Life

Călătoria de vis pe care o poţi face în România. Destinaţia finală îţi schimbă pe loc energia

Călătoria de vis pe care o poți face în România. Destinația finală este una cu adevărat spectaculoasă care te va lăsa fără cuvinte.
25.10.2023 | 20:27
Calatoria de vis pe care o poti face in Romania Destinatia finala iti schimba pe loc energia
Călătoria de vis pe care o poți face în România. Sursa foto: colaj Fanatik/ Facebook
ADVERTISEMENT

Călătoria de vis pe care o poți face în România și a cărei destinații finale te va lăsa fără cuvinte. Este spectaculoasă și merită să o vezi măcar o dată în viață. Locul are o energie aparte.

Călătoria de vis pe care oricine din România trebuie să o facă măcar o dată în viață

Peștera Ialomiței este una dintre cele mai vizitate și mai frumoase din Munții Bucegi. Este situată pe Muntele Bătrâna, la o altitudine de 1600 de metri. Iar pentru a o vizita există două posilibități.

ADVERTISEMENT

Se poate lua telecabina din Bușteni până la Babele și de acolo până la Peștera. Totodată, cu mașina se poate merge pe DN71 până în localitatea Glod. De aici se intră DJ714 spre Lacul Bolboci, Cheile Tătarului, Cabana Padina și se ajunge la Peștera Ialomiței.

Între Sinaia și Glod sunt 30 de minute de condus. După aceea, drumul este neasfaltat, astfel că durează aproximativ 1 oră sau 1 oră și jumătate. Peștera paote fi vizitată zilnic, iarna între 8.00-17.00, iar vara programul se prelungește până la 19:00.

ADVERTISEMENT

Peștera este una spectaculoasă

Peștera Ialomiței are o energie cu totul aparte. Este situată pe un singur nivel, iar din cei 480 de metri lungime pe care îi are. 400 dintre aceștia sunt accesibili turiștilor care o vizitează, până în punctul numit „Altar”.

După aceea, urmează o porțiune cu galerii și săli. Totodată, diferența de nivel este de 60 de metri, iar locul este străbătut de un pârâu. Gura peșterii are formă de semielipsă și se deschide pe o terasă orizontală, aflată la 18 metri deasupra fundului văii.

ADVERTISEMENT

De altfel, la intrarea în peșteră se află și Mănăstirea Ialomiței, ridicată în secolul al XVI-lea și ctitorită de voievodul Țării Românești, Mihnea cel Rău, însă aceasta a ars de mai multe ori până acu,.

Totuși, în Peștera Ialomiței sunt multe de văzut. Prima sală poartă numele de Mihnea Vodă. Are 115 metri lungime, lățimea este de 15 metri, iar înălțimea de 10-25 metri. Aceasta este urmată de Pasaj, o galerie lungă de 20 de metri și lată de 1-8 metri.

ADVERTISEMENT

Sălile Decebal au formă de dom, iar din ele se deschid mai multe galerii. Pentru a ajunge la Grota Sf. Maria, oamenii sunt nevoiți să traverseze un prag format din bolovani mari și umezi.

De departea, cea mai mare cavitate din Peștera Ialomiței este Sala Urșilor. Aici nu există apă, iar solul este bolovănos. De asemenea, în interior s-au găsit mai multe oseminte și chiar schelete ale ursului cavernelor, „Ursus Spelacus Blum”.

ADVERTISEMENT