Life

Calendar ortodox iulie 2023. Sărbătoare mare, cu cruce roșie, în această lună

Calendar ortodox iulie 2023. În această lună avem o sărbătoare mare, cu cruce roșie. E încărcată de numeroase tradiții și superstiții.
01.07.2023 | 10:01
Calendar ortodox iulie 2023 Sarbatoare mare cu cruce rosie  in aceasta luna
Calendar ortodox iulie 2023. Sărbătoare mare, cu cruce roșie. Sursă foto: Creștin Ortodox / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Calendar ortodox iulie 2023. În cea de a doua lună de vară există o sărbătoare mare cu cruce roșie. Este încărcată de numeroase tradiții și obiceiuri și totodată, o mulțime de persoane își serbează ziua de nume atunci.

Calendar ortodox iulie 2023. Sfântul Ilie, sărbătoare mare cu cruce roșie

Dacă stăm să ne uităm în calendarul ortodox pentru luna iulie 2023, cea mai importantă sărbătoare este cea a Sfântulului Prooroc Ilie. Despre el se spune că era ocrotitorul recoltelor și că aducea ploaia. De asemenea, tot el era cel care alunga seceta și canicula.

ADVERTISEMENT

Care este povestea Sfântului Ilie pe care îl sărbătorim anual la data de 20 iulie? Deși era un Sfânt corect și bun la suflet, diavolul l-a ispitit să își ucidă părinții. Ulterior, s-a căit și i-a cerut lui Dumnezeu să lupte împotriva diavolului.

Rugăciunile Sfântului Ilie au fost ascultate, astfel că acesta a primit un car tras de cai albi, care l-a făcu puternic. Iar de aici, numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții au luat naștere, după cum arată calendarul ortodox.

ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie

Atunci când se aud fulgere, se spune că Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. De asemenea, tunetul ar fi roțile carului și viteza cu care trăsura sa merge. Ce tradiții trebuie să urmăm în această zi de mare sărbătoare cu cruce roșie din calendarul ortodox?

În primul rând este bine să mâncăm primele roade ale verii, precum mere și nuci. Totodată, cei de la sate obișnuiesc să culeagă busuioc, să-l sfințească la biserică, iar mai apoi să îl aducă la icoane. Tot de Sfântul Ilie se dă și de pomană.

ADVERTISEMENT

O superstiție spune că cine vrea să fie ferit de tunete și de fulgere trebuie să aibă în casă ramuri de salcie. În ziua de 20 iulie sunt cinstiți și stuparii. La biserică, oamenii merg cu faguri, dar și cu mere și îi dau de pomană.

Ce nu e bine să faci pe 20 iulie, zi de mare sărbătoare cu cruce roșie

De Sfântul Ilie se mai spune că dacă va tunata atunci merele și alunele vor fi viermănoase. Totodată, dacă va ploua, atunci ploile vor continua 20 de zile. Pentru că vorbim de o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox, există și alte obiceiuri respectate.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, de Sfântul Ilie este interzisă munca. Iar aici vorbim atât despre treburile casnice, precum curățenie, cusut, tors, spălat, cât și munca la câmp. Se spune că cei care muncesc îl vor mânia pe acesta și vor atrage fulgerele asupra lor.

De asemenea, va cădea grindina peste recoltele lor. Tot în această zi de mare sărbătoare din calendarul ortodox nimeni nu trebuie să plece la drum. Cine face acest lucru va fi lovit de fulgere, spune tradiția.

ADVERTISEMENT