Life

Când este recomandat să pui busuioc sub pernă în 2024. Semnificația acestei superstiții

Care sunt toate zilele din an în care tinerele necăsătorite pot pune busuioc sub pernă. Detaliile pe care care nu mulți credincioși le cunosc
05.01.2024 | 17:27
Cand este recomandat sa pui busuioc sub perna in 2024 Semnificatia acestei superstitii
În ce zile poți pune busuiocul sub pernă. Sursa foto: Inquam Photos/ Casian Mitu
ADVERTISEMENT

Busuiocul este una dintre cele mai populare plante în rândul românilor. De obicei, este folosit în mâncăruri pe post de condiment pentru aroma sa. Însă, busuiocul face parte din una dintre cele mai cunoscute superstiții. Și anume, punerea lui sub pernă  în anumite zile din an.

Ce semnificație are busuiocul pus sub pernă

Pe 6 ianuarie, credincioșii sărbătoresc Boboteaza. Este una dintre cele mai importante sărbători de la mijlocul iernii care precede ziua de Sfântul Ion. Însă, dincolo de semnificația sa religioasă, această zi este una plină de tradiții și superstiții.

ADVERTISEMENT

În seara de Bobotează, fetele necăsătorite pun busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. În timp, busuiocul a ajuns să fie considerat un simbol al fertilității și al iubirii. Legenda lui este una foarte veche, de pe timpul grecilor.

În mitologia greacă, legendele spun că busuiocul nu a apărut deloc întâmplător. Acesta a început să crească în locul unde ar fi căzut lacrimile zeiței Venus. Aceasta a suferit după iubitul ei, Adonis și, în acest fel, busuiocul a început să fie asociat cu planul sentimental.

ADVERTISEMENT

În folclor, busuiocul a fost asociat cu multe tradiții și superstiții. Se spune că acesta este o plantă miraculoasă care ține la distanță energiile negative și spiritele rele. De asemenea, acesta mai este considerat și un talisman norocos care atrage prosperitatea.

Când este recomandat, în religie, să pui busuioc sub pernă

Busuiocul și-a făcut prezența și în religie, acolo unde este inclus în diverse ritualuri și tradiții. La români, acesta este asociat cu ideea de căsătorie și de găsire a sufletului pereche. Tocmai de aceea, în seara de Bobotează, tinerele nemăritate pun busuioc sub pernă. Însă, nu este vorba despre orice fel de busuioc, ci despre cel primit de la preot.

ADVERTISEMENT

De obicei, multă lume crede că busuiocul se pune sub pernă doar de Bobotează. În realitate, de-a lungul anului, sunt mai multe zile în care acest ritual poate fi făcut de tinerele necăsătorite.

După ritualul de Bobotează, busuiocul se mai pune sub pernă și de Dragobete, în luna februarie. Semnificația este aceeași ca de Bobotează, iar ritualul este asociat tot cu vizualizarea sufletului pereche. Această zi nu a fost deloc aleasă la întâmplare, având în vedere că Dragobetele este considerat protectorul tinerilor îndrăgostiți.

ADVERTISEMENT

O altă dată în care se mai poate pune busuioc sub pernă este de Sânziene. În ajunul zilei de 24 iunie, se spune că Sânzienele se apropie mai mult ca niciodată de muritori. Aceste făpturi au puteri magice și pot asculta dorințele tuturor.

Ultima zi din an în care tinerele necăsătorite au ocazia să își viseze sortitul este de Sfântul Andrei. Se spune că, bărbatul care le va apărea în acea seară în vis, va deveni soțul lor în cel mai scurt timp.

ADVERTISEMENT