News

Braziliencele, cu glonțul pe țeavă. De ce femeile dau năvală să-și cumpere arme de foc

Braziliencele pun mâna pe arme. Lobby-ul și industria de profil spun că o femeie puternică și emancipată este o femeie înarmată.
28.04.2023 | 18:17
Braziliencele cu glontul pe teava De ce femeile dau navala sasi cumpere arme de foc
ADVERTISEMENT

Din ce în ce mai multe femei din Brazilia își cumpără arme de foc, pentru propria securitate, convinse de lobby-ul din industrie și de fostul președinte Jair Bolsonaro, un partizan al armelor. În timpul mandatului său de patru ani, care s-a încheiat la 1 ianuarie 2023, președintele de extremă dreapta a emis peste 40 de decrete și ordonanțe care facilitează accesul populației civile la arme de foc.

Arme adaptate „morfologiei feminine”

Cu gesturile precise ale unei persoane obișnuite să mânuiască arme de foc, Fernanda, o tânără polițistă, verifică cele mai noi modele de pistoale expuse la unul dintre standurile de la LAAD, cel mai mare salon de apărare și securitate din America Latină. Imensa sală cu aer condiționat este amplasată pe o peluză bine îngrijită din districtul Barra da Tijuca, o suburbie de lux din Rio de Janeiro.

ADVERTISEMENT

În această zonă, clădirile luxoase de pe malul mării concurează cu centre comerciale nou-nouțe. Un loc ideal pentru pasionații de arme de toate felurile, unde aleile sale curate și îngrijite ascund și reședința fostului președinte pro-arme și pro-Trump al Braziliei, Jair Bolsonaro.

”Am venit să văd noile tehnologii care urmează să fie introduse pe piață”, comentează Fernanda, înainte de a arăta spre modelul de armă pe care îl are în mâini. ”Se propun noi arme mai mici, mai ușor de manevrat și mai ușor de ascuns sub haine”. În spatele standului, cu șuvițe blonde, tocuri negre și o față prietenoasă, o altă femeie, Fabiana Trentin, este de acord: ”De trei ani, văd cum ajung pe piață arme și haine de tir adaptate la morfologia femeilor”.

ADVERTISEMENT

„Lucrurile se schimbă acum”

În Brazilia, cea mai populată țară din America Latină, armele nu pot fi purtate decât de către poliție, dar este legală deținerea unei arme la domiciliu și transportarea ei la un club de tir, sub rezerva unei autorizații. Între oferirea de informații unei audiențe predominant masculine, femeia își amintește de începuturile ei ca practicantă a tirului, cu șase ani în urmă.

”Când am început, eram singura femeie din clubul meu, cu 19 bărbați și trei instructori. La vremea respectivă, nu erai bine văzută ca femeie să tragi cu o armă de foc. Din fericire, lucrurile se schimbă acum. Soții își aduc soțiile, tații își aduc fiicele. Este grozav!”.

ADVERTISEMENT

O lume „super incluzivă”

”Practicarea tirului ar trebui să fie o activitate de familie, precum mersul la plajă sau un picnic”, spune Flavio Pacca, membru al mișcării ProArmas, care apără înarmarea populației. ”În calitate de instructor, nu mă interesează dacă persoana din fața mea este o femeie, un alb, un negru sau un homosexual”, adaugă el. ”Mă interesează cum trag și cât de bine respectă regulile de siguranță. Lumea tirului este super incluzivă!”.

O lume „super incluzivă” și condusă de lobby-uri care se impun din ce în ce mai mult în viața politică braziliană. În ultimii ani, magazinele de arme și cluburile de tir braziliene au pus ochii pe clientela de sex feminin. Promoții la abonamentele lor rezervate femeilor, vânzarea de pistoale mai ușoare: o întreagă strategie de marketing menită să de-demonizeze armele de foc și să le facă dorite de cliente, scrie Slate.

ADVERTISEMENT

În timp ce noua pasiune a femeilor din Brazilia pentru piața armelor este o tendință greu de cuantificat, ”lobby-ul și industria armelor au lucrat din greu pentru a vinde ideea că o femeie puternică și emancipată este o femeie înarmată”, spune Carolina Ricardo, sociolog specializat în securitate publică și director al Institutului Sou da Paz, un ONG care luptă împotriva violenței în Brazilia.

Lobby-ul pro arme, catalizat de Bolsonaro

Acest prozelitism al actorilor din sectorul de armament a crescut de zece ori sub mandatul lui Jair Bolsonaro, care, potrivit sociologului, ”a încurajat întotdeauna achiziționarea și utilizarea armelor de foc în discursul său public”. În timpul mandatului său de patru ani, care s-a încheiat la 1 ianuarie 2023, președintele de extremă dreapta a emis peste 40 de decrete și ordonanțe care facilitează accesul populației civile la arme de foc.

Mai multe dintre acestea au fost revocate de noul președinte de stânga, Luiz Inácio Lula da Silva, la preluarea mandatului, în ianuarie. Dar rezultatul este de netăgăduit: numărul permiselor de port-armă a crescut de cinci ori între 2018 și 2022, potrivit Anuarului Securității Publice, care compilează și analizează datele din registrele poliției.

În cursul aceluiași mandat al lui Bolsonaro, bugetul alocat luptei împotriva violenței împotriva femeilor, din cadrul Ministerului Femeilor, Familiei și Drepturilor Omului, a fost redus cu 90%. ”Bolsonaro a dat prioritate armamentului și nu unei politici mai largi de securitate publică sau de apărare a femeilor din țară”, rezumă Carolina Ricardo, înainte de a adăuga: ”Cu mai multă publicitate, mai multă ofertă și o societate care se teme, ne putem aștepta ca mai multe femei să cumpere arme”.

Multe femei braziliene susțin că au achiziționat o armă de foc pentru a se ”apăra” de potențiali agresori. Fabiana Trentin, care este acum instructor de tir, este una dintre ele. ”Am început cursuri de tir în urmă cu șase ani pentru că îmi era frică. Familia mea fusese agresată în două reprize. Mi-am dat seama că eram vulnerabilă, mai ales când eram singură la volanul mașinii”, spune ea.

„Terapie prin tir”

În fața acestui sentiment de nesiguranță, atelierele de ”terapie prin tir” sunt înfloresc în multe cluburi. Lisandra Ururahy, care a inițiat sesiunile de ”tiroterapie” la Rio de Janeiro, a făcut ea însăși din arme o evadare după o relație abuzivă. ”În căsnicia mea anterioară, am fost abuzată fizic, dar mai ales psihologic. Mi-a distrus respectul de sine”, spune ea.

Inspirată de traiectoria sa personală, ea și partenerul ei au lansat proiectul ”Defem”, un program de tir pentru femei, inclusiv pentru victimele violenței domestice. ”Trebuie să vorbim despre violența împotriva femeilor, să o denunțăm și să ne protejăm. Dar, pentru a face acest lucru, trebuie să ne simțim puternice și capabile să acționăm”, spune ea.

”Este foarte satisfăcător să vezi cum se schimbă o femeie atunci când ține în mână o armă. Cele mai multe femei se tem pentru că se gândesc că, dacă o armă va fi folosită vreodată, va fi de către un bărbat, împotriva lor. Dar când femeia își dă seama că este suficient să se afle de partea bună a armei, frica de armă dispare”.

Civilii au mai multe arme ca poliția

Cu toate acestea, un sondaj al institutelor Genial/ Quaest publicat în septembrie anul trecut – în centrul bătăliei electorale – a arătat că doar 18% dintre femei erau în favoarea desfășurării de arme în Brazilia, preconizată de Jair Bolsonaro, față de 37% dintre bărbați. Una dintre explicațiile repetate de stânga braziliană este că femeile sunt primele victime. Potrivit unui studiu al Institutului Sou da Paz publicat în 2022, numărul de femei ucise a crescut cu 2% în 2020, iar jumătate dintre victime au fost ucise de gloanțe.

Alegerea unui președinte de stânga în fruntea Braziliei ar putea încetini această tendință de cumpărare de arme, mai ales pentru unele dintre femeile posesoare de arme de foc care și-au cumpărat una din impuls, ca răspuns la discursurile lui Jair Bolsonaro. ”Când există mai puține stimulente, tendința este descendentă”, spune Carolina Ricardo. Însă, pentru cercetătoare, o soluție durabilă ar consta în ”o politică publică care să implice educație, sensibilizare și dezbatere în întreaga societate cu privire la violența împotriva femeilor”. În prezent, numărul de arme disponibile civililor din Brazilia depășește deja numărul de arme de care dispune Poliția Federală.

 

ADVERTISEMENT
Tags: