Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu este într-o stare critică, deoarece linia de gardă va rămâne fără personal începând de vineri, 19 mai. Din cei șapte medici care se ocupau de gărzi, cinci dintre ei au decis să plece. Această situație este amplificată de faptul că, în ultima perioadă, doi medici cardiologi s-au pensionat, iar alți doi au demisionat recent din spital. În plus, Spitalul Județean nu a făcut public graficul de gărzi la Cardiologie pentru luna în curs, nici până la data de 19 mai.
Motivele invocate de medicii care au renunțat la gărzi includ numărul mare de pacienți care se prezintă în Camera de gardă și consulturile interdisciplinare solicitate în unitatea medicală. De asemenea, nemulțumirea lor este legată și de faptul că tariful de gardă este calculat pe baza salariului din 2018, în condițiile în care serviciul lor este suprasolicitat și remunerația nu corespunde cu nivelul de efort depus.
,,În ultima perioadă, doi medici de specialitatea cardiologie au încetat activitatea prin pensionare și doi medici cardiologi vor înceta activitatea prin demisie. La nivelul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, cinci medici din cei șapte care efectuau gărzi au încetat contractele individuale de muncă pentru asigurarea continuității liniei de gardă, începând cu 19 mai”.
Motivele invocate au fost numărul mare de prezentări în Camera de gardă și consulturile interdisciplinare existente la nivelul unității medicale, dar și faptul că tariful de gardă este calculat având la bază salariul din 2018. Situația existentă a dus la imposibilitatea întocmirii graficului de gardă începând cu data de 20 mai”, a explicat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al unității medicale.
Dintre cei zece medici cardiologi care au efectuat gărzi în luna precedentă, acum au rămas doar doi. Un medic urmează să intre în concediu prenatal, doi au demisionat și s-au angajat în clinici private, iar ceilalți au solicitat încetarea contractelor de muncă pentru serviciul de gardă. Această situație a dus la imposibilitatea întocmirii graficului de gardă începând cu data de 20 mai.
Conducerea spitalului a solicitat sprijinul altor unități medicale din județ și chiar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova pentru a asigura continuitatea liniei de gardă. În cazul în care situația nu va fi rezolvată, pacienții care vor ajunge la Unitatea de Primiri Urgențe Târgu-Jiu și vor necesita intervenția cardiologică vor fi direcționați către alte spitale din Tg-Cărbunești, Rovinari sau Craiova.
,,Conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a transmis adrese de sprijin cu personal în specialitatea cardiologie pentru asigurarea liniei de gardă către unitățile medicale din județul Gorj, cât și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. De asemenea, au fost informați Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică, Consiliul Județean Gorj și Casa de Asigurări de Sănătate Gorj”, au afirmat reprezentanții SJU Târgu-Jiu.
Această situație reprezintă o mare provocare pentru asigurarea serviciilor medicale de calitate în domeniul cardiologiei în zona respectivă, iar lipsa de personal și incapacitatea de a menține o linie de gardă funcțională pot avea un impact negativ asupra pacienților și asupra sistemului medical local.
,,Conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu efectuează în continuare demersuri pentru rezolvarea acestei situații, purtând discuții repetate cu medicii secției pentru a reveni în linia de gardă. În situația în care nu vor exista soluții pentru asigurarea liniei de gardă, se va solicita Ministerului Sănătății comasarea liniei de gardă Medicină Internă – Cardiologie, conform legislației în vigoare – sau altă măsură”, a conchis purtătorul de cuvânt al SJU Târgu-Jiu.