News

Capcana în care pică mulți români care își fac credite: “Ajung în imposibilitate de plată”

Tot mai mulți români au emoții că vor fi executați silit pentru că nu și-au plătit ratele la bănci sau IFN-uri, însă executările silite nu se vor mai face așa ușor.
14.03.2024 | 23:02
Capcana in care pica multi romani care isi fac credite Ajung in imposibilitate de plata
Capcana în care pică mulți români care își fac credite: “Ajung în imposibilitate de plată”
ADVERTISEMENT

Mai mult, firmele de recuperări creanțe vor fi supravegheate atent de angajații Protecției Consumatorului, după ce Guvernul a aprobat prin OUG noua directivă europeană pentru administratorii de credite. Statistic, 3% dintre creditele din întregul sistem bancar sunt neperformante. Mai exact, 234.000 de români aveau restanțe la bănci și 30.000 la IFN-uri.

Capcana în care pică mulți români care își fac credite

Cea mai mare problemă a românilor, dacă nu își plătesc cu lunile ratele, e că ajung pe mâna recuperatorilor de credite. “E o practică bine ştiută. Nimeni nu ia nicio măsură”, se plânge un român, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Nu e normal să hărţuieşti un om pentru că ajunge într-o situaţie grea. E anormal să se întâmple asta. Ne lipseşte o protecţie adevărată în caz de faliment a persoanei fizice”, se plânge o altă persoană.

Cu toate acestea, președintele ANPC Horia Constantinescu le atrage atenția recuperatorilor că de acum înainte nu li se va mai permite să hărțuiască oamenii, chiar dacă nu își plătesc la timp ratele. ”Telefoane în weekenduri, noaptea, la vecini şi toate lucrurile pe care, cu siguranţă, marea majoritatea a consumatorilor ce traversează dificultăţi financiare au fost nevoiţi să se confrunte. Nu cred că aceasta este maniera prin care un consumator poate fi determinat să îşi achite ratele”, declară șeful ANPC.

ADVERTISEMENT

Nici băncile din România nu sunt străine de această practică, în condițiile în care cetățenii sunt hărțuiți constant prin telefoane care le reamintesc că au de plătit ratele. Aceste situații ar trebui să dispară odată cu această OUG, care adaptează legislația din România cu o directivă europeană pentru administratorii de credite.

Mai mult, executările silite vor fi ultima variantă pusă în aplicare, doar după ce datornicii primesc mai multe șanse. ”Instituie obligativitatea creditorilor ca înainte de a se adresa executorului judecătoresc să iniţieze o procedură de conciliere cu consumatorul. Rescadenţarea creditului, o amânare la plată, o reducere de datorie”, explică avocatul Dragoș Gheorghe.

ADVERTISEMENT

ANPC îi avertizează pe românii care cad în capcana IFN-urilor

Mai mult, ANPC anunță că va înființa un departament special și că va angaja 200 de oameni care să se ocupe strict de autorizarea și verificarea recuperatorilor de credite. ”Aceştia trebuie să respecte anumite exigenţe, pentru a ne asigura că nu există pe piaţă în raport cu consumatorul, persoane juridice care periclitează în vreun fel drepturile acestuia”, explică Horia Constantinescu.

O altă capcană în care cad oamenii, probabil cea mare, e cea a IFN-urilor. Acestea au dobânzi uriașe, astfel că pentru o sumă foarte mică împrumutată, omul care intră în incapacitate de plată să se trezească că are de plătit sume astronomice. În aceste condiții, experții le recomandă românilor să se gândească de 10 ori înainte de a apela la un astfel de împrumut.

ADVERTISEMENT

”Se poate ajunge în situaţia unui credit neperformant mai ales în cazul IFN-urilor mai ales în cazul dobânzii extrem de mari. Clienţii se bucură pe moment că iau bani rapid de la un IFN, dar condiţiile sunt foarte dure şi ajung în imposibilitate de plată”, declară expertul bancar Irina Ştefan. Între timp, Banca Națională a României estimează că numărul datornicilor din țara noastră se va dubla până la finele anului 2025.

ADVERTISEMENT