News

Bunică de 79 de ani, salvată de pompieri din casa în flăcări. Cum a decurs intervenția dramatică a pompierilor

O femeie în vârstă de 79 de ani a fost salvată în ultimul moment din casa cuprinsă de flăcări datorită intervenției curajoase a unui tânăr pompier
09.10.2022 | 19:59
Bunica de 79 de ani salvata de pompieri din casa in flacari Cum a decurs interventia dramatica a pompierilor
Intervenție dramatică a pompierilor din Piatra Neamț. Sursa foto: ISU Piața Neamț
ADVERTISEMENT

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a transmis, duminică, că în urma unei intervenții făcute noaptea trecută au reușit să salveze viața unei femei de 79 de ani ce nu reușea să iasă singură din casa cuprinsă de flăcări.

Femeie salvată în ultimul moment

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au intervenit în noaptea de sâmbătă spre duminică, în comuna Gârcina, acolo unde o casă fusese cuprinsă în întregime de flăcări. Într-una din anexele casei, o bucătărie de vară, era însă o bătrână de 79 de ani care nu reușise să iasă din casă.

ADVERTISEMENT

În urma intervenției pompierilor femeia a avut nevoie doar de ușoare îngrijiri din partea echipajului SMURD, refuzând chiar transportul la spital.

„La sosirea forţelor de intervenţie incendiul se manifesta generalizat, cu flacără, la acoperişul, mansarda şi în două camere ale locuinţei, precum şi la anexele gospodăreşti. Pompierii au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului.

ADVERTISEMENT

Concomitent cu acţiunile pentru stingerea incendiului s-a acţionat pentru căutarea-salvarea persoanelor ce s-ar fi putut afla în locuinţă. Într-una din camerele locuinţei se afla o femeie de 79 de ani care a fost evacuată de pompieri. Aceasta a fost asistată locul evenimentului de la echipajul SMURD, dar a refuzat transportul la spital”, a transmis ISU Neamţ.

Autoritățile au precizat că incendiul a produs pagube importante.

Au ars acoperişul casei (construit din lemn şi acoperit cu tablă) pe o suprafaţă de aproximativ 180 de metri pătraţi, mansarda cu toate bunurile materiale din interiorul acesteia, aparate electrocasnice, articole vestimentare, obiecte de mobilier şi materiale textile din cele două camere de la parter, două anexe gospodăreşti (alipite de casă) cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi, o magazie cu 20 de metri cubi lemne de foc, un adăpost pentru animale în care se aflau şase iepuri şi 30 de pasări.

ADVERTISEMENT

Intervenție dramatică a unui tânăr pompier

Pompierii au precizat că după ce au întins furtunurile, și când încă nu aveau echipate aparatele de respirat în medii toxice, persoanele care reușiseră să iasă în curte au anunțat că că mama proprietarei era încă în casă. Deși la doar 10 metri de casă căldura degajată era enormă, plutonierul Samuel Găvriluţ a echipat aparatul de respirat şi a intrat în casă secondat de comandantul intervenţiei.

„Încă înainte de intrarea în localitate, vâlvătăile portocalii și roșii ce brăzdau cerul anunțau că situația era mai complicată. Prin stație, dispeceratul transmitea că incendiul s-a propagat la locuință. Comandantul intervenției a cerut suplimentarea echipajelor aflate în drum. 

ADVERTISEMENT

Ajunși în fața casei, pompierii încep operațiunile – de la prima autospecială două dispozitive la locuință. De la cea de-a doua autospecială, tot două dispozitive, prin curtea vecină – unul pentru protecția casei, cel de-al doilea pentru recunoașterea în zona anexelor gospodărești. 

După ce au întins furtunurile, când încă pompierii nu aveau echipate aparatele de respirat în medii toxice, persoanele , aflate în curte au anunţat că mama proprietarei este în casă. La 10 metri de locuinţă, căldură degajată nu te lasă să te mai apropii. În doar câteva secunde, plutonierul Samuel Găvriluţ a echipat aparatul de respirat şi a intrat în casă secondat de comandantul intervenţiei. În mijlocul camerei se afla speriată persoana în vârstă de 79 de ani, ţinându-se de un cadru metalic. «Sami, dai ţeava de refulare la mine şi o duci afară în braţe pe doamna. Vin după tine». În doar un minut, Sami a dus bătrânica la ambulanţă”, a transmis ISU Neamț.

ADVERTISEMENT
Tags: