News

Bugetarii ar putea rămâne fără sporuri. Noul ministru PSD al muncii spune că vor fi plătiți în funcție de performanță

Simona Bucura-Oprescu vrea ca bugetarii să fie plătiți în funcție de performanță, urmând ca sporurile să fie acordate în funcție de acest criteriu
23.07.2023 | 11:07
Bugetarii ar putea ramane fara sporuri Noul ministru PSD al muncii spune ca vor fi platiti in functie de performanta
Bugetarii și-au anunțat deja nemulțumirea privind noua lege a salarizării. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Noul ministru PSD al muncii, Simona Bucura-Oprescu, spune că nu este de acord ca sporurile și bonusurile bugetarilor să fie acordate în funcție de criterii ce nu țin cont de performanța fiecărui angajat, precum vechimea în muncă.

Bugetarii ar putea rămâne fără sporuri

Noua lege a salarizării unitare ar putea aduce o surpriză neplăcută pentru unii bugetari. Proiectul de lege, care deja a fost transmis către Banca Mondială pentru consultare, urmărește să reformeze plata în sistemul bugetar.

ADVERTISEMENT

Promisiunea noului ministru PSD al muncii este că angajații de la stat vor fi plătiți în funcție de cât de performant este. Veniturile bugetarilor, compuse dintr-o componentă fixă și una variabilă, vor fi recalculate astfel încât sporurile și bonusurile să nu mai fie acordate în funcție de criterii ce nu țin cont de performanță.

„Pentru mine e foarte importantă performanţa în administraţia centrală şi locală. Să nu mai fim în situaţia în care să fie suficient că ai intrat în sistemul public şi datorită vechimii deja să ai şi o remuneraţie mai bună, să fie foarte important ca cei care lucrează în sistemul public să fie motivaţi printr-o remuneraţie corectă în acord cu munca pe care o prestează”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, pentru Observator News.

ADVERTISEMENT

Unul din obiectivele noii legi a salarizării unitare prevede ca niciun salariu de bază de la stat să nu fie mai mare decât salariul președintelui țării, salariu de 12.000 de lei. Potrivit sursei citate, în acest moment, peste 13.500 de bugetari primesc un salariu mai mare decât cel al șefului statului.

De altfel, eliminarea sporurilor pentru bugetari prin legea salarizării a fost o idee enunțată și de către liderul PSD, Marcel Ciolacu, în urmă cu câteva săptămâni. „Nu sunt adeptul sporurilor, eu vreau să ne asumăm în coaliție că în viitoarea lege a salarizării să nu mai existe sporuri. Actualele sporuri, câștigate, să fie cuprinse în corpul salariului și de acolo să terminam aceasta invenție românească. Vor exista pentru cei care fac gărzi, care nu pot să lipsească de la serviciu, vor exista anumite componente”, a spus liderul PSD la începutul lunii mai.

ADVERTISEMENT

Într-o altă declarație pe aceeași temă, Ciolacu a susținut că ar trebui eliminate toate acele „bonusuri de lungă durată” din sectorul bugetar. „Mă refer la acele premii sau sporuri care, în loc să fie o recompensă pentru un rezultat excepţional, s-au transformat într-un fel de rentă permanentă fără legătură cu performanţa în muncă”, a mai spus liderul PSD.

Implementarea „criteriilor de performanță” la stat

Economiștii sunt de părere că problema acestor sporuri, prin care salariile din sectorul bugetar au devenit mai mari decât cele din privat, reprezintă o problemă pentru piața muncii, dar și pentru întreaga economie. Mai mult, presa a relatat constant despre diversele sporuri introduse în sectorul bugetar, cel mai nou fiind sporul de boli hemoroidale, acordat pentru că angajații stau prea mult pe scaun.

ADVERTISEMENT

„Această denaturare şi piramida întoarsă e una din cele mai grave tare ale societăţii româneşti. N-ai voie să ai salarii atât de mari faţă de privat, n-ai voie să ai salarii diferite la aceeaşi responsabilitate. Să n-ai transparenţa salariilor, trebuie să ştii inslusiv bonusurile”, a declarat, pentru Observator News, economistul Adrian Mitroi.

Pe de altă parte, specialiștii din domeniu sunt de părere că introducerea unor criterii de performanță în sectorul bugetar nu este deloc o misiune ușoară.

„Va fi destul de greu. Un an credem că va dura numai realizarea unui astfel de sistem. Ar trebui cineva să realizeze criteriile de performanţă, obiectivele pentru fiecare post în parte. Ulterior să le discute şi să le implementeze cu angajaţii. Se doreşte o aliniere a unui management de performanţă de la stat cu cel de la privat”, este de părere Aida Chivu, specialist resurse umane, care subliniază că în multe instituții ale statului se lucrează fără obiective clare.

„Sunt foarte mulţi angajaţi la stat care nu lucrează astăzi după oiective clar stabilite. Deci automat bonusurile lor vor fi cu totul altele”, a mai precizat aceasta.

ADVERTISEMENT