Life

Boala periculoasă pe care mulți români o ignoră: “La orice vârstă poate să apară”

Există o boală periculoasă pe care mulți români o ignoră. Poate apărea la orice vârstă, iar mulți nu își dau seama de simptome.
29.04.2023 | 11:23
Boala periculoasa pe care multi romani o ignora La orice varsta poate sa apara
Boala periculoasă pe care mulți români o ignoră. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

O boală periculoasă poate fi fatală. Mulți români ignoră însă simptomele ei. Asta în ciuda faptului că, potrivit specialiștilor, ea poate debuta la orice vârstă, inclusiv la cea medie. Despre ce afecțiune este vorba?

Boala periculoasă ignorată de mulți români

Dr. Stanislav Rurac, medic primar Chirurgie cardiovasculară, șef Transplant Cardiopulmonar, Asistență Circulatorie și Chirurgie Cardiacă Minim Invazivă, Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre boala periculoasă pe care multe persoane o ignoră.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre cancerul la inimă. Dacă alte tipuri de cancer sunt des răspândite în lume și fac ravagii, iată că această afecțiune la inimă este una foarte rară. Mai exact, foarte puțini pacienți suferă de cancer la inimă.

Chiar și așa, este bine să luăm în seamă această boală și să îi cunoaștem simptomele. Potrivit medicului, tumora se dezvoltă la nivel septului interatrial. Care este, de fapt, pericolul? Există riscul de embolie, dar și de rupere a bucățelelor, care ajung să fie introduse în circulație.

ADVERTISEMENT

Cât de periculos este cancerul la inimă

De aici apare și riscul unui accident vascular cerebral și nu numai. Odată diagnosticat cancerul la inimă, spune medicul, este nevoie de o intervenție chirurgicală.”Mixomul este o tumoră benignă care se dezvoltă la nivelul septului interatrial, adică în atriu, dar pericolul acestei tumori este destul de mare fiindcă e legat de riscul de embolie a acestuia, adică se rup bucățele și sunt introduse în circulație.  

Primele vase în calea arterială sunt vasele cerebrale și riscul unui accident vascular cerebral în cadrul acestei patologii este extrem de ridicat”, a spus Dr. Stanislav Rurac, la DC News.

ADVERTISEMENT

Întrebat despre simptomele cancerului la inimă, medicul spune că de cele mai multe ori, această boală nu prea dă semne. Un semnal de alarmă poate fi însă un mic accident vascular cerebral cu o simptomatologie diferită.

Boala poate apărea la orice vârstă

În ceea ce privește vârsta la care poate apărea boala, medicul spune că spre deosebire de alte afecțiuni, cancerul la inimă poate apărea la orice vârstă. ”La orice vârstă poate să apară. Marea majoritate a pacienților era de vârstă medie.”, a mai completat Dr. Stanislav Rurac.

ADVERTISEMENT

Medicul a mai fost întrebat dacă tumora poate să revină și după intervenția chirurgicală. În acest sens, el precizează că există niște pași esențiali. Mai exact, prima oară este studiată zona în care s-a fixat tumora. După ce este scoasă, locul unde a fost fixată trebuie cauterizat.

”Pentru asta se studiază fixarea sau zona de fixare a tumorii de septul interatrial fiindcă. Dacă este o fixare mică, atunci doar se scoate tumora și se cauterizează locul de care a fost fixată ea. Dacă locul de inserție este mare, atunci scoatem tumora împreună cu un segment de sept interatrial.

După aceea segmentul se închide cu pericard autolog, adică pericardul pacientului, sau cu un petic de pericard bovin.”, a mai adăugat medicul.

ADVERTISEMENT
Tags:
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct...
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct la TV pentru ce a plătit sute de mii de euro
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai,...
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai, în timp ce mesteca gumă, cercetată de Inspecția Judiciară
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele,...
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele, majorate cu 10% din 2025
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care...
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru...
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă...
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă în aprilie
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în...
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în sectorul 6: „Aș vrea să comand o pizza!” „Vreţi să ne spuneţi că sunteţi în pericol?”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă