News

Capitala UE se mută temporar de la Bruxelles la Kiev. Summit-ul Uniunii Europene va avea loc luna viitoare în Ucraina

Pentru 24 de ore, Capitala UE se va muta de la Bruxelles la Kiev. Summit-ul Uniunii Europene, programat pentru data de 3 februarie, va avea loc în Ucraina.
03.01.2023 | 10:36
Capitala UE se muta temporar de la Bruxelles la Kiev Summitul Uniunii Europene va avea loc luna viitoare in Ucraina
Summitul UE - Ucraina, mutat de la Bruxelles la Kiev. Cine participă la eveniment. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Decizie importantă luată de Uniunea Europeană și de Ucraina. Într-o perioadă în care agresiunea rusă pare din ce în ce mai intensă, cele două entități au decis ca summit-ul UE-Ucraina din februarie să fie găzduit de Kiev.

Summitul UE – Ucraina, mutat de la Bruxelles la Kiev. Cine participă la eveniment

Inițial, acest eveniment era programat a fi găzduit de Bruxelles. Schimbarea de planuri a fost anunţată după o conversație telefonică desfășurată luni, 2 ianuarie, între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

ADVERTISEMENT

Anunțul privind summit-ul UE – Ucraina a fost făcut de Biroul prezidenţial din capitala Ucrainei, informează VoaNews.com.

”Cele două părți (n.r. Zelensi și von der Leyen) au discutat despre rezultatele așteptate ale următorului summit Ucraina – UE care va avea loc pe 3 februarie la Kiev.

ADVERTISEMENT

S-a convenit intensificarea pregătirilor pentru acest eveniment”, se arată în declarație.

Dată fiind situația de securitate din zonă, nu vorbim de un eveniment major, cu o participare numeroasă a liderilor statelor UE.

În consecință, la întâlnirea programată pentru 3 februarie 2023 vor lua parte doar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

ADVERTISEMENT

Odată cu acest anunț legat de summit-ul de la Kiev, se încheie speculaţiile cu privire la o posibilă nouă vizită în străinătate a preşedintelui Ucrainei, după călătoria de la Washington, în luna decembrie.

Ce au mai discutat Zelenski și șefa Comisiei Europene

Volodimir Zelenski a anunțat, pe Twitter, că a purtat o discuţie telefonică cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Kiev a spus că Ucraina aşteaptă să primească în ianuarie prima tranşă din ajutorul de 18 miliarde de euro promis de UE acestei ţări pentru a-i susţine finanţele în timp ce continuă războiul cu Rusia.

La rândul ei, șefa CE l-a asigurat pe Zelenski că UE va fi alături de Ucraina ”atât timp cât va fi nevoie”.

”Susţinem lupta voastră eroică. O luptă pentru libertate şi împotriva agresiunii brutale”, a spus von der Leyen, tot pe Twitter.

În acelaşi mesaj, aceasta a amintit că UE ajută Ucraina iarna aceasta ”cu generatoare, becuri, adăposturi şi autobuze şcolare”, ca răspuns la atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice ucrainene.

ADVERTISEMENT