Sport

Când își află România prima adversară la Euro 2024. UEFA a programat meciurile din play-off

România a căzut la Euro 2024 în Grupa E, alături de Slovacia, Belgia și câștigătoarea barajului pentru calificarea la turneul final din Germania, care va avea loc în iunie.
02.12.2023 | 21:25
Cand isi afla Romania prima adversara la Euro 2024 UEFA a programat meciurile din playoff
Când își află România prima adversară la Euro 2024. UEFA a programat meciurile din play-off
ADVERTISEMENT

Țara noastră a evitat Germania, țara gazdă, astfel că nu va fi în centrul atenției pe 14 iunie, în partida de deschidere a Euro 2024. Această onoare revine Scoției, însă țara noastră va intra ”în focurile” competiției pe 17 iunie. Paradoxal, România nu știe momentan cu cine va juca în acest meci.

Când își află România prima adversară la Euro 2024?

Cert e că vorbim despre o echipă dintre Israel, Bosnia, Ucraina și Islanda. Toate aceste echipe sunt momentan în luptă directă pentru ultimul bilet spre Euro 2024, grație unui play-off pus la cale de UEFA. Dacă nu vor exista surprize prea mari, cel mai probabil adversara României va fi Ucraina, lucru confirmat și de Mircea Lucescu.

ADVERTISEMENT

Vreau să vă spun că foarte echilibrată grupa, Ucraina în momentul de față e echipă puternică, cu jucători care joacă în echipe importante din Europa. Au și o stare de spirit de spirit deosebită din cauza Războiului. Ucraina bineînțeles că va câștiga play-off-ul”, a explicat Mircea Lucescu, fiind convins în direct la PRO TV că formația ucraineană nu are cum să se încurce de Israel, Bosnia sau Islanda.

Momentan se știe doar că Ucraina va disputa prima semifinală pentru calificarea la Euro contra Bosniei, pe 21 martie, la Zenica. Al doilea meci va fi între Israel și Islanda, însă rămâne de văzut ce se va întâmpla. În teorie, în finala se vor înfrunta Israel și Ucraina, iar aici Ucraina ar trebui să fie favorită certă. Această partidă se va disputa pe 26 martie 2024, adică cu puțin timp înainte de startul Euro 2024.

ADVERTISEMENT

Potrivit Transfermarkt.de, Ucraina are un lot estimat la aproape 300 de milioane de euro, în timp ce Bosnia valorează doar 86 de milioane de euro. Cât despre Israel și Islanda, israelienii sunt cotați la 45 de milioane de euro, în timp ce Islanda la 40 de milioane de euro. Așadar, ușor de înțeles de ce Mircea Lucescu și mai toți specialiștii văd Ucraina calificată la Euro.

Ucraina, următorul adversar al României la Euro 2024?

Așadar, dacă sorții vor decide că Ucraina este cea care câștigă barajul pentru Euro 2024, soarta României devine foarte complicată. Asta, pentru că România este oricum cea mai slabă echipă de la Euro 2024, strict din punctul de vedere al valorii lotului. De exemplu, Ucraina are vedete ca Mykhaylo Mudryk (Chelsea Londra) cotat la 45 de milioane de euro sau Oleksandr Zinchenko (Arsenal) cotat la 42 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Practic, cei doi fotbaliști valorează împreună cât tot lotul României. Dacă e să-i mai adăugăm în ecuație pe Vitaly Mykolenko (Everton), Viktor Tsygankov (Girona), Anatoliy Trubin (Benfica) sau Mykloa Matvienko (Șahtior), toți jucători de peste 20 de milioane de euro, e ușor de înțeles de ce România nu va fi favorită în primul meci la Euro 2024.

Fotbaliștii ucraineni au declarat, nu o dată, că s-au gândit de mai multe ori dacă nu ar trebui să meargă pe front, dar au realizat că pot contribui mai mult dacă rămân în viață și arată milioanelor de oameni ce se întâmplă în țara lor. ”Probabil ar trebui să am deja arma în mână, dar am știut că aș fi mai de folos Ucrainei dacă transmit urmăritorilor mei de pe Instagram ce se întâmplă în țara mea”, declara Oleksandd Zinchenko.

ADVERTISEMENT

”Pentru mine personal, este foarte important să oferim sprijin luptătorilor noștri și să ne rugăm pentru țara mea, așa că va fi foarte important dacă ne calificăm. Am citit multe despre luptătorii noștri în teren și multe rezultate sunt determinate de mentalitatea și spiritul de luptă al băieților noștri. Și este visul meu să mă calific la Euro pentru ei”, declara și fundașul celor de la Everton, Vitaliy Mykolenko.

ADVERTISEMENT