News

Calendarul moțiunii de cenzură, amânat din nou. PNL nu a reușit să blocheze moțiunea timp de două săptămâni. Update

După două încercări eșuate, vineri și sâmbătă, Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au încercat, luni, să stabilească un calendar al dezbaterii moțiunii de cenzură.
06.09.2021 | 13:48
Calendarul motiunii de cenzura amanat din nou PNL nu a reusit sa blocheze motiunea timp de doua saptamani Update
ADVERTISEMENT
06-09-2021
11:21

Ședință cu scadal. Orban n-a susținut verificarea semnăturilor

Moțiunea de cenzură inițiată de către USR și AUR-PLUS nu a fost pusă pe ordinea de zi a plenului reunit. Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, a solicitat la începutul ședinței trimiterea textului moțiunii și a listei semnatarilor la Comisia de statut a Parlamentului pentru verificarea corectitudinii semnăturilor, cu un termen de două săptămâni. Cererea a generat dispute aprinse, reprezentanții AUR și USR-PLUS din conducerea Parlamentului susținând că nu există un temei regulementar pentru această cerere, care reprezintă o încercare de blocare a dreptului constituțional al opoziției de a iniția moțiune de cenzură. 

PSD și PNL fac împreună un abuz. Termenul de două săptămâni nu e necesar, în cinci zile de la depunerea moțiunii de cenzură ea trebuie votată, după cum se spune în Constituție”, a afirmat Cristina Prună (USR-PLUS), vicepreședinte al Camerei Deputaților. Prună a spus că nu se ridică dubii asupra semnăturilor întrucât acestea pot fi verificate prin faptul că fiecare parlamentar semnatar poate confirma sau nu dacă a semnat textul moțiunii.

Nu există noțiunea de semnătură scanată. Documentul arată ca ciorna unui copil, este o bătaie de joc”, a ripostat Alina Gorghiu (PNL), vicepreședinte al Senatului.

Ulterior, senatorul Lucian Romașcanu a afirmat că PSD nu dorește să arbitreze între cele două tabere și a anunțat că social-democrații din Biroul Permanent reunit se retrag de la ședință.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a suspus la vot cererea lui Fenechiu care a întrunit 9 voturi pentru, 7 împotrivă și 2 abțineri. Deși a avut mai multe voturi favorabile, cererea nu a trecut pentru că, în lipsa reprezentanților PSD, nu a întrunit majoritatea din Birourile Permanente. Au fost 18 membri ai Birourilor Permanente în sală și numai 9 au votat pentru, fiind nevoie de încă un vot. Votul care a lipsit a fost chiar cel al lui Orban, care s-a abținut de la vot.

Au fost 18 membri ai BPR prezenți, au votat pentru propunere 9 membri, 7 împotrivă și doi au fost prezenți și nu au votat Ovidiu Ganț (reprezentantul grupului minorităților – n.red.) și cu subsemnatul. Propunerea nu a fost adoptată. Alți colegi, colegii mei din PNL au părărist sala, am rămas fără cvorum și nu am putut discuta punctul 3, prezentarea moțiunii de cenzură.

Instituția moțiunii de cenzură dă dreptul parlamentarilor de a demite un guvern care nu beneficiază de majoritate parlamentară. Este dreptul fiecărui parlamentar de a semna o moțiune de cenzură o singură dată pe sesiune. Conform Constituției și regulamentului, este foarte clară procedura. Eu nu pot accepta o propunere care nu are bază constituțională și care presupune întârzierea cu două săptămâni prin verificări ale Comisie de statut care nu are niciun fel de competență. Liderii grupurilor parlamentare care au inițiat moțiunea au anunțat că acolo unde au fost semnături luate inițial scanate, acum există semnătură olografă.

A existat o propunere formulată de către Cristina Prună care a arătat clar că, dacă BPR aveau dubii, acestea puteau fi înlăturate fără problemă. Parlamentarii semnatari, fizic sau online, puteau să confirme că au semnat moțiunea într-un interval de o oră. Nici acest lucru nu a fost luat în seamă. De asemenea, eu nu puteam fi de acord cu un lucru care nu are bază constituțională. Nimeni nu poate cenzura dreptul unui parlamentar de a semna o moțiune de cenzură”, și-a justificat Orban abținerea de la vot.

Cum în lipsă de cvorum nu s-a mai ajuns la punctul privind stabilirea calendarului de dezbatere a moțiunii, va fi nevoie de o nouă ședință a Birourilor Permanente în care să fie luat din nou în discuție subiectul calendarului moțiunii.

06-09-2021
10:49

Birourile permanente reunite dezbat calendarul moțiunii de cenzură. PNL cere 2 săptămâni de verificare a documentului

În jurul orei 12.00, la Parlament, a început ședința birourilor permanente reunite, care decide dacă acceptă moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR. Cum era de așteptat, ședința a fost una tensionată. PNL a cerut verificarea validității semnăturilor, ceea ce ar duce la amânarea moțiunii.

De asemenea, în mod oficial, liberalii au cerut două săptămâni de verificări, ceea ce ar duce votul final asupra moțiunii de cenzură după congresul PNL.

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, a cerut verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură. El cere ca verificările să dureze două săptămâni. Aprobarea acestei cereri ar duce la amânarea moțiunii de cenzură.

Luni, Birourile Permanente reunite ale Parlamentului vor încerca din nou să stabilească un calendar al dezbaterii moțiunii de cenzură depuse de USR-PLUS şi AUR la adresa cabinetului Florin Cîţu.

Membrii Birourilor Politice Reunite ale Parlamentului (BPR) s-au întrunit, fără succes, sâmbătă la 11.00 pentru a stabili calendarul privind citirea şi votul pe moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu.

ADVERTISEMENT

Calendarul moțiunii de cenzură din nou pe masa Birourilor Permanente ale Parlamentului

O altă şedinţă a BPR a fost convocată vineri, la ora 23.00, în sistem on-line, imediat după depunerea de către AUR şi USR PLUS a moţiunii de cenzură.

Şedinţa s-a încheiat fără niciun rezultat deoarece mai mulţi parlamentari au lipsit şi nu a fost cvorum.

ADVERTISEMENT

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Alianţei să se întoarcă la un dialog cu partenerii din PNL şi să găsească o soluţie viabilă şi raţională de a debloca situaţia, apreciind că formaţiunea s-a discreditat iremediabil şi a compromis pachetul de reforme asumat prin programul de guvernare.

Liderul deputaţilor USR-PLUS, Ionuţ Moşteanu, crede, însă, că preşedintele trebuia să intervină încă de la început în criza politică şi să medieze o soluţie pentru ieşirea din impas, după ce ministrul justiţiei numit de USR-PLUS a fost demis.

ADVERTISEMENT

Moțiunea PSD sau moțiunea USR PLUS – AUR?

Lucian Romașcanu a confirmat sâmbătă seară la Antena 3 că PSD va depune propria sa moțiune de cenzură luni și a respins posibilitatea ca PSD să susțină un guvern minoritar PNL – UDMR.

Scopul social-democraților ar fi să o ia înaintea celor din USR PLUS și AUR, care au depus încă de vineri moțiune de cenzură, dar nu au putut să o înregistreze din cauza boicotului PSD în birourile permanente reunite ale Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Moțiunea de cenzură a PSD, prezentată încă de joia trecută, este un rechizitoriu dur atât la adresa premierului Florin Cîțu, dar și la adresa multora dintre miniștrii USR PLUS, ceea ce a făcut ca liderii USR PLUS să evite semnarea ei și să caute o alianță conjuncturală cu AUR.

Moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR împotriva Guvernului Cîțu a fost depusă, vineri seara, la Parlament. Moțiunea, care are titlul „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”, și a fost redactată inițial de cei din AUR, a fost curățată de criticile la adresa miniștrilor USR PLUS.

Au fost lăsate doar cele la adresa premierului Florin Cîțu. Cei din USR PLUS au fost, însă, de acord să păstreze titlul moțiunii AUR.

ADVERTISEMENT