News

Folosește Rusia KazMunayGas drept paravan pentru ”fentarea” embargoului? Rusia-Kazahstan, o ”frăție” pentru preluarea activelor Lukoil din România

Posibila tranzacție KazMunayGas - Lukoil, anunțată de gândul.ro, ar fi modul prin care Rusia vrea să eludeze embargoul impus după invadarea Ucrainei.
31.03.2023 | 12:22
Foloseste Rusia KazMunayGas drept paravan pentru fentarea embargoului RusiaKazahstan o fratie pentru preluarea activelor Lukoil din Romania
Președintele kazah, Kassym-Jomart Tokayev, și cel rus, Vladimir Putin, au o relație apropiată. Rusia ar putea ocoli embargoul folosindu-se de Kazahstan Sursa foto: hepta, KMG / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Regimul condus de președintele Vladimir Putin are o legătură strânsă cu regimul președintelui kazah Kassym-Jomart Tokayev, iar kazahii își arată prietenia exploatând deja orice ”portiță” care le permite să aducă petrol din Rusia pentru a-l rafina în România.

Rusia-Kazahstan, o ”frăție” pentru preluarea de KazMunayGas a activelor Lukoil din România

Potrivit unor surse din piața petrolieră, KazMunayGas (KMG) ar urma să achiziționeze activele Lukoil în România, a dezvăluit gândul.ro. Achiziția i-ar putea face pe kazahi deținători ai monopolului pe piața română de profil. KMG controlează grupul Rompetrol şi cea mai mare rafinărie de la noi din țară.

ADVERTISEMENT

Rusia, supusă unui embargou destul de sever, încearcă prin orice mijloc să evite restricțiile și să-și vândă produsele petroliere pentru a obține fondurile atât de necesare continuării eforturile de război în Ucraina, unde armata rusă a suferit pierderi însemnate.

Una dintre aceste ”portițe” ar fi schimbarea numelui țițeiului pe care îl rafinează la Midia. Situația poate fi considerată o încălcare de către România a convențiilor internaționale, ceea ce expune țara noastră unui risc de a fi sever sancționată.

ADVERTISEMENT

”În actele comerciale pentru vânzarea ţiţeiului kazah (certificatul de origine a mărfii), care este livrat prin conducta Atyrau – Samara şi încărcat în porturile ruseşti, se va menţiona denumirea de ţiţei „KEBCO” (Kazakh Export Blend Crude Oil). Acest lucru este necesar pentru diferenţierea pe piaţă a ţiţeiului de origine kazahă”, se arată pe site-ul KazMunayGas International.

Kazahstanul, relații excelente cu Federația Rusă

Deși Kazahstanul și-a declarat independența față de URSS în 16 decembrie 1991 – ultima republică sovietică ce a făcut acest pas -, țara nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Moscova. Statul kazah are o suprafață mai mare decât Europa de Vest și dispune de vaste resurse naturale precum uraniu, petrol, gaze naturale, cărbune, cupru, zinc, mangan, fier sau aur.

ADVERTISEMENT

Pe lângă relațiile economice, liderul de la Astana, Kassym-Jomart Tokayev duce o politică favorabilă regimului-frate de la Moscova. Și asta în ciuda câtorva manifestări ”de independență” față de politica Moscovei, cum ar fi faptul că regimul Tokayev nu a aprobat invazia rusă în Ucraina, a anulat Ziua Armatei Sovietice și a interzis propaganda rusă pe teritoriul Kazahstanului.

Totuși, Astana a apelat la Rusia pentru a înăbuși revoltele izbucnite în ianuarie 2022, generate, în mare parte, chiar de scumpirea nejustificată a produselor petroliere. În baza acordurilor USS, Rusia a trimis trupe și tehnică militară care au păstrat la putere regimul lui Tokayev și au făcut sute de morți și răniți.

ADVERTISEMENT

După ce militarii ruși au fost retrași și trimiși pe frontul din Ucraina, președintele kazah a solicitat ajutorul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condusă de Rusia, iar aceasta a trimis 2.500 de soldați care au rolul de a menține pacea și de a apăra instituțiile de stat și cele militare.

Alte state care ar putea servi de pioni Rusiei în încercarea de a ocoli embargoul privind produsele petroliere sunt celelalte țări membre ale Uniunii Statelor Suverane confederativă (USS) Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Belarus.

”Noi căi de tranzit pentru gazul rusesc spre China”

Rusia ar putea primi sprijinul Kazahstanului nu doar în ceea ce privește petrolul, ci și în găsirea unei căi alternative de tranzit al gazului rusesc către China, potrivit unor informații apărute în spațiul public în luna februarie.

“Kazahstanul a propus (companiei ruse) Gazprom să analizeze noi căi de tranzit pentru gazul rusesc spre China, ţinând cont de aprovizionarea cu gaz a pieţei interne”, a declarat pentru AFP un purtător al companiei kazahe Qazaqgaz. Kazahstanul şi Uzbekistanul au semnat ”foi de parcurs” cu Gazprom, ceea ce înseamnă că gigantul rus poate utiliza infrastructuri care au fost construite chiar în perioada URSS.

Potrivit surselor gândul.ro, compania kazahă KayMunaz Gas ”încearcă să aplice strategiile specifice zonei ex-sovietice și în România, încă de la preluarea Rompetrol, în anul 2007, prin politici comerciale și fiscale care nu sunt conforme cu legislația UE, fapte investigate și de anchetele DIICOT”.

ADVERTISEMENT