News

Când va deveni România independentă de gazele din Rusia. Anunţul ministrului Virgil Popescu

Ministrul energiei, Virgil Popescu, spune că în 2026 la sfârșit sau la începutul anului 2027 România va fi independentă de gazele din Rusia, adică atunci când va intra în exploatare perimetrul Neptun Deep.
12.05.2022 | 07:17
Cand va deveni Romania independenta de gazele din Rusia Anuntul ministrului Virgil Popescu
Când va deveni România independentă de Rusia. Virgil Popescu: Cu gazele din perimetrul Neptun Deep vom produce peste consum
ADVERTISEMENT

Investițiile în energie, mai ales exploatările din Marea Neagră, au fost blocate de lipsa unor reglementări adecvate în domeniu, însă războiul din Ucraina nu afectează România din acest punct de vedere, întrucât umbrela de securitate a NATO face din țara noastră una sigură pentru investitori, spune Virgil Popescu.

România va deveni independentă energetic de Rusia

Ministrul energiei a anunțat că la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027 vom avea în conducte gaz scos din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. El a explicat că „există mai multe perimetre, cel mai mare e Neptun Deep, acolo e OMV Petrom, pe acel perimetru va trebui luată decizia de investiție, pentru până acum nu s-a putut lua, că n-am avut lege offshore”.

ADVERTISEMENT

După promulgarea legii, investitorii vor putea lua decizia de investiții” cu privire la acel zăcământ”, a mai spus Virgil Popescu, adăugând că, „în paralel, existp Black Sea Oil and Gas, care a riscat și a făcut investițiile. Apoi au introdus acțiune în instanță, pentru că legea nu le permite exploatarea, dar e în contradicție cu acordul petrolier. Sper ca după ce se promulgă legea să renunțe la această acțiune de arbitraj, pentru că vor putea să scoată gaze din Marea Neagră”.

Deci „când apare legea vom avea gaze”, a promis ministrul, care a explicat că atunci când vom scoate gaze naturale din perimetrul Neptun Deep vom avea producția mai mare decât nevoile interne de consum și vom deveni exportatori.

ADVERTISEMENT

Cât de mari sunt zăcămintele din Marea Neagră

Vreo 15 ani vom scoate gaz din punga mare, Neptun Deep, vreo 10 ani din cea mică”, a precizat ministrul energiei. Dar, a mai spus el, în Marea Neagră există vreo 200 de miliarde de metri cubi, din care Neptun Deep reprezintă cam jumătate.

Nu am văzut absolut nicio ezitare nici la actualii investitori, nici la cei care se interesează, privitoare la afacerile din Marea Neagră, pentru că au garanția securității NATO în România și că investițiile lor sunt protejate”, a mai precizat Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT

El a explicat că cel puțin 80% din capacitatea de stocare trebuie să fie umplută, ca rezerve, și că iarna trecută am avut 2,8 miliarde de metri cubi sticați. „80% este realizabil. Gândim umplerea depozitelor independent de perimetrul Black Sea Oil&Gas, dar cu acele gaze va fi mai simplu, vom putea umple peste 80% din capacitatea depozitelor”, a afirmat oficialul.

El spune că nu vede de ce ar trebui să plece la export gazele din Marea Neagră. „Avem în legea offshore o prevedere care permite guvernului să intervină pe piață în caz de criză energetică, să o redirecționeze către piața internă, dar ca să exporți mai ai de plătit taxe de transport, așa că nu știu dacă e rentabil”, a încheiat Virgil Popescu, prezent la jurnalul Digi24.

ADVERTISEMENT