuni balneoclimaterice sunt disponibile. Cine poate merge fără să plătească. Autoritățile anunță că niciun criteriu pentru obținerea unui astfel de sejur nu s-a schimbat față de anii anteriori.

Tichete balneare 2023. Patru baze de tratament încă au locuri libere perioada aceasta. Care persoane pot apela la ele

Tichete balneare 2023. Patru baze de tratament încă au locuri libere perioada aceasta. Printre persoanele pot apela la ele se numără pensionarii, dar și cei care au o asigurare de sănătate valabilă. Aceștia din urmă trebuie să contribuie cu 50% din valoarea biletului.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că veniturile brute lunare trebuie să fie mai mici decât salariul mediu brut pe economie. În caz contrar, biletul se achită integral. Stațiunile disponibile la ora actuală sunt Amara, Neptun, 1 Mai și Căciulata.

Criteriile pentru obținerea unui astfel de bilet au rămas neschimbate. Românii care nu au primit bilete de tratament în anii 2021 și 2022 au primit zece puncte. În schimb, persoanele care au beneficiat de două bilete în perioadele de sezon nu au mai primit niciun punct.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJP) au mai transmis că eliberarea tichetelor se va face ca și până acum, adică potrivit planificării anunțate telefonic fiecărui beneficiar. La expirarea termenelor sunt eliberate biletele nevalorificate.

În situația în care, în urma calculării punctajului există mai multe cereri cu acelaşi punctaj, atunci ele se ordonează descrescător după punctajul primit conform numărului de bilete de care a beneficiat în ultimii doi ani.

ADVERTISEMENT

Biletele balneoclimaterice, un buget uriaș

Biletele balneoclimaterice au avut anul acesta alocat un buget uriaș care s-a ridicat la valoarea de 200.000.000 de lei. În 2022 banii oferiți de bugetul de stat au fost aproape la fel ca în 2023. În urmă cu un an au fost contractate 97.626 de tichete de tratament.

Acestea au însumat 185.506.085 lei, însă la final au ajuns să fie valorificate doar 92.096 de bilete. Potrivit cumsa.ro, pensionarii care vor să beneficieze de un astfel de sejur în stațiunile balneoclimaterice trebuie să depună o cerere la Casa de Pensii Teritorială.

ADVERTISEMENT

Ulterior, aceștia trebuie să mai depună la dosar o serie de documente care nu sunt opționale. E nevoie de talonul de pensie pe care sunt înscrise drepturile de pensie, original și copie xerox, dar și un bilet de trimitere de la medicul de familie.

De asemenea, validarea dosarului are nevoie și de o declarație pe propria răspundere prin care oamenii trebuie să-și asume că nu realizează alte venituri din alte sisteme care nu sunt integrate sistemului public de pensii.

ADVERTISEMENT