News

Când va fi adus în țară Darius Vâlcov. Anunțul ministrului justiției, Alina Gorghiu

Ministrul justiției, Alina Gorghiu, a oferit noi detalii în ceea ce-l privește pe condamnatul fugar Darius Vâlcov. Când va fi adus acesta în țară.
11.08.2023 | 15:59
Cand va fi adus in tara Darius Valcov Anuntul ministrului justitiei Alina Gorghiu
Ministrul justiției, Alina Gorghiu, noi detalii privind extrădarea lui Darius Vâlcov: ”E chestiune de zile”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aducerea în țară a lui Darius Vâlcov, fost ministru al finanţelor, condamnat definitiv la închisoare, dar fugit în Italia, este o chestiune de zile. Anunțul a fost făcut vineri, 11 august, de ministrul justiției, Alina Gorghiu.

Ministrul justiției, Alina Gorghiu, noi detalii privind extrădarea lui Darius Vâlcov: ”E chestiune de zile”

Fost ministru și primar la Slatina, Darius Vâlcov fugise în Italia înainte de condamnarea din mai. El nu avea atunci nicio restricție. Instanța Supremă stabilise o pedeapsă definitivă de 6 ani de închisoare în clasicul deja dosar al ”tablourilor”.

ADVERTISEMENT

Tot în mai, Vâlcov s-a predat autorităților italiene, undeva lângă Napoli. Pe 20 iulie 2023, magistrații de la Curtea de Apel din Napoli au dispus predarea lui Darius Vâlcov autorităților române. Imediat după decizia de atunci, una în primă instanță, fostul ministru a făcut recurs. El nu a avut succes.

Vineri, 11 august, ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, a venit cu noi informații în legătură cu situația fostului demnitar. Aflată într-o vizită la Tribunalul Arad, oficialul din Guvernul Ciolacu a spus că aducerea în România a lui Darius Vâlcov este o chestiune de câteva zile.

ADVERTISEMENT

”Este o procedură în curs, statul italian, prin Ministerul Justiţiei, a luat legătura cu Poliţia Română. E o problemă de zile, nu mai mult”, a spus Alina Gorghiu, fiind întrebată de jurnalişti despre aducerea în ţară a lui Vâlcov, notează Agerpres.

Reamintim că, foarte recent, marți, 8 august, Curtea Supremă de Casație a Italiei respingea recursul lui Darius Vâlcov, considerându-l inadmisibil. Astfel, a rămas definitivă hotărârea Curții de Apel din Napoli care prevede extrădarea lui în România. Un anunț în acest sens a venit tot de la ministrul justiției, Alina Gorghiu.

ADVERTISEMENT

Vâlcov, o nouă lovitură pe plan intern. Planul DNA

În apropierea extrădării sale din Italia, Darius Vâlcov primește o nouă lovitură din partea justiției române. Vineri, a apărut informația că DNA dorește redeschiderea unui dosar de corupție de care Darius Vâlcov părea că scăpase.

În această speță, fostul ministrul fusese condamnat în iulie 2020 la 6 ani și jumătate de închisoare. Ulterior, Curtea de Apel Craiova decidea încetarea procesului în urma unei hotărâri a Curții Constituționale privind prescrierea faptelor.

ADVERTISEMENT

După decizia Curţii Europene de Justiţie care condamnă prescrierile din România, DNA a decis să apeleze la căi extraordinare de atac. De notat că, în noiembrie 2021, Vâlcov mai scăpase de un dosar. Tot Curtea de Apel Craiova îl achitase, după ce procurorii îl acuzaseră de instigare la dare și luare de mită.

ADVERTISEMENT
Tags: