Life

Calendar Ortodox, 14 decembrie 2022. Patru Sfinți importanți sunt sărbătoriți miercuri

Calendar Ortodox, 14 decembrie 2022. În cursul zilei de miercuri, patru Sfinți importanți sunt sărbătoriți. Este vorba despre Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie.
13.12.2022 | 13:15
Calendar Ortodox 14 decembrie 2022 Patru Sfinti importanti sunt sarbatoriti miercuri
Calendar Ortodox, 14 decembrie 2022. Patru Sfinți importanți sunt sărbătoriți miercuri. Sursă foto: Creștin Ortodox
ADVERTISEMENT

Sărbătorile de iarnă au început deja, odată cu data de 6 decembrie, când l-am sărbătorit pe Sfânul Nicolae.

Calendar Ortodox, 14 decembrie 2022. Patru Sfinți importanți sunt sărbătoriți miercuri

Până la Crăciun însă, și până când perioada postului va lua sfârșit, mai avem și alte sărbători în Celendarul Ortodox. Chiar dacă nu au cruce roșie, acestea sunt și ele importante.

ADVERTISEMENT

Pe 14 decembrie 2022 sărbătorim patru sfinți importanți. Este vorba despre Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie, iar fiecare are povestea sa.

Spre exemplu, Sfinţii Mucenici Tirs şi Calinic și-au găsit același sfârșit tragic. Aceștia au fost uciși în timpul persecuţiei împăratului Decius pentru credința lor creștină.

ADVERTISEMENT

În cazul Mucenicului Tirs, acesta a stat timp de 23 de zile în temniță, iar mai apoi a fost băgat într-un sac legat și aruncat în mare. De cealaltă parte, Sfântul Calinic a fost ucis cu o sabie.

În acea perioadă, se duceau lupte grele pentru religie, iar acești Sfinți nu au vrut să renunțe la religia creștină în niciun caz, motiv pentru care au fost pedepsiți.

ADVERTISEMENT

Pentru că și-au dat viața pentru religie, aceștia au primit cununa muceniciei.

Sfinţii Mucenici Filimon şi Apolonie au trăit și ei în anul 303, atunci când a început cea de a zecea persecuție împotriva creștinilor.

Împăratul Dioclețian a dat porunca, iar Apolonie, care pe atunci era un creștin, a fost amenințat cu chinurile în cazul în care nu renunța la religia sa.

ADVERTISEMENT

Cum și-au găsit sfârșitul Sfinţii Mucenici Filimon şi Apolonie

În urma acestui lucru, Apolonie s-a speriat și i-a cerut ajutorul lui Filimon, un cântăreț de fluier. I-a dat patru galbeni pentru a-i lua locul, au făcut schimb de haine, însă nimeni nu avea să știe ce va urma.

Filimon s-a jertfit, însă fără a știi că el și Apolonia au făcut schimb de haine, mai târziu, ighemonului a vrut ca Filimon să cânte din fluier.

Atunci, adevărul a ieșit la suprafață și s-a aflat că Filimon îi ținea locul lui Apolonie. Deși mulți l-au îndemnat atunci să se lepede de Hristos pentru a se salva, acesta a refuzat.

Pentru întreaga întâmplare, Apolonie și Filimon au fost supuși la nenumărate chinuri. Spre exemplu, Sfântul Filimon și-a găsit sfârșitul agățat de un măslin și lovit de o săgeată chiar în ochi.

Capetele celor doi au fost tăiate mai târziu, însă numele lor nu au fost uitate, drept urmare, aceștia sunt sărbătoriți anual, la data de 14 decembrie.

ADVERTISEMENT