News

Bulgaria abandonează ținta de a trece la moneda Euro din 2024. Explicațiile oficialilor de la Sofia

După ce în urmă cu câteva luni era optimistă în privința unei treceri la moneda Euro din 1 ianuarie 2024, Bulgaria s-a răzgândit. Oficialii de la Sofia amână momentul.
17.02.2023 | 17:26
Bulgaria abandoneaza tinta de a trece la moneda Euro din 2024 Explicatiile oficialilor de la Sofia
De ce renunță Bulgaria la ținta de a adopta moneda euro în ianuarie 2024. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După ce în decembrie 2022 a ratat din nou aderarea la Spațiul Schengen, la pachet cu România, Bulgaria se îndepărtează și de zona Euro. Sofia a anunțat, oficial, că renunță la ținta sa de a adopta euro din ianuarie 2024.

De ce renunță Bulgaria la ținta de a adopta moneda euro în ianuarie 2024

Încă din primăvara anului trecut, vecinii de la sud de Dunăre anunțau că se pregătesc să treacă la moneda unică europeană de la 1 ianuarie 2024. Ministrul de finanțe și cel al inovației de la Sofia erau optimiști că țara lor va face direct trecerea la moneda unică, fără o perioadă de tranziție.

ADVERTISEMENT

Între timp, la niciun an distanță, Bulgaria s-a răzgândit. Presa din țara vecină informează, vineri, 17 februarie, că ​Sofia renunță la ținta sa de a adopta euro din ianuarie 2024, deoarece nu îndeplinește anumite criterii. Bulgarii speră acum să se alăture monedei comune UE până în 2025.

Considerată cea mai săracă țară membră a Uniunii Europene, Bulgaria și-a pus ca țintă să adere la zona euro de anul viitor. Oficialii de la Sofia spuneau că sunt în căutare mai multor investiții și a unei securități a creditelor. Crizele politice politice interne au dat peste cap toate planurile. Statul vecin se pregătește pentru al cincilea set de alegeri în ultimii doi ani.

ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor Publice de la Sofia, Rossitsa Velkova, a explicat din punct de vedere tehnic de ce țara ei nu are capacitatea de a adera la zona euro din 1 ianuarie 2024.

Velkova a declarat vineri că Bulgaria nu îndeplinește criteriile privind inflația și nici nu a adoptat unele modificări legale necesare. ”Nu ne-am îndeplinit angajamentele pe care le-am făcut atunci când ne-am alăturat ERM-2 (anticamera Euro) și nu îndeplinim criteriile de inflație”, a spus Velkova, conform Novinite.com.

ADVERTISEMENT

Bulgaria, probleme majore și în adoptarea unor legi esențiale

Ministrul bulgar mai spune că o problemă și mai importantă este aceea că mai multe legi, care au intrat în dezbaterea Parlamentului încă din octombrie și decembrie, nu au fost adoptate.

Acestea includ modificări ale Legii privind falimentul comercial, ale Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), ale Codului asigurărilor și ale Legii privind măsurile de combatere a spălării banilor.

ADVERTISEMENT

Tot în presa de la sud de Dunăre, aceeași Rossitsa Velkova a mai precizat că, în ciuda acestor aspecte, țara s-ar putea strădui să finalizeze în continuare adoptarea euro de la jumătatea anului 2024 dacă îndeplinește criteriile pentru asta.

În același timp, ministrul bulgar a avertizat că dacă nu va exista claritate privind ținta de aderare la euro în următoarea jumătate de an, impactul asupra ratingurilor ţării va fi unul negativ.

ADVERTISEMENT
Tags: