News

Teama de teroriști a înăsprit controalele la frontierele mai multor țări din Schengen. Până când se vor aplica restricțiile

Controale mai aspre la frontierele mai multor țări din spațiul Schengen. Statele vor să stopeze imigrația ilegală și amenințarea teroristă.
24.10.2023 | 08:11
Teama de teroristi a inasprit controalele la frontierele mai multor tari din Schengen Pana cand se vor aplica restrictiile
Teama de teroriști a înăsprit controalele la frontierele mai multor țări din Schengen. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Teama de teroriști a înăsprit controalele la frontierele mai multor țări din Schengen. Situația tensionată dintre Israel și Fâșia Gaza, de unde operează gruparea Hamas, a produs schimbări semnificative în țările europene.

Teama de teroriști a înăsprit controalele la frontierele țărilor Schengen

Pentru a reduce imigrația și pentru a preveni ca teroriștii să ajungă pe teritoriul țărilor din spațiul Schengen, mai multe state au decis să aplice controale mult mai dure la frontieră. Și atacurile teroriste din Belgia și Franța au contribuit la luarea acestei decizii.

ADVERTISEMENT

În acest context, 11 țări au reintrodus verificări la frontierele terestre. Printre acestea sunt Franța, Austria, Germania, Republica Cehă, Polonia, Italia, Slovenia și Slovacia. În acest fel, statele speră să pună capăt migrației ilegale.

Restricțiile au caracter temporar și nu pot fi aplicate pe o perioadă mai mare de șase luni, potrivit reglementărilor europene. Țările din spațiul Schengen speră că până atunci situația se va calma în Orientul Mijlociu, iar amenințarea teroristă va dispărea.

ADVERTISEMENT

Statele care au aplicat măsurile sunt toate membre ale Uniunii Europene și ale spațiului Schengen. Controlul de frontieră poate fi introdus doar în situații excepționale, iar Bruxelles-ul trebuie trebuie să fie informat cu privire la această măsură.

Două atacuri teroriste au avut loc în Franța și Bruxelles

Doi suedezi au fost uciși la Bruxelles, în urmă cu aproape o săptămână. Făptașul a fost un tunisian, care ajunsese ilegal în Europa în anul 2011. Înainte de acest atac, un profesor a fost omorât într-o școală din Franța. Cele două atacuri au fost revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic.

ADVERTISEMENT

Liderii din Belgia și Suedia au cerut să fie consolidate frontierele externe ale Uniunii Europene, după aceste atacuri, discutând despre această problemă cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La rândul său, Ursula von der Leyen, a precizat că trebuie să fie luate măsuri urgente pentru a scăpa de amenințarea teroristă asupra statelor membre ale UE. „Statele membre primesc puterea de a expulza persoanele ale căror solicitări de azil sunt respinse, dacă aceste persoane sunt considerate ameninţări pentru securitatea naţională”, a precizat Von der Leyen, vorbind despre propunerea europeană referitoare la returnarea migranţilor ilegali.

ADVERTISEMENT

„Cunoscând că Belgia va deţine următoarea preşedinţie (rotativă a UE), sunt încrezătoare că vom reuşi să ducem acest pact la bun sfârşit”, a adăugat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT