Sport

Cad primele capete după dezvăluirile uluitoare ale lui Ștefan Popescu din Fanatik. Federația a fost dizolvată

A fost dizolvată prima federație sportivă din România. Totul, după ce Ștefan Popescu a făcut mai multe dezvăluiri „bombă” în Fanatik
28.03.2024 | 18:43
Cad primele capete dupa dezvaluirile uluitoare ale lui Stefan Popescu din Fanatik Federatia a fost dizolvata
Cad primele capete după dezvăluirile uluitoare ale lui Ștefan Popescu din Fanatik. Prima federație care a fost dezafiliată. FOTO: Fanatik
ADVERTISEMENT

Zi neagră pentru Federația Română de Karate Fudokan. Joi, 28 martie, forul a fost dizolvat din motivele invocate de Ștefan Popescu. Președintele FR de Pescuit Sportiv a dezvăluit în exclusivitate pentru FANATIK că 51 de federații sportive activează în ilegalitate.

Prima federație sportivă dizolvată după dezvăluirile lui Ștefan Popescu

Încep să cadă capete după dezvăluirile uluitoare pe care le-a făcut Ștefan Popescu în FANATIK. Președintele FR de Pescuit Sportiv a dezvăluit că 51 de federații, în frunte cu FRF, dar și CSA Steaua și alte cluburi din România funcționează în ilegalitate.

ADVERTISEMENT

Prima federație dizolvată pe motivele invocate de Ștefan Popescu este Federația Română de Karate Fudokan: lipsa avizului prealabil pentru înfiinţarea forului.

„Soluția pe scurt: Admite apelul declarat de apelanta-reclamantă Asociaţia Cluburilor de Karate Fudokan, în contradictoriu cu intimata-pârâtă Federaţia Română de Karate Fudokan, împotriva sentinţei civile nr. 881 din data de 25.10.2023, pronunţată de Tribunalul Timiş în dosarul nr. 5464/30/2022, având ca obiect dizolvare.

ADVERTISEMENT

Anulează în parte sentinţa apelată în ceea ce priveşte soluţia asupra excepţiei lipsei de interes invocată de pârâta Federaţia Română de Karate Fudokan şi, rejudecând cauza în aceste limite: – respinge excepţia lipsei de interes, invocată de pârâta Federaţia Română de Karate Fudokan; – admite acţiunea formulată de reclamanta Asociaţia Cluburilor de Karate Fudokan, în contradictoriu cu pârâta Federaţia Română de Karate Fudokan.

În consecinţă: – dispune dizolvarea pârâtei Federaţia Română de Karate Fudokan, cu sediul în Timişoara, str. Virtuţii, nr.1, demisol, camera 2, jud. Timiş, înregistrată în Registrul federaţiilor de la Tribunalul Timiş, sub nr. 2/28.11.2013; – desemnează în calitate de lichidator al pârâtei Federaţia Română de Karate Fudokan, pe practicianul în insolvenţă CII Doroga Dan Adrian, RFO1-1176, nr. matricol, 1B4705, cu sediul profesional în Timişoara, str. Intrarea Basmului, nr.2, bl.bl. D6/1, sc. A, et. 2, ap. 5, jud. Timiş; – stabileşte în sarcina lichidatorului atribuţiile prevăzute de art. 62 şi urm. din OG nr. 26/2000; – stabileşte în favoarea lichidatorului un onorariu de 7000 lei, care se va suporta, în principal, din averea pârâtei, iar în subsidiar, din fondul de lichidare – potrivit prevederilor art. 121 alin.1 lit. a din Statutul privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician în insolvenţă.

ADVERTISEMENT

Obligă pe pârâtă la plata către reclamantă a sumei de 150 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată parţiale, în fond şi în apel, reprezentând taxe judiciare de timbru. Definitivă. Pronunţată azi, 28 martie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia Curții de Apel Timișoara.

Părțile în proces:

  • Asociația Cluburilor de Karate Fudokan – Apelant reclament
  • Federația Română de Karate Fudokan – Intimat pârât
ADVERTISEMENT
Decizia instanței
Decizia instanței

Ce a scos la iveală Ștefan Popescu: „Nicio federație nu s-a încadrat în termen”

Conform declarațiilor lui Ștefan Popescu,FRF era obligată să se reorganizeze până în anul 2001. Oficialii de la acea vreme nu au respectat însă termenul și au făcut-o în 2002. Depășirea termenului impus prin lege ar fi trebuit să aibă consecințe grave.

„Federațiile sportive nu se pot constitui decât din persoane juridice de drept privat, ce trece peste acest lucru este lovit de nulitate absolută. Să revenim la Federația Română de Fotbal, în conformitate cu articolul 94 pe care l-am citat trebuiau să se reorganizeze ca federație sportivă de drept privat cu respectarea articolul 6 și 35 din ordonanța de Guvern 26 pe 2000.

Înainte să apară Legea Sportului, Federația Română de Fotbal era înregistrată la tribunal pentru că atunci tribunalul era competent să înscrie asociațiile, ca asociație nu ca federație sportivă națională. Reorganizarea trebuia făcută în conformitate cu prevederile articolul 35 din Legea Sportului ca federație.

Federația nu se poate constitui decât din persoane juridice de drept privat, asociații sau fundații. Legea asta dădea termenul de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, nicio federație nu s-a încadrat în acest termen dintr-un simplu motiv, cel puțin eu așa l-am explicat: ori nu erau cluburi sportive de drept privat, ori nu au fost interesate.

Atunci prin ordonanța de urgență din 240 din 1991, termenul de reorganizare a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2001. M-am uitat și eu pe actele Federației Române de Fotbal, care a dobândit personalitare juridică în anul 2022, deci în afara termenului impus de lege”, a declarat Ștefan Popescu

„51 de federații sunt lovite de nulitate absolută”

„Conform articolului 2545 din Codul Civil, depășirea unui termen impus prin lege te face să decazi din drepturi. Decăderea din drepturi conform Codului Civil înseamnă radiere. Nu știu unde este actul constitutiv al Federației Române de Fotbal pentru că nu l-am găsit nicăieri.

Vreau să vă spun următorul lucru, conform articolului 36 aliniatul 1 din lege 69 pe 2000, federațiile sportive naționale nu pot fi constituite decât cu avizul expres al Ministerului Tineretului și Sportului sub sancțiunea nulității absolute, ori toate federațiile existente la data respectivă  nu au aceste avize exprese care sunt subsumate articolului 14 din 26 din 2000, care spune dacă prin scopul și obiectivele propuse, federația sau asociația urmează să desfășoare activități care potrivit legii necesită autorizații administrative prealabile acestea nu pot funcționa decât după obținerea acestora sub sancțiunea dizolvării pe cale judecătorească.

Am solicitat în baza legii 544 din 2000 să îmi dea copii după avizele exprese ale federaților existente la data respectivă și doamna președintă Lipă mi-a răspuns oficial cu semnătură cu ștampilă că nu există. Vă dați seama că aceste federații care s-au înființat fără avizul expres sunt obiecte de nulitate.

51 de federații sunt lovite de nulitate absolută, funcționează ilegal. Prin nu știu ce metode s-au înscris la tribunal, dar tribunalul nu le-a cerut documentele. Cel puțin în acest sens există un recurs dat în interesul legii pronunțat de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul 223 pe 2023, care s-a referit la federațiile sportive naționale”, a mai spus președintele FR de Pescuit Sportiv.

ADVERTISEMENT