Sport

Campionatul Mondial de Snooker 2023. Luca Brecel e noul campion mondial după o finală memorabilă cu Mark Selby. Video

Campionatul Mondial de Snooker se va desfăşura între 15 aprilie şi 1 mai la Crucible. Competiţia a ajuns în faza semifinalelor, iar principalul favorit la trofeu este Mark Selby.
02.05.2023 | 00:12
Campionatul Mondial de Snooker 2023 Luca Brecel e noul campion mondial dupa o finala memorabila cu Mark Selby Video
Belgianul Luca Brecel e noul campion mondial de snooker
ADVERTISEMENT
01-05-2023
21:29

Belgianul Luca Brecel e noul campion mondial de snooker

Belgianul Luca Brecel a scris istorie la ediția 2023 a Campionatului Mondial de snooker. Într-un sport dominat aproape în totalitate de britanici, el devine primul jucător din Europa Continentală care reușește să câștige trofeul suprem.

În vârstă de 28 de ani, Brecel a uimit lumea snookerului mondial în acest an, prinzând o formă de vis, care l-a ajutat să devină în premieră campion mondial. Până la ediția din 2023, el nu reușise să câștige niciun meci pe tabloul principal, în cele 5 participări anterioare.

În finala contra lui Mark Selby, în care pornea cu a doua șansă, Luca Brecel (28 de ani) a început în forță prima sesiune, pe care și-a adjudecat-o cu scorul de 6-2. A urmat apoi o revenire a lui Selby, care a reușit și un break maxim la scorul de 9-6, iar prima zi a finalei se încheia cu scorul de 9-8 în favoarea belgianului.

Care a debutat foarte bine și în cea de-a doua zi și cu 3 break-uri de peste 100 de puncte în primele 4 jocuri câștigate s-a desprins la 13-8. Diferența s-a păstrat până în sesiunea decisivă, când Selby se părea că e gata să întoarcă scorul, după o nouă revenire de la 16-11 la 16-15.

Dar Luca Brecel nu a dezarmat, a profitat de o eroare a lui Selby și a făcut 17-15, apoi a închis meciul în stil de mare campion, cu un break de 112 puncte. Scor final 18-15 și snookerul are un nou campion mondial.

Performanța lui Brecel e cu atât mai mare cu cât la ediția din acest an a reușit să învingă trei foști campioni mondiali: Mark Williams (13-11 în optimi), Ronnie O’sullivan (14-10 în sferturi) și Mark Selby (18-15 în finală).

01-05-2023
06:21

Mark Selby a intrat în istorie: e primul jucător cu break maxim în finala Campionatului Mondial

Mark Selby a intrat în istorie, fiind primul jucător care a realizat un break maxim în finala Campionatului Mondial. El a reușit acest lucru în momentul când era condus de Luca Brecel cu 9-6. După prima zi a finalei, Brecel conduce cu 9-8.

Mark Selby este cel de-al zecelea jucător care bifează un 147 la Cucibile și al doilea la ediția din acest an. Performanța o mai obținuse și Kyren Wilson în primul tur, astfel că cei vor împărți bonusul de 40.000 de lire sterline.

„Nu m-am gândit la 147 până când am ajuns la 72 de puncte deloc. Brecel juca excelent și eram cât se poate de bucuros că pot construi un break care să mă aducă la două jocuri distanță de el. Am avut poziții bune la bilele roșii, astfel că am putut juca de fiecare dată bila neagră, dar, dacă în orice moment mi s-ar fi părut mai potrivit să continui breakul cu o altă bilă colorată, aș fi făcut-o fără vreun regret. Știam că dacă apare vreo ratare, Luca va curăța masa și se va distanța la 10-6″, a declarat Mark Selby pentru Eurosport.

29-04-2023
17:23

Luca Brecel, primul finalist! A reușit cea mai mare revenire din istorie la Crucible

Luca Brecel este primul finalist de la Campionatul Mondial de snooker. Belgianul care l-a eliminat pe Ronnie O’Sullivan a început mizerabil semifinala cu Si Jiahui şi s-a trezit condus cu un parţial de 14-5, chinezul fiind la doar trei jocuri de prima finală mondială a carierei.

