Life

Boala care a chinuit-o pe Mioara Roman. Care sunt primele simptome de Parkinson

Ce boală a chinuit-o pe Mioara Roman, care a încetat din viață la 83 de ani. Care sunt primele semne ale Parkinsonului? Ce spun medicii.
23.02.2024 | 12:35
Boala care a chinuito pe Mioara Roman Care sunt primele simptome de Parkinson
Mioara Roman a murit în urma unui stop cardio respirator. Sursa foto: facebook
ADVERTISEMENT

Ultimii ani din viața Mioarei Roman nu au fost deloc buni. Mama Oanei Roman a stat mai mult prin spital și a trecut prin diferite intevenții. Afecțiunile de care suferea erau multiple, printre care degenerările neuronale sau pareză la mână dreaptă. Toate acestea erau amplificate și de un diagnostic greșit de Parkinson.

Mioara Roman, diagnostic greșit de Parkinson

Catinca Roman, fiica mai mare a Mioarei Roman, a dezvăluit la un moment dat că mama sa a fost diagnosticată eronat cu Parkinson și că a urmat, astfel, un tratament care nu ar fi trebuit. ”A primit un diagnostic greșit, asta a fost ideea. De fapt, avea sindrom parkinsonian, plus încă niște mici probleme și sigur că tratamentul era pentru Parkinson”, sunt cuvintele Catincăi. (Vezi aici și ce a spus Petre Roman despre boala Mioarei)

ADVERTISEMENT

Ulterior, au apărut probleme dintre cele enumerate, dar și AVC, dificultăți de înțelegere sau dificultăți de concentrare. Mioara Roman era îngrijită într-un azil de lux din Snagov, unde făcea și kinetoterapie. Tot aici părea că se însănătoșea la un moment dat, dar problemele au reapărut și s-au agravat de câteva luni.

Ce spun medicii despre boala Parkinson

Potrivit medicilor, boala Parkinson apare între 40 și 70 de ani și că primele simptome sunt ușoare, fără a afecta viața pacientului. Concret, acesta nu-și va da seama prea curând de problema sa de sănătate.

ADVERTISEMENT

Totodată, de această afecțiune nu te poți vindeca, dar prin tratament poți ameliora manifestările. De obicei, cele mai multe persoane primesc diagnosticul de Parkinson în jurul vârstei de 60 de ani.

”Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă care debutează cel mai adesea între 40 și 70 de ani. Simptomele afecțiunii neurologice progresează lent, uneori cu un tremor abia vizibil, la o singură mână. Tremorul devine frecvent, iar afecțiunea cauzează în mod obișnuit rigiditatea sau încetinirea mișcării.

ADVERTISEMENT

În stadiile incipiente ale bolii Parkinson, este posibil ca fața pacientului să nu arate semne deosebite. De asemenea, este posibil ca brațele pacientului să nu se legene în timpul mișcării sau ca vorbitul să devină neclar. Simptomele bolii Parkinson se înrăutățesc pe măsura ce boala progresează în timp” , potrivit medlife.ro

Lipsa de dopamină cauzează cel mai frecvent Parkinsonul și, dacă vă faceți griji în privința acestui aspect, aflați că speranța de viață este aceeași cu a celorlalte persoane. Deci nu este o boală letală.

ADVERTISEMENT

Primele semne ale Parkinsonului sunt: tremuratul, mers lent, incapacitatea de a te mai ridica de pe un pat sau de pe un scaun, vorbire neclară, probleme cu somnul, ten gras, constipație, încovoierea spatelui sau probleme cu memoria.

ADVERTISEMENT