Life

Calendar creștin ortodox 19 februarie 2023. Duminica Înfricoșatei Judecăți. Ce să nu faci la Lăsata Secului de carne

Calendar creștin ortodox 19 februarie 2023. Se sărbătorește Duminica Înfricoșatei Judecăți, când are loc Lăsata Secului de carne
18.02.2023 | 15:30
Calendar crestin ortodox 19 februarie 2023 Duminica Infricosatei Judecati Ce sa nu faci la Lasata Secului de carne
Ce semnifică Duminica Infricosatei Judecati. Sursa foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

Calendar creștin ortodox 19 februarie 2023, ziua când sărbătorește Duminica Înfricoșatei Judecăți. Tot atunci are loc și Lăsata Secului de carne. Aceasta din urmă este prima din cele două etape de acest fel care anunță că urmează Postului Paștelui, unul dintre cele mai mari dintr-un an.

Calendar creștin ortodox 19 februarie 2023, Duminica Înfricoșatei Judecăți și Lăsata Secului de carne

În Duminica Înfricoșatei Judecăți credincioșii trebuie să elimine din alimentația lor toate alimentele ce conțin carne. Până pe data de 26 februarie se va mai permite consumul de lapte, brânză sau ouă. Ulterior, de pe 27 februarie vom intra în Postul Paștelui.

ADVERTISEMENT

Postul Paștelui, ce simbolizează Învierea lui Iisus Hristos, va ține 40 de zile.În această perioadă, creștinii ar trebui să postească prin abținerea de la mâncarea de frupt. Vor mai exista anumite zile când va avea dezlegare la pește, adică se permite consumul acestui produs.

Lăsata Secului de carne mai este cunoscută de către enoriași ca Săptămâna Albă sau Săptămâna Brânzei. Conform celor menționate mai sus, este ultimul interval dinainte de Postul Paștelui când se mai pot consuma lactate.

ADVERTISEMENT

Duminica Înfricoșatei Judecăți are legătură cu Apocalipsa (Sfârșitul lumii). Mai exact, cu momentul când Dumnezeu va coborî pe pământ și va judeca oamenii, conform creștinortodox.ro. Aceeași sursă precizează că Duhul Sfânt va fi însoțit de toți îngerii din Cer la judecata de apoi. Atunci îi va întreba pe toți despre faptele bune și cele rele.

În Duminica Înfricoșatei Judecăți și Săptămâna Albă creștinii nu trebuie să se mai certe sau să-și facă rău reciproc. Se întâmplă asta potrivit regulilor sfinte. Nu este bine, mai ales, pe data de 19 februarie, să spele, să coase, să facă treburi agricole. Dr altfel, nu e ok să faci orice înseamnă muncă asiduă.

ADVERTISEMENT

Gospodinele, de asemenea, trebuie să se abțină de la frământatul pâinii sau de la gătitul în exces. În schimb, sunt acceptate faptele bune. Vorbim despre mersul la slujbă, datul de pomană în memoria celor plecați din această lume sau rugăciunile intense.

Din bătrâni se spune că cel care va munci în Duminica Înfricoșatei Judecăți nu va avea spor tot anul. De asemenea, ghinioanele vor fi la fiecare pas în calea sa și nenorocirile se vor abate asupra lui. Totodată, munca sa nu va da roade, mai ales cea de pe câmp. Se spune că vor îngheța toate cele îngrijite.

ADVERTISEMENT

Ce este bine să faci în Duminica Înfricoșatei Judecăți și Lăsata Secului de carne. Tradiții vechi de secole

O altă datină din moși-strămoși specifică faptul că în Duminica Înfricoșatei Judecăți și în Săptămâna Albă familia trebuie să ia masa împreună. De asemenea, ei trebuie să mulțumească Domnului pentru cele pe care le au până acum. În regiunea Ardealului, femeile spală foarte bine vasele în care au mâncat și au gătit. Fac asta pentru a nu le lăsa ”spurcate”, conform tradițiilor, răspândite de sute de ani.

Tot în partea Ardealului, gospodinele așază cu fața în jos vasele mari, în perioada menționată, deoarece se spune că așa familia va fi ferită de rele și boli. În alte zone, creștinii se împacă între ei, astfel încât să nu rămână ranchiunoși tot anul.

ADVERTISEMENT