News

Ion Cristoiu, „intelectualul de stânga” și alte perdele de fum lansate de social-democrați. De ce PNL-PSD nu vor avea un candidat comun la alegerile prezidențiale

Președintele PSD a vorbit despre profilul candidatului PSD la alegerile prezidențiale susținând că este nevoie de „un intelectual de stânga”, precum jurnalistul Ion Cristoiu
19.01.2023 | 13:03
Ion Cristoiu intelectualul de stanga si alte perdele de fum lansate de socialdemocrati De ce PNLPSD nu vor avea un candidat comun la alegerile prezidentiale
Marcel Ciolacu vrea un „intelectual de stânga” la Cotroceni. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Analiștii politici sunt de părere că declarația liderului PSD este doar un exercițiu de imagine, menit a menține partidul în atenția presei, și mult mai puțin probabil un mesaj de deschidere către PNL pentru negocierea unui candidat comun.

PSD caută un intelectual de stânga pentru Cotroceni

Marcel Ciolacu a vorbit din nou luni seară despre posibilul candidat al PSD la alegerile prezidențiale din 2024, spunând că vede în acest rol nu neapărat un om politic cât mai degrabă un intelectual de stânga, oferind ca exemplu de personalitate publică care se pretează acestei descrieri persoana jurnalistului Ion Cristoiu.

ADVERTISEMENT

Cu certitudine cred că România are nevoie de un președinte de stânga, un om care împărtășește principiile în primul și în primul rând de stânga. Este nevoie de o schimbare după 20 de ani pentru cel care va ocupa funcția de președinte al României.

Când avem discuția de candidaturi tot timpul ne gândim numai la oameni politici. Poate de data aceasta Partidul Social Democrat nu va veni neapărat cu un om politic, va veni în schimb cu un intelectual, de aceea v-am dat exemplul maestrului Cristoiu”, a declarat liderul PSD la postul România TV.

ADVERTISEMENT

Jurnalistul a declarat marți pentru Libertatea că nu a discutat cu Marcel Ciolacu posibilitatea unei candidaturi din partea PSD, menționând că „ar izbucni în râs” dacă ar primi o astfel de propunere, însă unii comentatori politici au interpretat declarațiile liderului PSD mai degrabă ca pe un mesaj către PNL pentru negocierea unui candidat comun dar și ca o excludere a unei posibile candidaturi a fostului lider PSD, Mircea Geoană.

„Ce vrea Marcel Ciolacu și ce semnal transmite el liberalilor? În primul rând, cred că aruncarea lui Cristoiu în acest scenariu e doar o șmecherie a lui Ciolacu și orientarea ziariștilor pe o pistă falsă. În schimb, ideea în sine ”intelectualul la Cotroceni” e un scenariu de lucru real.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă asta pentru PNL? În primul rând este sperietoarea menită să fie în același timp și o ofertă de nerefuzat. Ea poate fi tradusă așa, avem un candidat cu care putem câștiga și separat. Dacă mergeți cu Ciucă , noi venim cu un intelectual, cu care vom și câștiga pentru că vom crea antiteza. Este o mână întinsă de a forma o alianță în alegerile următoare și de continua guvernarea”, este de părere sociologul Cristian Hrituc, care susține că PSD ar putea miza în această cursă pe președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, un candidat care ar putea avea succes atât la electoratul PNL cât și la cel al AUR.

Iluzia unei candidatului comun PNL-PSD

Analiștii politici sunt de părere că strategia unui candidat comun ar avantaja în mod cert PSD-ul în acest moment, fiind partidul cu baza electorală cea mai importantă.

ADVERTISEMENT

„Un candidat comun între PNL și PSD ar dezavantaja partidul întotdeauna culmea, partidul care stă mai prost în sondaje. Deși, de regulă, în marketing politic partidul care este mai mic, atâta timp cât este băgat în seamă de partidul mai mare se ridică, însă, când vorbim de o prezență la vot mică, cum anticipez că va fi în 2024, va pierde partidul cu bază mai mică, partidul cu mai puțini votanți.

De ce, pentru că aceștia vor fi de fapt mai de-motivați să iasă la vot, iar avantajul de imagine este pentru partidul cu o bază mai mare de votanți. O matematică emoțională simplă, care ne arată că PSD e avantajat de un asemenea scenariu”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Radu Delicote.

Acesta însă nu crede că se va ajunge la un astfel de scenariu, atât PNL cât și PSD vor veni cu propriul candidat dată fiind însemnătatea acestor alegeri. „Cred că scenariul unui candidat comun nu se va întâmpla, e de datoria fiecărui partid până la urmă, mai ales în ideea că alegerile prezidențiale la noi au o însemnătate aparte, să vină cu un candidat propriu. Cred că rămâne un scenariu de lucru, care arată cum PSD-ul în continuare, deși nu este direct implicat în a avea un fotoliu de exemplu de premier, reușește prin genul acesta de mesaje să țină agenda media în sus”, a mai precizat Radu Delicote. Consultantul politic este de părere de altfel că anul 2024 poate fi anul în care PSD are șanse reale să câștige alegerile pentru Cotroceni.

De altfel, nume importante din PSD, precum vice-președintele Sorin Grindeanu, au susținut în repetate rânduri că viitorul candidat al PSD trebuie să vină din rândul partidului. În opoziție cu acest mesaj, Marcel Ciolacu, a reiterat luni promisiunea că PSD își va alege candidatul prin alegeri interne, de tipul celor desfășurate în Statele Unite, și că acesta va schimba statutul partidului pentru a organiza alegeri interne.

La fel, consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că acest ultim mesaj al liderului PSD este o strategie de comunicare pentru a menține tema în atenția publicului, social-democrații nefiind deloc într-un moment dificil care să-i facă să caute acest tip de soluții.

„Nu cred în scenariul candidatului comun pentru că nu văd ce ar câștiga Partidul Social Democrat, care se află în cea mai bună poziție posibilă cu doi ani înainte de alegeri. Declarațiile lui Marcel Ciolacu pe subiect încep să fie mai degrabă niște perdele de fum mai degrabă decât niște lucruri care ar trebui analizate și disecate. Liderul PSD încearcă să țină subiectul pe agendă, dar încearcă să-l facă de așa natură încât să nu mai înțeleagă nimeni nimic.

Sigur, e clar că există un fir roșu pe care-l urmărește, pentru prima dată PSD-ul își va alege candidatul altfel decât până acum, va conta decizia tuturor, va fi ales democratic, nu trebuie să fie neapărat membru de partid și așa mai departe. Lucrurile astea le-a tot repetat, însă pe lângă ele apar și declarații de balans care atrag atenția foarte mult, pentru că până la urmă, din ce a spus zilele trecute nu s-ar fi făcut o știre dacă nu vorbea de două lucruri: „intelectualul de stânga” și „maestrul Cristoiu”. În consecință, aș interpreta mai degrabă această declarație ca pe o perdea de fum, menită să mențină subiectul pe agendă și să-l facă vizibil”, a declarat Adrian Zăbavă pentru FANATIK.

Mai mult, acesta subliniază că dacă PSD va organiza alegeri interne pentru desemnarea unui candidat, atunci șansele ca un „intelectual de stânga” precum Ion Cristoiu, în accepțiunea liderului PSD cel puțin, să fie ales sunt oricum nule. „Dacă ar fi să ținem cont de declarațiile sale, și dacă viitorul candidat al PSD va fi ales prin vot intern, ne putem imagina atunci că Ion Cristoiu ar fi ales de către membrii PSD? Eu cred că nu. Sunt niște contradicții în declarațiile sale, din moment ce spune că vor avea loc alegeri apoi vorbește de candidatul pe care și l-ar dori, care mă fac să cred că aceste declarații nu trebuie interpretate pe fond”, a mai precizat Adrian Zăbavă, pentru FANATIK, subliniind că alegerea unui candidat din afara partidului, deși poate părea că aduce beneficii imediate prin apelul la electoratul nehotărât, această strategie trebuie calculată serios pentru că la fel de bine există riscul să piardă votul partidului și a electoratului acestuia.

De altfel, analistul politic este de părere că și șansele ca PSD să meargă pe mâna unui candidat din afara partidului sunt mici, mai ales în contextul în care această funcție rămâne cea mai importantă de pe scena politică, niciun partid nepermițându-și să renunțe pur și simplu la această poziție.

„Astăzi, nu cred că PSD ia cu adevărat în calcul candidatura unui om dinafara partidului, și spun asta gândindu-mă în principal la faptul că poziția de președinte al României, așa cum s-a demonstrat și în aceste două mandate ale lui Klaus Iohannis, rămâne cea mai importantă funcție de pe scena politică românească.

Acest lucru ar putea veni la pachet doar cu o golire de substanță a funcției prezidențiale, să avem un președinte cu un rol exclusiv diplomatic și cu foarte puține pârghii interne de joc politic”, a mai declarat consultantul Adrian Zăbavă pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT