Life

Când se plantează, de fapt, cartofii în grădină. Doar așa vei avea o recoltă de zile mari

Când este recomandat să plantezi cartofii. Gospodarii care respectă această perioadă vor avea o recoltă bogată în toamnă.
17.03.2024 | 19:54
Cand se planteaza de fapt cartofii in gradina Doar asa vei avea o recolta de zile mari
Când este cel mai bine să cultivi cartofii. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Primăvara își intră în drepturi, ceea ce înseamnă că pentru gospodari urmează o perioadă de foc. Acum este momentul în care se cultivă majoritatea legumelor pentru vară sau toamnă. Cei mai pricepuți grădinari au un calendar și știu foarte bine când este vremea potrivită pentru a planta fiecare legumă, în parte.

Cartofii nu se plantează niciodată lângă roșii

Românii sunt unii dintre cei mai mari consumatori de cartofi. Pentru a se bucura de cartofi buni pe tot parcursul anului, gospodarii încep cultivarea lor din timp. Cei care nu dispun de solarii și au grădini simple, așteaptă momentul potrivit în care pot trece la semănarea cartofilor.

ADVERTISEMENT

Pentru a avea o recoltă bogată toamna, gospodarii trebuie să țină de cont de anumite aspecte atunci când intră în grădină. Chiar dacă se resimt temperaturile de primăvară, asta nu înseamnă că este vremea potrivită pentru a planta toate legumele.

Dincolo de timpul potrivit pentru plantarea legumelor, la fel de importante sunt și tehnicile corecte de cultivare. De cele mai multe ori, sunt suficiente câteva greșeli minore ca întreaga cultură de toamnă să fie compromisă.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește cartofii, gospodarii trebuie să fie atenți la câteva detalii. Dacă vor să aibă culturi bogate, atunci trebuie să pregătească corespunzător solul. După ce s-au ocupat de acest pas, pot trece la alegerea celor mai frumoși tuberculi de cartofi.

Înainte de a fi cultivați în pământ, tuberculii de cartofi trebuie să treacă printr-un proces de pregătire. Este necesară păstrarea lor într-o cameră cu temperaturi între 15 și 17 grade Celsius, apoi pot fi puși la lumină. Lumina este cea care îi stimulează și face ca procesul de germinare să fie mult mai rapid.

ADVERTISEMENT

Cartofii se pot cultiva atât primăvara, cât și toamna

Potrivit antena3.ro, cea mai potrivită perioadă în care gospodarii pot planta cartofii este cuprinsă între 20 martie și 15 aprilie. Această perioadă poate suferi anumite variații, în funcție de climă, dar și de zona geografică.

Se recomandă ca tuberculii de cartofi să fie aleși cu grijă și să fie plantați la o adâncime de 10 centimetri. Pentru a le permite o dezvoltare optimă, distanța dintre cuiburile de cartofi de pe același rând trebuie să fie de 30 de centimetri. Între fiecare rând de cartofi trebuie să fie o distanță de 50 de centimetri, astfel încât să nu se sufoce în frunze când se vor dezvolta.

ADVERTISEMENT

De obicei, gospodarii trebuie să opteze pentru cartofii care au un diametru maxim de 4 centimetri. În cazul în care se întâmplă ca aceștia să fie mai voluminoși, tuberculii pot fi secționați în două.

Foarte important de reținut este și faptul că, pentru o recoltă bogată, trebuie să se țină cont de rotația culturilor. În acest fel, solul este pregătit corespunzător și permite dezvoltarea cartofilor.

Cartofii nu se plantează doar primăvara, ci și toamna. Însă, în acest sezon, tuberculii trebuie plantați cu două luni înainte de primul îngheț.

ADVERTISEMENT
Tags: