Când va dispărea dosarul cu șină. Ministrul Digitalizării: “Trebuie să scăpăm de hârtii”

Robert Cristea   
în HotNews
08/04/2021, 10:11
Când va dispărea dosarul cu șină. Ministrul Digitalizării: “Trebuie să scăpăm de hârtii”
Când va dispărea dosarul cu șină. Ministrul Digitalizării: "Trebuie să scăpăm de hârtii”

Românii vor scăpa de dosarul cu șină, anunță ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman. Acest proces se va face treptat.

”În iunie-iulie va fi un test-pilot de interconectare şi interoperabilitate a bazelor de date ale administraţiilor financiare din Bucureşti”, a transmis Teleman la Digi24.

Din ce în ce mai puține instituții vor cere dosare cu șină. Ele vor dispărea până în 2026, afirmă ministrul Digitalizării.

Românii vor scăpa de dosarul cu șină până în 2026. Ce spune ministrul Digitalizării

În vara acestui an, în Capitală va fi implementat un proiect-pilot prin care vor fi interconectate bazele de date ale administrațiilor financiare. Astfel, cetățenii nu ar mai fi nevoiți să facă curse între instituții ca să mute hârtiile.

“Trebuie să începem să scăpăm de hârtii. Prima dată trebuie să scăpăm de cozi pentru că o să conectăm instituţii între ele pentru a vedea, pe de o parte, cum funcţionează şi cum poate fi scalat modelul ăsta la nivel naţional.

O să începem cu Bucureştiul, în iunie-iulie va fi un test-pilot de interconectare şi interoperabilitate a bazelor de date ale administraţiilor financiare din Bucureşti, unde sunt date care sunt necesare, de exemplu, pentru preschimbarea unor documente.

Odată autentificat în bazele de date, nu va mai fi sarcina cetăţeanului să se mute cu hârtiile de la o instituţie la alta”, a declarat ministrul Digitalizării.

Ciprian Teleman: De dosarul cu şină “o să scăpăm treptat”

“Aici avem nevoie – şi proiectul ăsta e pe agenda colegilor din Parlament – de unificarea a două legi, Legea arhivelor şi Legea arhivării electronice.

Ele trebuie să fie într-o singură lege pentru că asta ar permite ca, odată ce un document a fost emis în format electronic, să nu mai fie nevoie de o versiune fizică, de o copie fizică a lui, pentru că odată ce am dat print am distrus întreaga filosofie a stocării digitale şi atunci când nu o să mai avem obligaţia să furnizăm documente fizice înseamnă că circuitele astea vor funcţiona”, a mai afirmat ministrul.

Închide ×