News

Candidatul PNL și PSD la Primăria Capitalei a fost dat în judecată de iubita lui Sorin Oprescu. Cum s-a ajuns în această situație

Medicul Cătălin Cîrstoiu, manager al Spitalului Universitar, va fi candidatul comun al coaliției de guvernare pentru alegerile la Primăria Capitalei.
19.03.2024 | 11:15
Candidatul PNL si PSD la Primaria Capitalei a fost dat in judecata de iubita lui Sorin Oprescu Cum sa ajuns in aceasta situatie
Cătălin Cârstoiu a înlocuit-o pe Adriana Nica în funcția de manager al Spitalului Universitar. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta, Inquam photos/Raul Stef
ADVERTISEMENT

Coaliția de guvernare PSD-PNL a decis luni să aibă un candidat comun pentru alegerile din 9 iunie de la Primăria Capitalei, acesta fiind medicul Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar din București. De asemenea, coaliția va mai avea candidați comuni  la sectoare, la Consiliul General și la consiliile locale de sectoare.

Iubita lui Sorin Oprescu a fost înlocuită din funcția de manager

Cătălin Cîrstoiu a fost numit manager interimar al Spitalului Universitar pe 28 aprilie 2020, după ce Ministerul Sănătății a înlocuit-o din funcție pe Adriana Nica, deoarece aceasta nu a respectat măsurile necesare prevenirii infectării din timpul pandemiei Covid-19. În august 2021, a avut loc un concurs pentru ocuparea postului de manager, câștigat de Cătălin Cîrstoiu, candidatura  Adrianei Nica fiind respinsă.

ADVERTISEMENT

Pe 11 mai 2022, Adriana Nica, iubita medicului Sorin Oprescu, a dat în judecată Spitalul Universitar, Minsiterul Sănătății, dar și pe Cătălin Cîrstoiu, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul București, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Nica a solicitat anularea deciziilor din 4.06.2021 privind constituirea comisiei de concurs şi a comisiei de contestaţii pentru organizarea şi desfăşurarea concursului privind ocuparea funcţiei de manager persoană fizică la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

De asemenea, Adriana Nica a cerut anularea actului de respingere a dosarului ei pentru ocuparea funcţiei de manager, anularea actului de respingere a contestaţiei sale şi anularea ordinelor din 5.08.2021 de revocare din funcţia de manager intermediar, respectiv de numire în funcţia de manager a lui Cătălin Cîrstoiu, în urma susţinerii şi promovării concursului. În motivarea cererii, Adriana Nica a arătat că procedura de concurs a fost viciată, nu s-a desfăşurat transparent, actele nefiind comunicate reclamantei, şi nici componenţa comisiilor nu a fost indicată, iar ordinele nu pot valida un concurs care s-a derulat nelegal.

ADVERTISEMENT

Iubita lui Sorin Oprescu a mai arătat că mandatul în Consiliul de Administraţie al Spitalului Universitar pentru preşedintele comisiei de contestaţii încetase, iar ceilalţi membri ai comisiilor se află în relaţii de subordonare cu contracandidatul ei. Adriana Nica a mai susținut că decizia de respingere a dosarului ei de concurs este nemotivată şi nejustificată, întrucît certificatul medical prezentat de ea conţinea menţiunile necesare înscrierii acesteia la concurs, fiind atestat de un medic psihiatru şi de un medic de medicină internă, în condiţiile în care nu există specialitatea medicală neuropsihiatrie.

Adriana Nica nu a dovedit că membrii comisiilor sunt incompatibili

Tribunalul a reţinut că Adriana Nica a participat la concursul pentru ocuparea funcţiei de manager persoană fizică la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Pentru acest post, s-au înscris Adriana Nica şi Cătălin Cîrstoiu, candidatura reclamantei fiind respinsă, iar cea a pârâtului a fost acceptată, conform procesului-verbal din 9.07.2021. Adriana Nica a contestat respingerea candidaturii sale, dar contestaţia a fost respinsă, potrivit procesului-verbal din 13.07.2021. În baza rezultatelor procedurii de selecţie, s-au emis ordinele Ministerului Sănătății de revocare a lui Cătălin Cîrstoiu din funcţia de manager intermediar, respectiv de numire în funcţia de manager.

ADVERTISEMENT

Adriana Nica  a susţinut că procedura de concurs a fost viciată, ceea ce ar afecta şi ordinele ministerului, însă tribunalul a considerat că motivele de nelegalitate invocate sunt neîntemeiate. Instanța a arătat că aspectele referitoare la transparenţa procedurii nu sunt probate, iar necomunicarea unor înscrisuri nu este de natură să producă Adrianei Nica vreo vătămare care să necesite pentru înlăturare anularea actelor emise în legătură cu acel concurs. Chiar dacă iniţial Adriana Nica nu a cunoscut componenţa comisiilor de concurs ori de soluţionare a contestaţiei, aceasta nu a solicitat să îi fie indicate persoanele care alcătuiau comisiile pînă la momentul respingerii candidaturii sale, iar comisia de soluţionare a contestaţiei nu era obligată, în soluţionarea contestaţiei, să îi comunice componenţa acestor comisii.

Adriana Nica nu a dovedit că vreunul dintre membrii celor două comisii constituite s-ar fi aflat în situaţiile de incompatibilitate. “De asemenea, calitatea de cadru didactic al UMF, unde pârâtul Cătălin Cîrstoiu este decan, sau de medic al SUUB în clinica ce a fost condusă de acesta sau de soţia acestuia nu determină incompatibilitatea cu statutul de membru al comisiilor. Reclamanta, a cărei candidatură a fost respinsă pentru incompleta documentaţie, nu a probat că vreuna dintre aceste persoane şi-ar fi exercitat în mod părtinitor atribuţiile, motivul lipsei adeverinţei medicale cerute de regulament fiind obiectiv, iar nu la aprecierea comisiilor implicate în procedura de concurs”, se arată în dosar.

ADVERTISEMENT

Tribunalul București a respins cererea Adrianei Nica

Instanța a mai arătat că hotărîrea comisiei de contestaţii a fost adoptată cu votul membrilor săi, alături de secretarul comisiei, iar comunicarea către Adriana Nica a unui exemplar atestat numai de preşedinte nu indică nelegalitatea adoptării soluţiei de respingere a contestaţiei. Cu privire la motivul de respingere a candidaturii reţinut de comisia de concurs – lipsa adeverinţei medicale din care să rezulte că este apt medical, fizic şi neuropsihic, tribunalul a constatat că sunt nejustificate apărările reclamantei Adriana Nica conform cărora certificatul medical depus de ea era suficient pentru a considera îndeplinită condiţia de înscriere. Certificatul medical din 29.06.2021 atestă că Adriana Nica, la momentul eliberării, era aptă din punct de vedere psihic şi sănătoasă clinic, aptă pentru a profesa, conform constatărilor unui medic psihiatru şi unui medic de medicină internă.

Pentru ordinele de revocare a lui Cătălin Cîrstoiu din funcţia de manager intermediar, respectiv de numire în funcţia de manager, emise în urma finalizării procedurii de selecţie, nu au fost învederate alte motive de nelegalitate decît vicierea rezultatului concursului, pentru motive pe care tribunalul le-a considerat nesusţinute, astfel că nu s-a dovedit nici nelegalitatea ori netemeinicia actelor subsecvente. Prin urmare, instanța a arătat că candidatura Adrianei Nica a fost în mod corect respinsă și că nu s-a probat existenţa unor motive de nelegalitate care să determine invalidarea rezultatului concursului pentru ocuparea funcţiei de manager, se mai consemnează în dosarul consultat de FANATIK.

Instanța a arătat că nu sunt întrunite condiţiile pentru recunoaşterea dreptului pretins de reclamantă, iar cererea dedusă judecăţii este considerată de către tribunal în integralitate neîntemeiată şi va fi respinsă. Pe 10 aprilie 2023, Tribunalul București a respins ca neîntemeiate excepţiile lipsei de interes, lipsei de obiect, lipsei capacităţii de reprezentare, prematurităţii şi inadmisibilităţii. De asemenea, a respins ca neîntemeiată acţiunea Adrianei Nica. Pe 10 mai 2023, iubita lui Sorin Oprescu a formulat recurs, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, fiind înregistrat pe 19 iunie 2023. Dosarul se află pe rol, iar următorul termen este programat pe 27 martie 2024.

ADVERTISEMENT