News

Candidatul AUR la europarlamentare, acționar la multinaționale. Ce venit lunar are Mihail Neamțu, proaspăt susținător al lui George Simion

Aflat pe locul al zecelea pe listele AUR, Mihail Neamțu, care a trecut pe la PNL și PMP, este un mare investitor la bursă
19.04.2024 | 17:48
Candidatul AUR la europarlamentare actionar la multinationale Ce venit lunar are Mihail Neamtu proaspat sustinator al lui George Simion
Mihail Neamțu, aflat pe poziția a zecea pe listele AUR, are puține șanse la un mandat european. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mihail Neamțu, cunoscut pentru intervențiile sale ultra-conservatoare, ocupă locul al zecelea pe listele AUR la alegerile europarlamentare din luna iunie. Adeziunea sa la AUR a stârnit cel puțin zâmbete ironice, în condițiile în care a venit după ce, în urmă cu câțiva ani, îl numise pe George Simion „o nulitate”. Adeziunea la AUR reprezintă cel de-al șaptelea partid la care aderă politicianul conservator, după experiențele în Noua Republică, M10, ARD, PNȚCD, PNL și PMP, unde a fost purtător de cuvânt al partidului.

Mihail Neamțu, investitor la bursă

Potrivit declarației de avere, depuse la Biroul Electoral Central, odată cu candidatura sa pe listele AUR, Mihail Neamțu deține un apartament de 85 metri pătrați în Capitală, cumpărat în anul 2020. La capitolul alte bunuri acesta menționează două picturi, una de Angela Hanc și alte de Paul Gherasim, ambele evaluate la câte 5.000 de euro, achiziționate în anul 2014.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește activele sale financiare, acesta deține circa 2.800 lei într-un cont de economii la Banca Transilvania, și alți 19.845 lei, de această dată într-un cont la Revolut. Banii de pe Revolut sunt însă păstrați în Bitcoin, cea mai valoroasă cripto-monedă, care la ora actuală se tranzacționează la aproape 65.000 de dolari. Potrivit declarației de avere, contul de pe Revolut a fost deschis în anul 2020, an în care valoarea de tranzacționare a Bitcoin a urcat spectaculos de la 7.500 USD la 28.000 de dolari.

Poate cel mai surprinzător însă, Mihail Neamțu își are majoritatea economiilor investite la bursă. Acesta însă nu investește la Bursa de la București, ci cumpără acțiuni la cele mai mari companii ale lumii. Cele mai valoroase sunt acțiunile companiei NVIDIA, producătorul american de cipuri a cărui valoare la bursă a explodat în ultimul an odată cu creșterea cererii pentru cipurile sale folosite la IA.

ADVERTISEMENT

La această companie, Mihail Neamțu are 32 de acțiuni, însă cum în prezent valoarea unei acțiuni este de circa 840 de dolari, asta înseamnă că valoarea acțiunilor deținute de candidatul AUR depășește suma de 120.000 lei. A doua companie unde Neamțu are acțiuni este Tesla, compania condusă și deținută de Elon Musk, miliardarul american care a devenit recent un idol al ultra-conservatorilor americani.

Aici, politicianul român are 17 acțiuni, care la data depunerii declarației de avere valorau puțin peste 13.000 lei. Din păcate pentru acesta, în ultimele luni prețul acțiunilor Tesla a coborât vertiginos, ajungând de la 240 de dolari, cu cât se tranzacționau la începutul anului, la doar 148 de dolari.

ADVERTISEMENT

Pe lângă cele două companii importante, Neamțu mai deține acțiuni la Microsoft, Amazon, Akero Therapeutics și Siemens. În total, valoarea declarată a acțiunilor deținute de proaspătul politician AUR este de circa 160.000 lei, sau circa 32.000 euro.

Mihail Neamțu, acțiuni la bursă
Mihail Neamțu, acțiuni la bursă

Ce venit lunar a avut Mihail Neamțu

Potrivit documentului citat, Mihail Neamțu nu este angajat, acesta netrecând nimic la rubrica venituri din salarii. Singurele venituri ale sale au fost cele ce au provenit din activități independente, mai exact „servicii de consultanță”, facturate prin firma Neamțu-George Mihail Întreprindere Individuală.

ADVERTISEMENT

Pentru anul fiscal trecut acesta a declarat 17.725 lei, bani câștigați din serviciile de consultanță. Lunar, asta înseamnă circa 1.477 lei, o sumă sub salariul minim net pe economie. Deși pe locul zece pe listele AUR, Neamțu are totuși puține șanse să ajungă în Parlamentul European, în acest caz ar trece la un salariu lunar de aproape 9.000 de euro.

Mihail Neamtu venituri

Pe lângă această firmă, Mihail Neamțu mai este și unic acționar la firma Words Factory SRL, firmă înființată în 2020 împreună cu Alina Pop. În anul 2022, ultimul an pentru care avem date financiare, firma a avut un profit net de circa 30.000 lei, puțin peste datoriile companiei de 27.000 lei, la o cifră de afaceri de 153.164 lei. În cei trei ani de la înființare, firma a avut un profit total de aproape 150.000 lei, o sumă aproximativ egală cu valoarea acțiunilor deținute la bursă.

Deși este autor a peste zece cărți, printre care și una despre președinte Donald Trump, publicată în anul 2017, acesta nu a declarat niciun venit provenit din drepturi de autor. „Între cărțile primite bine de public, aș menționa două titluri best-seller: Vârstele Iubirii (2016) și Fenomenul Trump (2017). Pe lângă zecile de mii de volume din casele românilor, intervențiile Facebook, Instagram și YouTube au depășit 20.000.000 vizualizări”, scrie Neamțu pe blogul său personal despre succesul cărților sale recente.

Words Factory SRL
Words Factory SRL, date financiare

După ce în trecut a fost acuzat că a promovat mișcarea legionară, Mihail Neamțu și-a găsit astăzi un rost în partidul lui George Simion. Adeziunea a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât, în anul 2020, în plină pandemie Covid, acesta îl numea pe liderul AUR o nulitate. „Cine reprezintă AUR-ul?! Simion, încă o dată, e o nulitate, ați înțeles, domnule?! Simion George este o nulitate, nu știe nimic! Nimic, despre nimic”.

În momentul trecerii la AUR, Mihail Neamțu și-a retractat declarația anterioară, pe care a pus-o pe seama infecției cu coronavirus. „În 6 decembrie 2020, eram pe un pat de spital din orașul Timișoara, fiind într-o stare de izolare totală, dar și supus unui tratament medicamentos foarte agresiv împotriva infectării cu virusul Covid-19. Așa era protocolul lui Arafat…După cum vă puteți imagina, chiar n-aveam o stare bună.

Ceața mentală, bulversarea emoțională, plămânii afectați și ficat supraîncărcat de antibiotice m-au făcut să spun lucruri pe care astăzi le regret. Da, confirm faptul c-am făcut niște declarații violente la adresa lui George Simion, pe care liderul AUR a avut eleganța să le uite și să le ierte. Socot, așadar, enunțurile mele lovite de nulitate”, și-a justificat acesta adeziunea la cel de-al șaptelea partid al carierei.

ADVERTISEMENT