Sport

Canotajul, baschetul și natația au primit cei mai mulți bani de la stat în 2023. Explicațiile ministrului Eduard Novak

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a anunțat că federațiile de canotaj, baschet și natație au primit cei mai mulți bani de la stat în anul 2023.
31.01.2023 | 10:06
Canotajul baschetul si natatia au primit cei mai multi bani de la stat in 2023 Explicatiile ministrului Eduard Novak
Ministrul Sportului, Eduard Novak, a anunțat că federațiile de canotaj, baschet și natație au primit cei mai mulți bani de la stat în anul 2023. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Canotajul românesc a strălucit în 2022, reușind să obțină un număr impresionant de medalii la Campionatele Mondiale și Europene.

Statul a dat cei mai mulți bani în 2023 pentru canotaj, baschet și natație

Printr-un mesaj postat pe contul de Facebook, ministrul Eduard Novak a anunțat că federațiile de canotaj, baschet și natație au primit cei mai mulți bani de la bugetul de stat în 2023 și a explicat că decizia s-a luat în baza unor calcule precise.

ADVERTISEMENT

Federaţia Română de Canotaj a primit 14.000.291 de lei, Federaţia Română de Baschet va beneficia de 6,8 milioane de lei de la bugetul de stat, iar Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern va primi 6.485.117 lei.

Suma alocată finanţării federaţiilor sportive olimpice este de 103.341.963 lei. Din această sumă, 75.126.963 de lei au mers către sporturile olimpice individuale, iar 28.215.000 s-au dus către cele de echipă.

ADVERTISEMENT

Cea mai mică finanțare a primit Comitetul Național Paralimpic, 1.528.740 de lei, în timp ce federația cu sport olimpic pe echipe care a încasat cei mai puțin bani a fost polo, cu 4.415.000 de lei.

Criteriile după care s-au împărțit banii

”Finanţarea federaţiilor, de către Ministerul Sportului, are în centrul său performanţa şi o direcţie de dezvoltare pe termen lung. Am văzut anul trecut rezultate frumoase, obţinute nu doar de una, ci de mai multe federaţii.

ADVERTISEMENT

Pentru o alocare cât mai echitabilă şi mai eficientă a bugetelor pentru noul an au fost luaţi în calcul mai mulţi indicatori, printre care şi ponderea rezultatelor dintr-un sport raportat la total. La calcularea punctajelor finale ale federaţiilor sportive naţionale care administrează sporturi olimpice prioritare (individual) s-a ţinut cont de următoarele:

  • 50% din total puncte – criterii de finanţare (13 criterii conform metodologiei, fiecare criteriu cu o anumită pondere în calculul final)
  • 50% din total puncte – medaliile obţinute la campionatele mondiale, europene, cupe mondiale şi europene (fiecare medalie, cu un anumit punctaj)
ADVERTISEMENT

La fel ca anul trecut, finanţarea a fost stabilită pentru a menţine evoluţiile bune, dar în acelaşi timp pentru a suplimenta sprijinul acolo unde au apărut noi nevoi, acolo unde au existat creşteri exponenţiale la nivelul rezultatelor”, a scris ministrul Novak, pe contul de Facebook.

Natația românească se află pe o pantă ascendentă datorită rezultatelor fabuloase obținute de David Popovici. ”Rechinul” a avut un an 2022 de excepție în care a cucerit o mulțime de medalii la marile competiții și a stabilit recorduri peste recorduri.

ADVERTISEMENT
Tags: