Life

Când expiră, de fapt, uleiul de floarea-soarelui și cel de măsline. Cum îți dai seama că e stricat

Când expiră uleiul de floarea-soarelui și cel de măsline. Metoda care te ajută să-ți poți da seama că alimentul este stricat.
20.05.2023 | 08:00
Cand expira de fapt uleiul de floareasoarelui si cel de masline Cum iti dai seama ca e stricat
Când expiră uleiul de măsline și cel de floarea-soarelui. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Uleiul de floarea-soarelui și cel de măsline sunt alimente des întâlnite în bucătăria fiecărei gospodine, însă când expiră, de fapt? Iată cum îți poți da seama dacă uleiul nu mai este bun.

Când expiră, de fapt, uleiul de floarea-soarelui și cel de măsline

Deși uleiul de măsline sau uleiul de floarea-soarelui au o dată de valabilitate pe ambalaj, acestea nu expiră, de fapt. Dacă consumi uleiul după ce trece termenul său de valabilitate, nu există riscul să ai probleme de sănătate. În schimb, gustul uleiului poate fi alterat dacă a fost prost depozitat, scrie ego.ro.

ADVERTISEMENT

Cel mai bine este să consumi uleiul de măsline proaspăt, pentru a te putea bucura de calitățile sale. Multe gospodine păstrează mult timp uleiul de măsline și îl folosesc la diverse preparate culinare.

Din punct de vedere botanic, măslinele (Olea europaea) sunt considerate fructe și au o perioadă de valabilitate. Astfel, și uleiul de măsline are o perioadă de valabilitate. La un moment dat, uleiul râncezește, iar gustul va fi schimbat.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe uleiuri de măsline sunt valabile între 18 și 24 de luni după ce au fost îmbuteliate. Uleiurile de măsline extravirgine, neprocesate, au un termen de valabilitate mai mic, între 12 și 18 luni de la îmbuteliere.

În cazul în care îl consumi după depășirea acestei perioade, uleiul de măsline poate să capete o notă mai acră sau acidă, care este neplăcută la gătit, scrie adevarul.ro. Dacă uleiul nu are o perioadă de valabilitate pe sticlă, atunci cel mai bine ar fi să-ți notezi când ai achiziționat-o.

ADVERTISEMENT

Cum poți verifica dacă uleiul mai este bun

Calitatea uleiului poate fi afectată de lumină și căldură, astfel că acesta poate râncezi. Nu doar gustul este afectat, ci și calitățile nutriționale. Dacă vrei să vezi cât de bun este uleiul de măsline, atunci trebuie să-l miroși sau să iei o înghițitură din acesta.

“Dacă uleiul are gust ciudat sau miroase a nuci învechite, ceară, ruj vechi și vă lasă o senzație grasă în gură, este probabil  din cauza faptului că uleiul este rânced. Dacă nu îți amintește de ceva proaspăt și fructat, probabil că uleiul este stricat”, a explicat Leandro Ravetti, CEO la compania Cobram Estates.

ADVERTISEMENT

De asemenea, dacă simți că uleiul are un gust acid, acrișor sau stătut, atunci înseamnă că este râncezit. S-ar putea ca și mirosul său să fie schimbat, în cazul în care e stricat. Dacă folosești uleiul râncezit la gătit, sănătatea ta nu va fi afectată, doar că gustul mâncării ar putea fi schimbat.

Atunci când cumperi ulei, este recomandat să eviți sticlele transparente, deoarece lumina afectează produsul. Trebuie să optezi pentru sticla închisă la culoare pentru ca uleiul să fie ferit de razele soarelui.

Acasă, uleiul de măsline trebuie depozitat într-un loc răcoros și întunecat, departe de sursele de căldură. De altfel, și uleiul de floarea-soarelui trebuie să fie ferit de razele soarelui.

În cazul în care uleiul are o culoare închisă, înseamnă că este rânced. Acest lucru este valabil și pentru uleiul de floarea-soarelui. Și impuritățile sau particulele prezente în ulei reprezintă un semn că acesta s-a stricat.

ADVERTISEMENT