Dar belgianul a reuşit o revenire miraculoasă. A încheiat sesiunea cu 14-10 după ce a câştigat ultimele cinci frame-uri. Apoi, revenirea a fost completată în a treia sesiune cu o victorie cu 17-15, reuşind să câştige 12 din ultimele 13 frame-uri. Luca Brecel îl va întâlni în ultimul act pe învingătorul duelului Mark Selby – Mark Allen 11-10, scor după două sesiuni.

VEZI VIDEO:

27-04-2023
13:59

Luca Brecel, declaraţii spumoase: "M-am întors acasă mort de beat!"

Luca Brecel l-a eliminat pe Ronnie O’Sullivan în sferturile Campionatului Mondial de Snooker, după ce a revenit de la 6-10 la 13-10 în sesiunea decisivă de la Crucible. Belgianul a fost spumos şi în declaraţii, spunând că a avut câteva nopţi agitate în timpul turneului: 

„Este probabil cea mai mare victorie a mea. E bine să te simţi aşa. Eram pregătit înainte de acest turneu. Asta chiar dacă înainte de primul meci, pe 14 aprilie, m-am antrenat doar 15 minute. Putea să fie greu pentru mine, dar am jucat bine.

M-am chinuit de-a lungul timpului cu meciurile lungi. De aceea îmi fac jocul meu şi atac tot ce se poate ataca. Dacă aş juca precum Mark Selby, nu aş fi capabil să câştig un meci atât de lung. M-aş chinui să rămân concentrat.

Chiar şi în prima sesiune cu Ronnie, eram plictisit în scaunul meu. Ceea ce e ciudat. Trebuie să mai lucrez la asta. Înainte de turneu, am petrecut foarte mult, am stat treaz până la 6 dimineaţa. Am jucat FIFA cu prietenii mei, am băut alcool şi nu m-am antrenat.

Chiar şi după ce l-am bătut pe Mark Williams, am ajuns acasă la 7 dimineaţa, cu maşina. În seara următoare, am ieşit din nou afară şi m-am întors mort de beat. Următoarea zi a trebuit să vin aici. Am condus din nou. E o pregătire total diferită, dar mi-a mers bine până acum”, a spus Luca Brecel. 

Tabloul semifinalelor:

  • Luca Brecel – Si Jiahui
  • Mark Selby – Mark Allen

 

26-04-2023
16:53

Ronnie O’Sullivan, eliminat de la Crucible

Ronnie O’Sullivan a fost eliminat de la Crucible, deși era marele favorit la câștigarea turneului. Belgianul Luca Brecel a fost cel care l-a eliminat pe englez din sferturile de finală ale competiției, scor 13-10.

Surprinzător este faptul că Ronnie a intrat în sesiunea decisivă având un avantaj de patru jocuri, scor 10-6, însă finalul a fost teribil pentru acesta, fiind de nerecunoscut, în timp ce adversarul său a profitat la maximum de fiecare gafă a sa.

Luca Brecel a câștigat nu mai puțin de șapte jocuri la rând și s-a calificat în semifinalele competiției, acolo unde se va duela cu învingătorul sfertului de finală dintre McGill și Jiahui.

22-04-2023
15:44

Ronnie O'Sullivan l-a desfiinţat pe Hossein Vafaei 13-2! Toate rezultatele din turul doi

Ronnie O’Sullivan i-a răspuns la masa de snooker lui Hossein Vafaei, după tirada iranianului la adresa campionului mondial. “Racheta” s-a impus după doar două sesiuni cu 13-2, într-un meci în care şi-a desfiinţat adversarul. După 6-2 în prima sesiune, Ronnie nu i-a mai lăsat niciun joc lui Vafaei şi l-a învins cu 13-2. La final, Ronnie l-a luat în braţe pe adversar, un gest de mare campion.

Şocul din turul doi a fost produs de Jak Jones. Galezul l-a învins cu 13-7 pe Neil Robertson, unul dintre favoriţii la câştigarea turneului. Astfel, Mondialul de la Crucible a rămas fără Shaun Murphy, Judd Trump şi Neil Robertson.

