Cazul Caracal intră într-o nouă fază, după condamnarea lui Gheorghe Dincă la 30 de ani de închisoare, sentință atacată de toate părțile implicate în dosar. Avocata Carmen Obârșanu, reprezentanta familiei Melencu, a dezvăluit că procurorii care au instrumentat dosarul au ”făcut pierdute” mai multe probe care ar fi putut duce la aflarea adevărului. Probele nu au fost luate în considerare nici de Tribunalul Olt, acolo unde s-a judecat procesul pe fond. Obârșanu a sesizat Comisia de Abuzuri din cadrul Camerei Deputaților în legătură cu acest fapt.
Miercuri dimineața, Carmen Obârșanu și Stelian Iordache, bunicul Luizei, au fost prezenți în Parlamentul României pentru a depune înscrisul. FANATIK a intrat în posesia documentului care invocă posibile erori și chiar abuzuri judiciare care ar putea deveni subiect de anchetă pentru Comisia de Abuzuri.
Potrivit documentelor, mai multe probe au fost împachetate și sigilate cu antetul Poliției Capitalei, din casa lui Gheorghe Dincă. Acestea nu au mai ajuns, însă, să fie expertizate, fiind abandonate în casa lui Dincă din Caracal, acolo unde au fost găsite de reporteri trei ani mai târziu. Din cele care au fost preluate de anchetatori, o parte au fost retrase de DIICOT, care le-a ”secretizat”, interzicându-se deschiderea acestora.
Reprezentanta familiei Melencu mai spune în plângere că pe telefonul lui Dincă au fost găsite mai multe sms-uri, multe dintre ele provenind de la cartele telefonice aparținând Poliției Capitalei.
”Aceste mesaje nu se regăsesc în raportul de constatare criminalistică. Nimeni nu a fost în stare să explice ce e cu acele mesaje care au ajuns la Dincă. La un moment dat, mi s-a dat de înțeles că erau mesaje de localizare, însă chiar și așa ar fi trebuit să apară (în expertiză, n.r.). Mesajele au fost transmise în dimineața intervenției, începând cu ora 05:20. Interesant e că, după ora 08:30, telefonul lui Dincă a fost localizat în localitatea Dioști, la 15 km de Caracal, iar el era acasă, încătușat”, a dezvăluit Carmen Obârșanu pentru FANATIK.
Avocata spune că, în timpul urmăririi penale, a fost solicitată pe calea unei cereri de asistență judiciară internațională ca Departamentului de Justiție al SUA să sesizeze o instanță americană pentru a se stabili activitatea pe aplicația WhatsApp, și cea de pe mesageria de Facebook a Luizei Melencu.
Autoritatea americană a solicitat DIICOT să răspundă la 6 întrebări în care să furnizeze o serie de informații care să justifice intervenția. Termenul limită pentru încheierea corespondenței era 25 octombrie 2019, însă pe 1 octombrie, Departamentul de Justiție al SUA s-a răzgândit pe 1 octombrie 2019 pe motiv că nu este lămurit de răspunsuri, așa că închide dosarul.
”În timpul judecății, am contactat consiliera Departamentului de Justiție american să îmi explice pentru ce motiv nu s-a mai așteptat termenul de 25 octombrie 2019 pentru furnizarea răspunsurilor, aceasta a refuzat să-mi răspundă, iar după o zi am primit email de la Ministerul Justiției prin care mi se cerea să formulez prin instanță o cerere de asistență juridică internațională”, arată avocata în sesizarea Comisiei de Abuzuri.
Cererea a fost respinsă de Tribunalul Olt, pe motiv că activitatea de pe WhatsApp și Facebook a Luizei Melencu nu are legătură cu presupusele omoruri.
Totuși, Departamentul de Justiție al SUA a intervenit în dosarul Caracal printr-un raport întocmit de doi agenți FBI care au venit în România prin care se fac o serie de recomandări care, spune avocata, au dus la alterarea anchetei.
Anchetatorii români erau sfătuiți să emită public un comunicat de presă din care să reiasă că nu există probe împotriva familiei Dincă. O altă recomandare era ”evidențierea posibilității ca Dincă, deși ar urma să fie găsit vinovat de asemenea crime, să fie monitorizat în cazul în care ar fi fost eliberat din închisoare”.
Carmen Obârșanu spune că urmarea exclusivă a organelor de anchetă și a celor judiciare, a direcției trasate de autoritățile americane, fără a aprofunda ancheta a făcut ca ”rezultatul să fie, evident, catastrofal: lipsa oricărui indiciu pentru localizarea victimelor”.
De aici, se arată în sesizare, și ”insistența aberantă” a judecătorului de a influența familia inculpatului și de a refuza să-i ia declarații, deși există unele semne de întrebare legate de aceasta în anchetă.
O altă situație sesizată este legată de faptul că una dintre cele două cartele ale Luizei Melencu a redevenit activă, la două luni de la dispariție. Informația a fost ignorată de anchetatori, iar într-un raport apare faptul că respectiva cartelă nu era introdusă în niciun dispozitiv, rezultând de aici că a emis singură (telefonul fusese abandonat pe un câmp cu mult timp înainte, conform declarațiilor lui Gheorge Dincă).
Carmen Obârșanu s-a mai plâns Comisiei că pe 15 noiembrie 2019, DIICOT a refuzat să-i arate dosarul de urmărire penală mamei Luizei, care venise la București special pentru acest lucru.
”Doamna procuror-șef Hăineală a încercat cu disperare să împiedice acest lucru, susținând că la dosar se află dovezi incontestabile că cele două fete dispărute ar fi decedate, fie că dosarul ar putea fi văzut când se va prezenta contractul de asistență juridică al avocatului, fie că nu este un psiholog disponibil care să o asiste pe mama Luizei când lecturează dosarul, fie că dosarul lipsește, fiind trimis la instanță, (…) pentru ca în cele din urmă să fie permis accesul la dosar”, spune avocata în sesizare.
În fine, judecătorul din cazul Caracal ar fi dat dovadă de o lipsă gravă de compasiune față de familiile victimelor. Aceasta i-ar fi spus, în sala de judecată, mamei Luizei: ”Nu vă caut eu fetele. Căutați-le dumneavoastră. Eu doar îl condamn sau îl achit pe inculpat”. În această situație, se arată în sesizarea Comisie de Abuzuri, doamna judecător a jignit profund familia, în condițiile în care prioritatea mamei a fost mereu găsirea propriei fiice și nu condamnarea sau achitarea lui Gheorghe Dincă.