News

Protest masiv la Bruxelles. S-a scandat împotriva restricțiilor și a vaccinării obligatorii

Capitala Belgiei a fost scena unor manifestații masive a celor nemulțumiți de restricțiile impuse de autorități în pandemie. S-a scandat împotriva certificatului verde, dar și a vaccinării obligatorii.
05.12.2021 | 21:06
Protest masiv la Bruxelles Sa scandat impotriva restrictiilor si a vaccinarii obligatorii
ADVERTISEMENT

Mai multe mii de persoane au ieșit duminică pe străzile din Bruxelles pentru a protesta împotriva restricțiilor, a certificatului verde Covid și a vaccinării obligatorii. Potrivit estimărilor poliției, la marș au participat cel puțin 8000 de persoane.

Chiar dacă au fost aruncate câteva petarde și au fost trase rachete de semnalizare, demonstrația antivacciniștilor a decurs pașnic, existând chiar momente când manifestanții s-au apucat să danseze pe muzică tehno.

ADVERTISEMENT

La Bruxelles s-a scandat împotriva restricțiilor, dar și împotriva presei

”Manifestanţii au denunţat obligaţiile impuse populaţiei de la începutul pandemiei de COVID-19 pentru limitarea contaminărilor, cum ar fi permisul de sănătate obligatoriu pentru a accede în anumite locuri. Ei au criticat de asemenea modul în care mass-media a reflectat criza sanitară, anunță dcnews.ro.

Unităţi ale poliţiei, cu scuturi şi căşti, au fost desfăşurate în jurul cartierului european din Bruxelles, unde se află instituţiile UE, amintește sursa citată. Preventiv, mai mult străzi au fost blocate prin baraje de sârmă ghimpată, poliția fiind susținută și de elicoptere care au survolat zona.

ADVERTISEMENT

Pe unele pancarte se putea citi ”Vaccinuri-nu mersi!”, ‘COVID=genocid organizat”, ”QR= svastică!”” sau ”Spunem nu vaccinării copiilor noştri!”, a informat presa belgiană, citată de Agerpres.

Protest violent acum două săptămâni în capitala Belgiei

În urmă cu doar două săptămâni, poliția belgiană a ratat total intervenția, marșul din 21 noiembrie – la care au participat peste 35.000 de persoane – soldându-se cu ciocniri violente cu forțele de ordine.

ADVERTISEMENT

Încercând atunci să stopeze militanţii extremiști strecurați în mulțime, care au agitat steaguri naţionaliste flamande, polițiștii au făcut uz de tunurile cu apă din dotare, rănind mai multe persoane nevinovate.

În ultimele două luni, mai multe oraşe din Europa s-au confruntat cu astfel de manifestații, în special în Olanda şi Austria, în timp ce guvernele au înmulţit măsurile restrictive în ultimele săptămâni în faţa pericolului unui nou val pandemic.

ADVERTISEMENT

Belgia închide mai devreme grădinițele și școlile

Belgia a anunțat la sfârșitul acestei săptămâni că va închide grădinițele și școlile în perioada sărbătorilor de iarnă, autoritățile hotârând ca cei mici să intre în vacanță mai devreme cu o săptămână decât era anunțat inițial.

Recent, și Viena a fost scena unei masive manifestații împotriva restricțiilor autorităților austriece. ”Peste 35.000 de manifestanţi – potrivit poliţiei – s-au adunat sâmbătă și la Viena pentru a protesta față de măsurile de carantină şi vaccinare obligatorie anunţate de guvern în efortul de a limita extinderea pandemiei de COVID-19”, relata AFP, preluată de Agerpres, acum două săptămâni.

ADVERTISEMENT