Pachetul de măsuri fiscale vine cu o modificare importantă în ceea ce privește salariul minim pe economie. Majorarea acestui venit, programată inițial a avea loc pe 1 octombrie 2023, se amână.
Luni, 25 septembrie, pachetul de măsuri fiscale a fost aprobat în ședință de Guvern. În următoarea etapă, premierul Marcel Ciolacu își va asuma răspunderea pentru această lege în fața Parlamentului.
Primele modificări importante vor intra în vigoare încă din această toamnă. Una dintre ele se referă la salariul minim pe economie. Din păcate pentru câteva milioane de români, venitul nu va mai crește de la 1 octombrie, cum s-a spus inițial.
În ședința de Guvern de luni, premierul Ciolacu a precizat că salariul minim va crește așa cum era anunțat, dar nu de la 1 octombrie, ci de la 1 noiembrie, notează cei de la Observator News.
”Avem astăzi forma finală a măsurilor fiscal-bugetare, după consultările cu toţi partenerii sociali, sindicate, patronate, ONG-uri şi cu administraţia locală. O bună parte din propunerile lor se regăsesc în acest proiect. Acesta este actul pe care am decis să îmi asum răspunderea în Parlament.
Sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi reaşezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. România nu îşi mai permite facilităţi şi privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB. Nu există vreun exemplu de stat modern care să poată funcţiona în asemenea condiţii”, a declarat Marcel Ciolacu.
Referindu-se strict la majorările de venituri, șeful Executivului a subliniat că nu se poate vorbi de austeritate când o măsură cheie este creşterea salariului minim cu 10% de la 3.000 la 3.300 de lei, iar în construcţii, prin ordonanţă de urgenţă, crește salariul minim cu 12,5% până la 4.500 de lei.
După ce unele voci din spațiul public au acuzat că pachetul de măsuri fiscale va aduce austeritatea, Marcel Ciolacu a ripostat. În ieșirea publică de luni, premierul a amintit faptul că ”austeritate a fost când s-au tăiat în 2010 salarii şi pensii şi s-a majorat TVA-ul de la 19 la 24%”.
”Atunci românii au fost sărăciţi şi s-a prăbuşit puterea de cumpărare. Acest Guvern nu creşte însă TVA-ul general. Şi păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente şi medicamente. La fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5% la lemne de foc, energie, gaze şi cărţi. Deci nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”, a mai precizat Ciolacu.