News

Când a început ostilitatea lui Donald Trump față de NATO. Cronologia vizitelor la Moscova și seria de coincidențe ciudate

Declarațiile recente, dar mai ales blocarea ajutorului militar pentru Ucraina, ridică întrebarea de unde anume vine ostilitatea lui Trump față de NATO?
12.04.2024 | 10:14
Cand a inceput ostilitatea lui Donald Trump fata de NATO Cronologia vizitelor la Moscova si seria de coincidente ciudate
Atitudinea critică față de NATO a lui Trump a început înainte de 1990. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

„Donald Trump, care nu este președinte, se folosește de o minoritate de republicani pentru a oferi o victorie Rusiei și pentru a slăbi puterea și credibilitatea americană. De ce?”, se întreba, într-un editorial în The Atlantic, Anne Applebaum, jurnalista americană căsătorită cu actualul ministru de externe al Poloniei.

Când a început ostilitatea lui Trump față de NATO

În editorialul citat, jurnalist americană încearcă să înțeleagă care poate fi motivația poziției lui Donald Trump, o poziție clar împotriva intereselor strategice ale Statelor Unite, o poziție pe care niciunul dintre aliații Washingtonului nu o înțelege. Notând faptul că Trump nu aduce foarte des în discuție subiectul Ucraina, „pentru că poziția sa nu este una populară, iar majoritatea americanilor nu dorește ca Rusia să învingă”, Anne Applebaum trece în revistă câteva posibile explicații.

ADVERTISEMENT

Notând că Trump și republicanii MAGA nu sunt adepți ai unui izolaționism al SUA, alte justificări merg pe interpretarea cum că subminarea efortului SUA în Ucraina ar submina și realegerea președintelui Biden. „Trump vrea să rămână angajat cu lumea, dar în termeni diferiți. Trump a spus în repetate rânduri că dorește o “înțelegere” cu președintele rus Vladimir Putin și poate că la asta se referă: Dacă Ucraina este împărțită sau dacă Ucraina pierde războiul, atunci Trump ar putea să răsucească această situație în avantajul său.

Poate că vrea doar să îi submineze poziția președintelui Joe Biden, sau crede că Putin îl va ajuta să câștige alegerile din 2024. Atacul cibernetic executat de către Rusia asupra Comitetului Național Democrat a fost foarte benefică pentru Trump în 2016; poate că s-ar putea întâmpla din nou”, scrie jurnalista americană în The Atlantic.

ADVERTISEMENT

În fața acestor multiple speculații și acum când Trump și-a asigurat a treia nominalizare republicană la președinție, este tentant să ridicăm din umeri și să ignorăm complet explicațiile pentru poziția fostului președinte al SUA.

Asta în condițiile în care acesta a avut deja o serie de opinii idiosincratice cu privire la alianțele defensive ale Statelor Unite, precum și la corectitudinea și legitimitatea instituțiilor americane, în special în preocuparea sa cu privire la “alegerile fraudate și “carnagiul american”. Dincolo de asta, nu avem răspunsuri satisfăcătoare.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea însă întrebarea merită o atenție deosebită, nu doar din cauza faptului că republicanii MAGA blochează cu succes în continuare ajutorul militar pentru Kiev, dar și pentru că, doar în urmă cu câteva săptămâni, a invitat Rusia să “facă ce naiba vor” aliaților SUA din cadrul NATO care, susține Trump, nu-și plătesc datoriile la organizația de securitate colectivă.

Într-un editorial pentru publicația The Hill, profesorul Philip E. Auerswald, profesor de științe politice la Universitatea George Mason, este de părere că putem afla motivația lui Trump analizând cronologia declarațiilor anti-NATO ale lui Trump.

ADVERTISEMENT

Acesta subliniază că este știut momentul în care Donald Trump a exprimat pentru prima dată o poziție critică față de NATO, și anume în 1987. În acel an, Trump a publicat anunțuri de o pagină întreagă în ziarele importante pentru a-i ataca pe aliații SUA, pe care îi acuza că nu își acoperă partea în ceea ce privește costurile apărării colective. “‘De ce nu plătesc aceste națiuni Statelor Unite pentru viețile umane și miliardele de dolari pe care le pierdem pentru a le proteja interesele?”, întreba provocator anunțul.

Donald Trump NATO

Cronologia și coincidențele vizitelor lui Trump la Moscova

Profesorul american subliniază că până la publicarea respectivului anunț, în septembrie 1987, singurele declarații ale lui Trump despre politica externă a SUA descriau dorința sa de a negocia un acord de dezarmare nucleară cu Uniunea Sovietică. Anunțul nu a avut nicio legătură cu dezarmarea. Tema se schimbase complet. Ce s-a întâmplat?

„Surprinzător de puțini oameni știu că Trump a făcut prima din cele patru călătorii în Rusia cu mai puțin de două luni înainte de a plasa acest infam anunț în ziarele americane. Călătorind la Moscova la invitația ambasadorului sovietic Iuri Dubinin, într-un avion privat însoțit de “doi colonei ruși” (după cum chiar el a povestit), Trump a pretins că se va întâlni cu secretarul general al Partidului Comunist, Mihail Gorbaciov. Această întâlnire sperată nu a avut loc, dar altele au avut loc”, notează Philip Auerswald.

După acest episod, notează profesorul american, în avalanșa de talk-show-uri și discursuri care au urmat în următorii doi ani, Trump a profitat de fiecare ocazie pentru a reveni la aceeași temă. Într-o declarație tipică, Trump a proclamat în fața promoției de absolvenți ai Universității Lehigh din 1988: “Uitați de dușmanii noștri – Rusia, nu prea avem de-a face cu ei… Prietenii noștri fac miliarde de dolari și ne deposedează de demnitatea noastră”.

„Mesajul s-a aliniat perfect cu punctele de discuție ale KGB-ului de la acea vreme. Tatăl meu, Paul Auerswald, a condus Biroul de Comunicare Publică al Departamentului de Stat al SUA în anii 1980. Biroul său a publicat mai multe rapoarte privind “măsurile active”, așa cum erau cunoscute operațiunile de influență sovietică, la fel cum au făcut și anchetatorii Congresului și CIA în acea perioadă.

În Statele Unite și în Europa de Vest, astfel de activități aveau un obiectiv prioritar: slăbirea sprijinului public pentru alianțele noastre defensive, în special NATO. Un al doilea obiectiv, la fel de important, era denigrarea instituțiilor americane”, notează sursa citată.

Căderea URSS și intrarea în scenă a lui Putin

În 1990, lumea se schimbase. La fel ca cei din interiorul KGB – un grup care includea un tânăr locotenent-colonel KGB pe nume Vladimir Putin -, dar spre deosebire de aproape toată lumea din Occident, Trump se arăta dezamăgit de Gorbaciov. Era aceeași poziție pe care mulți ofițeri din KGB o împărtășeau.

Într-un interviu pentru Playboy, Trump a prevăzut prăbușirea iminentă a Uniunii Sovietice: “Ceea ce veți vedea acolo în curând este o revoluție; semnele sunt toate acolo cu demonstrațiile și protestele. Rusia a scăpat de sub control, iar conducerea știe acest lucru. Aceasta este problema mea cu Gorbaciov. Nu are o mână suficient de fermă”.

Cu toate acestea, acolo unde Gorbaciov a lipsit în ierarhia de dominație a lui Trump, alți sovietici nenominalizați i-au câștigat admirația. Întrebat de Playboy despre “oficiali sovietici de nivel înalt” cu care s-a întâlnit pentru a “negocia potențiale afaceri… în afară de afacerea imobiliară”, el a răspuns: “Nu am avut nicio întâlnire cu ei: “În general, tipii ăștia sunt mult mai duri și mai deștepți decât reprezentanții noștri”.

