News

Bulgaria pune în pericol aderarea la Schengen. „Nu este acceptabilă introducerea unor reguli suplimentare”

Bulgaria nu este de acord cu cele trei condiții impuse de Austria pentru aderarea la Schengen. Declarația premierului Nikolai Denkov.
11.12.2023 | 16:27
Bulgaria pune in pericol aderarea la Schengen Nu este acceptabila introducerea unor reguli suplimentare
Bulgaria pune în pericol aderarea la Schengen. Foto (premierul Nikolai Denkov) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Bulgaria pune în pericol aderarea la Schengen. După anunțul Austriei cu privire la regulile impuse pentru a primi România și Bulgaria în zona de circulație liberă din Europa, premierul țării vecine a avut o reacție.

Bulgaria pune în pericol aderarea la Schengen

Șeful guvernului din Bulgaria, Nikolai Denkov, are o opinie diferită referitoare la aceste condiții, spre deosebire de Executivul din România. Denkov a susținut, într-o declarație la postul TV de stat bTV, că nu este de acord cu regulile impuse.

ADVERTISEMENT

El spune că nu i se pare normal ca cele două state să fie nevoite să se supună unor reguli suplimentare. „Ceea ce este acceptabil este ca Bulgaria să respecte regulile generale europene. Nu este acceptabilă introducerea unor reguli suplimentare pentru Bulgaria și România.

Dacă cineva dorește reguli specifice pentru Bulgaria, acest lucru este categoric inacceptabil. În ceea ce privește primirea migranților – există reguli europene, vom lucra conform acestora”, a declarat premierul Bulgariei, conform agenției Novinite.

ADVERTISEMENT

De altfel, ministrul Justiției de la Sofia și-a exprimat aceeași părere, precum și președintele Bulgariei, Rumen Radev. Șeful statului susține că a fost făcut un pas înainte privind aderarea la Schengen, dar că respectivele condiții „sunt inacceptabile pentru Bulgaria”.

Care a fost reacția României

În schimb, premierul României, Marcel Ciolacu, s-a arătat mulțumit de poziția Austriei. Duminică, șeful Guvernului anunța victorios că „a spart gheața”. „Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene. Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct.

Le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România.  Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit”, a scris premierul Ciolacu, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Amintim că ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat că va fi permisă intrarea parțială în Schengen, doar cu spațiul aerian în primă fază. Totodată, acest lucru va fi posibil dacă vor fi respectate anumite condiții.

 

ADVERTISEMENT