Rezultatele din optimile Campionatului Mondial:

  • Ronnie O’Sullivan – Hossein Vafaei 13-2
  • Mark Allen – Stuart Bingham 13-4
  • Jak Jones – Neil Robertson 13-7
  • Luca Brecel – Mark Williams 13-11
  • Anthony McGill – Jack Lisowski 7-1 (după prima sesiune)
  • Robert Milkins – Si Jiahui 0-0
  • Mark Selby – Gary Wilson 0-0
  • Kyren Wilson – John Higgins 0-0
20-04-2023
15:02

Mark Williams, critici dure pentru Hossein Vafaei

Iranianul Hossein Vafaei a lansat un atac dur la adresa lui Ronnie O’Sullivan, adversarul său din turul 2 de la Campionatul Mondial, dar a primit un răspuns pe măsură din partea lui Mark Williams.

Vafaei a spus că ”vrea să-i închidă gura lui O’Sullivan”, că acesta ”este drăguț doar când doarme” și a menționat că legendarul jucătorul englez nu mai este idolul său.

Toate aceste afirmații l-au înfuriat pe Mark Williams, triplu câștigător la Crucible, care nu a ezitat să-l critice pe iranian. ”Cu mult timp în urmă şi eu am simţit o lipsă de respect de la Ronnie când a introdus bilele colorate. A ţinut o mână în buzunar când a introdus cinci bile. A jucat două lovituri cu mâna stângă.

Nu mă mai deranjează aşa ceva. M-a deranjat două minute. Dar de ce ai vrea să trezeşti bestia? Dacă eram Hossein, probabil tăceam din gură decât să zic lucruri care să-l enerveze. Va dori doar să te bată şi mai rău. Am învăţat de-a lungul anilor că e bine să ţii gura închisă.

Probabil că şi eu am enervat adversari în circuit de-a lungul timpului, chiar şi arbitri. Depinde de Hossein ce vrea să facă. Eu nu voi spune ceva de Luca Brecel înainte de meci. Voi încerca să vorbesc la masa de joc”, a declarat galezul, conform publicației Express.

În cazul în care va trece în turul 2 de Luca Brecel, Mark Williams îl va întâlni în sferturi de finală pe învingătorul partidei dintre Ronnie O’Sullivan și Hossein Vafaei.

19-04-2023
10:59

Kyren Wilson a reuşit făcut break-ul maxim la Crucible!

Break-ul maxim a fost reuşit în a cincea zi la Campionatul Mondial de Snooker. Kyren Wilson a făcut break-ul de 147, în jocul cinci al meciului cu Ryan Day. Englezul a avut câteva lovituri spectaculoase şi de o dificultate sporită în finalul break-ului. Recompensa este pe măsură. Wilson şi-a asigurat un bonus de 40.000 de lire sterline şi încă 15.000 de lire sterline pentru cel mai mare break.

17-04-2023
18:53

Meciurile de luni seară, întrerupte de protestatari

Un incident neașteptat s-a petrecut luni seară la Crucible, acolo unde doi protestatari au întrerupt partidele ce se desfășurat în primul tur de la Campionatul Mondial de snooker.

Doi activiști au pătruns în arenă și au întrerupt meciurile Robert Milkins – Joe Perry și Mark Allen – Fan Zhengyi.  La masa 1, un bărbat s-au suit pe masă în timpul jocului și aruncat u pulbere portocalie.

La masa 2, o femeie a încercat și ea să se suie pe masă, însă a fost prinsă de oamenii de ordine care au îndepărtat-o după câteva momente în care aceasta s-a ținut strâns de marginea suprafeței de joc. Ambii protestatari purtau tricouri albe pe care scris ”Just stop oil”.

Cei patru jucători au fost invitați de organizatori să părăsească arena și vor reveni să continue întâlnirile după ce se va face curățenie în sală.

17-04-2023
15:03

Ronnie O'Sullivan, duel cu Hossein Vafaei, jucător care l-a ironizat: "Ronnie este un băiat de treabă... când doarme!"

Ronnie O’Sullivan s-a calificat în turul doi de la Crucible după victoria, scor 10-7, împotriva lui Pang Junxu. În turul doi, englezul îl va întâlni pe iranianul Hossein Vafaei, care a dispus de Ding Junhui, scor 10-6. Este un duel interesant, mai ales că este alimentat de declaraţiile controversate ale iranianului de-a lungul timpului la adresa lui Ronnie O’Sullivan.

Vafaei nu s-a ferit de cuvinte nici înaintea duelului direct de la Crucible: “Ronnie este o legendă, un jucător excelent când este la masă. Dar, cred că este un băiat de treabă… când doarme, înţelegeţi ce zic. O să fie un meci excelent pentru public”. 

