Fotbal international

Când reîncepe fotbalul. UEFA a făcut 3 scenarii, dar prevede probleme: “Nu pare realist să credem că sezonul 2020/2021 poate să înceapă mai devreme de mijlocul lunii septembrie”

04.04.2020 | 10:08
Cand reincepe fotbalul UEFA a facut 3 scenarii dar prevede probleme Nu pare realist sa credem ca sezonul 20202021 poate sa inceapa mai devreme de mijlocul lunii septembrie
ADVERTISEMENT

UEFA a definitivat 3 scenarii pentru reluarea, încheierea sezonului 2019/2020 și startul sezonului 2020/2021 atât pentru campionatele naționale, cât și pentru cupele europene.

Grupul de lucru care a gândit strategia a menționat că, în final, evoluția pandemiei de COVID-19 și deciziile autorităților medicale vor juca rolul decisiv în alegerea scenariului de urmat, dintre cele 3 calculate.

ADVERTISEMENT

Documentul a fost remis vineri tuturor federațiilor afiliate la UEFA, după ce forul continental și-a avertizat membrii să nu ia decizii unilaterale.

FANATIK a scris încă de zilele trecute despre planul care se contura la Nyon în privința finalizării acestui sezon.

ADVERTISEMENT
Cele trei scenarii pregătite de UEFA pentru terminarea actualului sezon și începerea următorului. Scenariul I este ideal, dar improbabil. Scenariul II este dorit de UEFA. Scenariul III este socotit de UEFA cel mai realist

Când reîncepe actualul sezon și când va porni următorul

Varianta 1: restart în aprilie, finiș în iunie. Foarte improbabilă

  1. Campionatele interne se reiau la sfârșitul acestei luni (aprilie) și se vor încheia în a foua jumătate a lunii iunie. Sezonul următor, 2020/2021, va începe așa cum era programat, deci nu vor exista consecințe.
  2. Cupele europene se reiau la mijlocul lunii mai, se termină la începutul lunii iulie. Sezonul următor va începe așa cum era programat, deci nu vor exista consecințe.

Acest scenariu este foarte puțin probabil să se mai poată materializa. Șansele sunt minime, aproape nule.

ADVERTISEMENT

Varianta 2: restart în iunie, finiș în iulie. Noul sezon începe în august. Optimă

  1. Campionatele interne se reiau în prima jumătate a lunii iunie și se încheie la sfârșitul lunii iulie. Sezonul următor (2020/2021) va putea începe la mijlocul lunii august.
  2. Cupele europene se reiau la mijlocul lunii iunie și se încheie la începutul lunii august. Calificările pentru noul sezon se vor juca în august și septembrie. Faza grupelor începe în octombrie.

Acest scenariu își propune UEFA să fie pus în practică.

Varianta 3: restart în a doua jumătate a lui iunie, finiș în august. Noul sezon începe în septembrie. Cea mai probabilă

  1. Campionatele naționale se reiau în a doua jumătate a lunii iunie și se încheie la începutul lunii august. Startul noului sezon (2020/2021) va fi posibil abia la mijlocul lunii septembrie!
  2. Cupele europene se reiau la începutul lunii august și se încheie la sfârșitul aceleiași luni. Aici vom asista la o situație cu totul neobișnuită: tururile preliminare pentru noua ediție a cupelor europene se vor disputa simultan cu ultimele faze ale actualei ediții! Calificările pentru 2020/2021 vor merge, astfel, în paralel cu sferturile de finală, semifinalele și finalele sezonului 2019/2020, în luna august.
    Faza grupelor din Liga Campionilor și Europa League pentru sezonul următor va începe în luna octombrie.
ADVERTISEMENT

Se caută soluții pentru echipele care ar juca în semifinalele sau finala actualei ediții a cupelor europene și ar trebui să joace, în același timp, și în preliminariile următoarei ediții

Autorii documentului atrag atenția că “nu pare realist să credem că sezonul 2020/2021 al campionatelor interne poate să înceapă mai devreme de mijlocul lunii septembrie, iar faza grupelor din cupele europene 2020/2021 – înainte de mijlocul lunii octombrie”.

Apar în acest moment și alte probleme, iar “UEFA discută o soluție improvizată pentru acele cluburi care încă ar mai juca în fazele eliminatorii ale sezonului 2019/2020 din cupele europene și, în același timp, ar trebui să dispute tururi preliminare în ediția 2020/2021 a cupelor europene”.

În funcție de evoluția epidemiei în diverse țări, “UEFA discută soluții pentru acele campionate care încă nu s-au terminat înaintea datei la care cluburile trebuie să se înscrie în cupele europene pentru ediția 2020/2021”.

ADVERTISEMENT