Life

Calendar ortodox septembrie 2023. Două sărbători mari, cu cruce roșie

Calendar ortodox septembrie 2023. Prima lună de toamnă aduce două sărbători mari, cu cruce roșie. Când au loc acestea și ce trebuie să știm despre ele?
25.08.2023 | 07:38
Calendar ortodox septembrie 2023 Doua sarbatori mari cu cruce rosie
Calendar ortodox septembrie 2023. Două sărbători mari, cu cruce roșie. Sursă foto: Crestinortodox.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Calendar ortodox septembrie 2023. Două sărbători mari cu cruce roșie vom avea în prima lună de toamnă din acest an. Ambele sunt încărcate de numeroase tradiții, obiceiuri, dar și superstiții.

Calendar ortodox septembrie 2023. 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului

Te-ai uitat în calendarul ortodox pentru luna septembrie 2023? Atunci trebuie să știi că două sărbători mari vor avea loc în această lună. Este vorba despre Nașterea Maicii Domnului și Înălțarea Sfintei Cruci.

ADVERTISEMENT

Începem cu Nașterea Maicii Domnului din calendarul ortodox pentru luna septembrie 2023. Această sărbătoare are cruce roșie și este una cu dată fixă. Este sărbătorită anual la data de 8 septembrie.

De altfel, de Nașterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie, le urăm și ”La mulți ani” celor care poartă numele de Maria, Marian, sau alte derivate. Conform calendarului ortodox, Nașterea Maicii Domnului este și primul praznic din Anul bisericesc, acesta începând cu 1 septembrie.

ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri de Nașterea Maicii Domnului

Părinții Fecioarei Maria au fost Ioachim și Ana. Aceștia și-au dorit enorm un copil și iată că au reușit să îl și primească. Mai apoi, Fecioara Maria va fi cea aleasă să îi dea naștere și Mântuitorului Iisus Hristos.

Pentru că vorbind despre o sărbătoare care are cruce roșie în calendarul ortodox din luna septembrie 2023, există și mai multe reguli care trebuie respectate. Spre exemplu, de nașterea Maicii Domnului este interzisă munca, dar și treburile gospodărești.

ADVERTISEMENT

Nu ai voie să speli rufe și de asemenea, este bine să ții candelele aprinse în restul icoanei Fecioarei Maria. O altă tradiție este împărțirea fructelor de toamnă pentru cei adormiți. De asemenea, femeile care își doresc să devină mame se pot ruga în această zi, către Maica Domnului.

Calendar ortodox septembrie 2023. Înălțarea Sfintei Cruci

O a doua sărbătoare cu cruce roșie din calendarul ortodox pentru septembrie 2023 este Înălțarea Sfintei Cruci. Aceasta este sărbătorită anual la data de 14 septembrie, anul acesta vorbind despre o zi de miercuri.

ADVERTISEMENT

De ce este atât de importantă această sărbătoare? În primul rând este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. Totodată, pe 14 septembrie sunt sărbătorite două evenimente.

Este vorba despre aflarea crucii pe care va fi răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, dar și înălțarea ei. De asemenea, tot în această zi de mare sărbătoare, creștinii își amintesc aducerea Sfintei Cruci, de la perșii păgâni, în anul 629.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci

Trebuie menționat faptul că Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post. Aceasta le reamintește creștinilor de patimile, dar și de moartea Mântuitorului Iisus Hristos. Astfel, pe 14 septembrie, strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeşi în niciun caz.

Tradiția spune că aceștiatrebuie păstraţi ca ofrandă pentru păsările cerului. În limbaj popular, aceștia mai sunt numiți și strugurii lui Dumnezeu. În ceea ce privește tradițiile, în funcție de zonă, acestea sunt diferite.

Pe de altă parte, sunt lucruri interzise care trebuie respectate de toți creștinii. Pe 14 septembrie nu se lucrează, iar cei care fac asta atrag ghinionul. De asemenea, nu se mănâncă prune, pește și nici nuci sau usturoi de Înălțarea Sfintei Cruci.

Tot în această zi de sărbătoare se sfințesc plantele de leac și se duc la biserică. Mai apoi, acestea se păstrează lângă icoane, ori în alte locuri ferite din casă și sunt folosite pentru a vindeca bolile, ori diferite farmece.

ADVERTISEMENT