Ronnie O’Sullivan a acuzat probleme de sănătate în primul meci, cu Pang Junxu, dar Hossein Vafaei nu crede: “Mereu îşi găseşte scuze. Asta face de 30 de ani”, a fost declaraţia englezului. 

Rezultatele din prima rundă de la Crucible până acum:

  • Ronnie O’Sullivan – Pang Junxu 10-7
  • Stuart Bingham – David Gilbert 10-4
  • Neil Robertson – Wu Yize 10-3
  • Luca Brecel – Ricky Walden 10-9
  • Ali Carter – Jak Jones 6-10
  • Ding Junhui – Hossein Vafaei 6-10

Teatrul Crucible din Sheffield va găzdui între 15 aprilie şi 1 mai Campionatul Mondial de Snooker. Cele mai mari nume din acest sport se vor duela pentru trofeul suprem şi premiul de 500.000 de lire sterline rezervat câştigătorului.

Campionatul Mondial de snooker 2023. Ronnie O’Sullivan, gata să scrie istorie la Crucible!

Ronnie O’Sullivan este principalul favorit pentru un nou titlu. Anul trecut a reuşit să îl egaleze pe legendarul Stephen Hendry, ambii având câte şapte titluri mondiale, astfel că englezul ar putea să scrie istorie încă din 2023.

ADVERTISEMENT

Nu va avea o misiune uşoară pentru că Mark Selby, Judd Trump, Neil Robertson sau Shaun Murphy sunt adversari redutabili, care au câştigat trofeul în trecut şi care emit pretenţii şi în acest an.

Câştigătorul de anul trecut va deschide această ediţie, prima sesiune fiind programată sâmbătă, de la ora 12:00. Ronnie O’Sullivan va debuta cu Pang Junxu, iar la masa doi se va desfşura de la aceeaşi oră meciul Stuart Bingham – David Gilbert.

ADVERTISEMENT

Fond de premiere de 2.395.000 de lire sterline

Competiţia are un nou sponsor principal din acest an: Cazoo. Fondul de premiere este de 2.395.000 de lire sterline, cu 500.000 acordate câştigătorului pe care îl vom afla pe 1 mai. Pentru realizarea breakului maxim există un bonus de 40.000 de lire sterline care se adaugă celor 15.000 acordate pentru cel mai mare break.

Cum se împart banii: 

  • Câştigător: 500.000 £
  • Finalist: 200.000 £
  • Semi-finalist: 100.000 £
  • Sfert-finalist: 50.000 £
  • Optimi: 30.000 £
  • Prima rundă: 20.000 £
    * se acordă premii şi pentru jucătorii care nu au trecut de calificări (15.000 £, 10.000 £, 5.000 £)
ADVERTISEMENT

Cine transmite la TV Campionatul Mondial de Snooker

Campionatul Mondial de Snooker va fi transmis în România de Eurosport 1 şi Eurosport 2, la fel ca în ultimele decenii. Competiţia este găzduită de teatrul Crucible încă din anul 1977 şi la fel se va întâmpla şi în următorii ani.

La casele de pariuri, principalul favorit este Ronnie O’Sullivan, urmat de Mark Selby şi Judd Trump, finalistul de anul trecut. Neil Robertson sau Mark Allen sunt şi ei printre favoriţi. Cotele pentru câştigarea trofeului:

ADVERTISEMENT
  1. Ronnie O’Sullivan: 5,50
  2. Judd Trump: 6,50
  3. Mark Selby: 6,50
  4. Neil Robertson: 8,50
  5. Shaun Murphy: 10,00
  6. Mark Allen: 15,00
  7. Kyren Wilson: 15,00
  8. John Higgins: 19,00
  9. Ding Junhui: 21,00
  10. Mark Wiliams: 21,00

Ronnie O’Sullivan va veni şi în România în această vară. Campionul Mondial en-titre va juca un meci demonstrativ la Circul Globus, pe data de 9 iunie, urmând ca apoi să participe la un eveniment VIP în Bucureşti, informaţie anunţată de FANATIK.

  • 47 de ani are Ronnie O’Sullivan
  • 7 titluri mondiale are jucătorul englez
ADVERTISEMENT