Sport

Bogdan Baratky, analiză „la sânge” despre „Contribuţia directă a suporterilor la bugetul cluburilor”

Bogdan Baratky face o analiză la sânge a contribuției directe pe care suporterii echipelor din SuperLiga o au asupra bugetului clubului pe care-l susțin.
10.04.2024 | 21:41
Bogdan Baratky analiza la sange despre Contributia directa a suporterilor la bugetul cluburilor
Care este contribuţia directă a suporterilor la bugetul cluburilor pe care le susțin. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ca parte a procesului de licenţiere pentru sezonul 2024-2025, cluburile (în marea lor majoritate) şi-au publicat pe site-urile oficiale situaţiile financiare (auditate) pentru anul 2023.

Ce contribuție au avut suporterii Rapidului, FCSB-ului sau Universității Craiova la bugetul clubului

Nu vreau să plictisesc cu cifre seci și complicate. Îmi propun însă să extrag pentru dumneavoastră o informaţie interesantă – contribuţia directă a suporterilor din SuperLiga la venitul cluburilor pe care le susţin.

ADVERTISEMENT

Astfel, am trecut în revistă cluburile cu rezultate şi tradiţie (şi cu bazin semnificativ de suporteri) din prima ligă. Mă voi referi, aşadar, la FCSB, Universitatea Craiova, CFR Cluj, Rapid, U Cluj, FCU Craiova, Sepsi, Farul şi Petrolul. Din păcate Dinamo şi UTA nu au publicat pe site-urile proprii situaţiile financiare (cel puţin până la momentul acestei analize).

Precizare importantă – situaţiile financiare se referă la ani fiscali (Ianuarie – Decembrie), nu la sezoane competiţionale. Un an fiscal este compus aşadar din două jumătăţi de sezon (ex: anul fiscal 2023 conţine a doua jumătate a sezonului 2022-2023 și prima jumătate a sezonului 2023-2024).

ADVERTISEMENT

La capitolul venituri operaționale, cluburile raportează încasările din ticketing, activităţi comerciale, sponsorizări, venituri UEFA, drepturi TV, subvenţii şi alte tipuri de venit. Dacă veniturile UEFA şi drepturile TV sunt corelate strict cu performanţa sportivă, sponsorizările, subvenţiile şi alte tipuri de venit au legatură cel mult indirectă cu suporterii.

Ticketing și activităţi comerciale

Cu alte cuvinte, vânzări de bilete, abonamente şi produse promoţionale (merchandising). Acestea sunt contribuţiile directe  ale suporterilor la veniturile cluburilor. Bani care ajung direct din buzunarul suporterilor în bugetele cluburilor.

ADVERTISEMENT

În 2023, veniturile cluburilor au variat inegal: unele în creştere, altele în scădere. Creşterile cele mai importante se înregistrează la Rapid, Farul şi U Cluj, în timp ce scăderile cele mai abrupte au apărut la CFR şi FCSB.

În tabelul 1 avem veniturile cluburilor în 2022 şi respectiv 2023, dar şi variaţia (%) de la un an la celălalt.

ADVERTISEMENT
foto 1
Total venituri operaționale 2022 şi 2023; variaţie venituri 2023 vs 2022

Dacă Rapid a punctat la toate categoriile de venit, creşterea Farului se datorează unui salt surprinzător al veniturilor din sponsorizare, în timp ce la U Cluj subvenţiile au jucat un rol important.

Tabelul 2, pe de altă parte, ne arată clasamentul contribuţiilor directe ale suporterilor.

foto 2
Contribuţii directe suporteri (2023); % contribuţii directe în total venituri club

De ce sunt ele importante?

Fotbalul profesionist fără bani… nu există. În bătălia lor pentru venituri, cluburile sunt din ce în ce mai atente la banii suporterilor. Cum răspund aceştia nevoilor cluburilor?

Suporterul rapidist – cel mai bun (de departe!) „plătitor” din fotbalul românesc

Cea mai importantă contribuţie directă din fotbalul romanesc aparţine suporterului rapidist – 35% din veniturile clubului în 2023 (18,7 milioane de lei).

Cu alte cuvinte, suporterul rapidist a cumpărat în 2023 bilete, abonamente și produse cu însemnele clubului de aproape 4 milioane de euro.

De notat faptul că în acelaşi an, 2023, acţionarii clubului au efectuat o operaţiune de majorare de capital. Capitalul clubului a crescut, astfel, cu 24 milioane de lei (până la 51 milioane de lei), structura acţionariatului devenind 70% Dan Şucu, 30% Victor Angelescu. Ceea ce înseamnă că în anul 2023 suporterul rapidist, prin contributia sa directă, a adus în club o sumă similară cu cea cu care Dan Şucu a finanţat clubul (70% din cei 24 milioane lei).

Suporterii FCSB, pe locul 2 fără venituri din activităţi comerciale

Pe locul 2 regăsim suporterii FCSB, cu 10,5 milioane de lei (24% din veniturile clubului în 2023). Asta în ciuda faptului că FCSB nu a raportat venituri din activităţi comerciale.

Podiumul este completat de Sepsi (9,5 milioane lei, 17% din veniturile clubului). Procentul este micşorat de sumele intrate in club ca subvenţii, dar contribuţia suporterilor din Sf. Gheorghe este una importantă in suma absolută, având în vedere bazinul de suporteri al echipei covăsnene.

Suporterii CSU Craiova au contribuit cu 7.8 milioane de lei în 2023 (23% din venituri), în timp ce competiţia locală din Cluj e câştigată clar (şi surprinzător) de ceferişti (5,2 milioane de lei, faţă de 2,8 milioane de lei contribuţia „şepcilor roşii”).

Suporterii trebuie respectați! De organizatorii SuperLigii, dar mai ales de cluburi…

Fotbalul este un business. Acesta este un fapt.

Iar cei mai importanţi clienţi ai acestui business sunt suporterii. Şi, ca în orice afacere, contribuţia financiară a clienţilor este dorită şi apreciată. Iată de ce, pe măsură ce contribuţiile directe ale suporterilor cresc şi devin relevante în bugetele cluburilor, respectul cu care suporterii sunt priviţi trebuie obligatoriu să crească la rândul său. Respect atât din partea organizatorilor (ziua şi ora de disputare), cât şi (mai ales!) din partea cluburilor care beneficiază de aceasta formă de finanţare si susţinere.

Pasiune și implicare contra respect – iată un schimb corect! Şi obligatoriu!

ADVERTISEMENT