“Avem oameni în această țară la fel de inteligenți, dar, din păcate, nu sunt oficiali aleși”, a adăugat el.

Trump a revenit în Rusia în 1996, 2007 și, în cea mai cunoscută vizită, pentru concursul Miss Univers pe care l-a găzduit în 2013. Trump și NBC au vândut rușilor drepturile de organizare a concursului Miss Univers din 2013, iar Trump a participat la eveniment. După călătorie, el a scris pe Twitter: “Moscova este un loc foarte interesant și uimitor” și “TRUMP TOWER-MOSCOVA este următorul obiectiv”.

Copiii săi, Donald Jr. și Ivanka, au făcut prima dintre călătoriile lor în Rusia în 2006. În 2007, Trump i-a trimis o scrisoare lui Putin în care l-a felicitat cu admirație pe liderul rus pentru că a fost desemnat Omul Anului de către revista Time. “După cum probabil ai auzit, sunt un mare fan al tău!”, a exclamat el.

Trump NATO 2

Fiecare dintre aceste călătorii a fost legată de scopul aparent de a cerceta locații pentru un hotel care – în ciuda a 30 de ani de eforturi ale maestrului afacerilor și a manifestărilor epistolare de supunere – nu s-a materializat niciodată.

„Povestea care urmează este mai familiară. În timp ce Trump a eșuat în mod evident să investească în Rusia, Rusia nu a eșuat să investească în Trump. În 2014, Eric Trump i-a declarat autorului James Dodson: “Nu ne bazăm pe băncile americane… Avem toată finanțarea de care avem nevoie din Rusia”, susținând în continuare că “Mergem acolo tot timpul”. Trei ani mai târziu, după alegerea tatălui său la președinție, Eric Trump a dezmințit cu vehemență acest citat”, subliniază profesorul american.

Miss Universe 2013
Donald Trump la Moscova, în 2013, la concursul Miss Universe

Acesta notează că cei 36 de ani de relație între Donald Trump și Kremlin arată cât de consecvent a fost fostul președinte american în mesajul său.

„Donald Trump poate fi periculos, dar nu este imprevizibil. Când vine vorba de eforturile sale de a submina alianța NATO, mesajul lui Trump este consecvent de mai bine de 36 de ani, încă de la prima (dar nu și ultima) sa vizită la Moscova”, a mai completat acesta.

Nu este o versiune susținută de nenumărate declarații ale lui Trump dar, potrivit foștilor săi consilieri de securitate, fostul președinte american chiar le-ar fi ordonat acestora în 2018 să pregătească planurile necesare pentru abandonarea NATO. „Un fost oficial american de rang înalt a declarat că Trump a dat ordine președintelui de atunci al Statului Major, generalul Mark Milley, și secretarului apărării, Mark Esper, ca SUA să se retragă din NATO.

În ciuda faptului că s-a opus vehement acestei mișcări. Aceștia au considerat că instrucțiunile președintelui sunt un “ordin legal” și au întocmit planuri pentru a executa retragerea”, notau cei de la CNN în urmă cu câteva săptămâni

„Sincer să fiu, a fost înfricoșător, pentru că nu știam ce avea de gând să facă până în ultimul minut. Adică, cred că aproape a spus că va ieși din NATO și apoi a dat înapoi”, a declarat recent fostul consilier al președintelui Trump, John Bolton.

Nu în ultimul rând, nu trebuie uitată nici reacția lui Donald Trump după ce Putin a declanșat invazia Ucrainei în februarie 2024, pe care fostul președinte american a caracterizat-o ca pe o decizie “genială”.

„Am intrat ieri și acolo era un ecran de televiziune și am spus: “Este genial”. Putin declară o mare parte a Ucrainei – a Ucrainei – Putin o declară ca fiind independentă. Oh, asta este minunat. A folosit cuvântul “independent” și “vom ieși și vom intra și vom ajuta la menținerea păcii”. Trebuie să spunem că este destul de inteligent”, a spus Donald Trump.

ADVERTISEMENT