News

Căldura extremă actuală, „imposibilă fără încălzirea globală”, potrivit unui nou studiu. Luna iulie, vârful tuturor recordurilor

Valurile de căldură nu ar fi posibile fără schimbările climatice, avertizează un nou studiu. Temperaturile de foc vor deveni „noua normalitate”.
26.07.2023 | 08:03
Caldura extrema actuala imposibila fara incalzirea globala potrivit unui nou studiu Luna iulie varful tuturor recordurilor
Potrivit unui nou studiu, încălzirea globală exacerbează intensitatea temperaturilor / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Canicula vertiginoasă care amenință vieți și a alimentat incendiile din sudul Europei și America de Nord din luna iulie ar fi fost „practic imposibilă” fără încălzirea globală provocată de om, au declarat marți oamenii de știință.  Pentru oamenii de știință de la World Weather Attribution (WWA), valurile de căldură vor deveni „și mai intense și mai frecvente în anii următori dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse rapid”.

Valuri de căldură mai severe și mai frecvente

Un vinovat evident a fost găsit, în opinia specialiștilor. Peste 50°C în Valea Morții din Statele Unite, un record istoric de 45,3°C în Catalonia, incendii mistuitoare în Grecia, peste 43°C în Phoenix în ultimele 24 de zile: fără schimbările climatice, astfel de valuri de căldură ar fi fost „practic imposibile” în Europa și în Statele Unite, după cum a demonstrat marți rețeaua World Weather Attribution (WWA).

ADVERTISEMENT

Această rețea științifică, care evaluează legătura dintre fenomenele meteorologice extreme și schimbările climatice, consideră, de asemenea, că schimbările climatice au făcut ca valul de căldură din China să fie „de cel puțin 50 de ori mai probabil”. Potrivit WWA, schimbările climatice, cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră provocate de om, „au făcut ca valurile de căldură să fie mai fierbinți, mai lungi și mai frecvente”.

„Valurile de căldură recente nu mai sunt evenimente excepționale”, iar cele viitoare „vor fi și mai intense și mai frecvente dacă emisiile nu vor fi reduse rapid”, concluzionează cercetătorii, notează BFM TV. În timp ce fenomene naturale precum anticiclonii și El Nino pot contribui la declanșarea acestor valuri de căldură, „încălzirea temperaturilor globale prin arderea combustibililor fosili este principalul motiv pentru care acestea sunt atât de severe”, subliniază WWA.

ADVERTISEMENT

Iulie 2023, apocalipsa climatică

Pentru a ajunge la aceste concluzii, autorii studiului – șapte oameni de știință din Olanda, Marea Britanie și SUA – au folosit date meteorologice istorice și modele climatice pentru a compara clima actuală și încălzirea globală de 1,2 grade cu cea din trecut. Aceste rezultate, produse în grabă, sunt publicate fără să treacă prin lungul proces al revistelor de specialitate, dar combină metode aprobate de colegii lor.

Oamenii de știință au acordat o atenție deosebită perioadelor în care căldura a fost „cea mai periculoasă”: între 12 și 18 iulie în sudul Europei, între 1 și 18 iulie în vestul Statelor Unite, Texas și nordul Mexicului și între 5 și 18 iulie în centrul și estul Chinei. Aceștia au subliniat că încălzirea globală exacerbează intensitatea temperaturilor: în condițiile încălzirii globale, valurile de căldură din Europa sunt cu 2,5°C mai fierbinți, cele din America de Nord sunt cu 2°C mai fierbinți, iar cele din China sunt cu 1°C mai fierbinți, potrivit WWA.

ADVERTISEMENT

Iulie 2023 „va deveni cel mai fierbinte lună iulie măsurată vreodată”, potrivit NASA și observatorului european Copernicus. Aceste valuri de căldură „vor deveni și mai frecvente și vor avea loc la fiecare doi-cinci ani” dacă încălzirea globală va atinge 2 grade, „ceea ce s-ar putea întâmpla în aproximativ 30 de ani, dacă toate țările semnatare ale Acordului de la Paris nu-și pun în aplicare integral angajamentele actuale de a-și reduce rapid emisiile”.

Temperaturi de foc, noua normă

Această perioadă de vară „ar putea deveni norma (…) și chiar ar putea să fie considerată răcoroasă dacă nu vom ajunge la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon”, a subliniat climatologul britanic Friederike Otto. Pentru ea, „rezultatele acestui studiu de atribuire nu reprezintă o surpriză. (…) Din punct de vedere științific, este chiar enervant, deoarece nu face decât să confirme ceea ce am prevăzut. Dar ceea ce nu am anticipat a fost cât de vulnerabili suntem la efectele încălzirii globale. Pentru că aceasta ucide oameni”, a insistat ea.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, „aceste valuri de căldură nu sunt o dovadă a unei încălziri galopante” sau a unui „colaps climatic”. Încă mai avem timp „să schimbăm situația”, a mai spus cercetătoarea. O astfel de căldură extremă este periculoasă pentru sănătatea umană. Peste 60.000 de europeni au murit în valurile de căldură din vara trecută, potrivit unui studiu recent.

„Trebuie să încetăm urgent să mai ardem combustibili fosili și să lucrăm pentru a ne reduce vulnerabilitățile. Dacă nu facem acest lucru, zeci de mii de oameni vor continua să moară”, a declarat Friederike Otto. Ea consideră că este „absolut esenţial” ca legislația internațională privind eliminarea treptată a combustibililor fosili să fie adoptată în cadrul celei de-a 28-a Conferințe a Națiunilor Unite privind clima (COP), care va avea loc în noiembrie la Dubai.

ADVERTISEMENT